Surová strava

Príspevok v téme: Surová strava
mikaela

Ahojte. Zakladám novú, mne dosť blízku tému. Už vyše pol roka sa stravujem prevažne zeleninou, ovocím, orechami, semenami, strukovinymi. Sem tam mlieko, mliečne výrobky, málo syry a tofu. Schudla som asi 8 kg. Ak sa niekto stravuje podobným spôsobom rada by som si s ním vymenila skúsenosti a názory. Takže píšte, budem reagovať, díky. M.

Chilli

no,nič iné mi ani neostáva,len ich stále presviedčať.a možno ich to po čase prejde a zvyknú si.Ako keď si zvykali na to,že som bola vegetariánka.

RNG

Mikaela, nerad prispievam do tem tzv. modnych. Tam je vela nazorov z ineho hladiska, nez zdravie.
Mlieko obsahuje vsetky bielkoviny, ktore su v mase.aspon v malom mnozstve.
Inac by vyvoj teliatka, ktore si nevie mnohe aminokyseliny vyrobit bol nemozny
Problem je len s travenim mlieka, hlavne v starsom veku.
Kvasene mliecne produkty su lahsie stravitelne vsetkym vekovym kategoriam. plus maju z laktobacilov a inych kvasiniek plno uzitocnych materialov(napr vitaminy B a rozne obranne latky)
Mam velmi rad duzinu cerstveho kokosoveho orecha, mnam
Okrem ineho, obsahuje oleje, ktore nas obranuju proti virusom, roznym bakteriam a casto spominamum kandidaze a kvasinkovym infekciam. A zdravu metlu na creva

mikaela

určite sa rodičia boja, aby si prijímala dostatok výživy na zdravý rast. Skús im predložiť knižku o zdravej výžive, na trhu ich je viac. Keď si doma, papaj s nimi, v škole, vo voľnom čase si hryzkaj jablko, mrkvu, oriešky alebo čokoľvek z čoho máš dobrý pocit. Takže kompromis

Chilli

mikaela,mám 17.No tak jem aj varené,ale moc mi to nechutí.Proste,keď si predstavím,že mi to je úplne na nič,lebo sa zničili enzými,tak ma úplne prejde chuť.Vela som o tom čítala a chcem byť vitariánkou.Nechcem jesť mŕtvu stravu.Možno keď už budem stáť na vlastných nohách,tak aj ňou budem,lebo nikto mi nebude môcť prikázať čo smiem a čo nie.Ale to je ešte velmi ďaleko:(

mikaela

RNG: prečo si pôvodne nechcel prispievať? Ja veľmi rada uvítam tvoje názory. A celkom som zvedavá na tvoj názor byť vegetariánom. Veľa lekárov sa s tým nestotožňuje a odvôvodňujú to aj tým že živočíšne bielkoviny sa nikdy nedajú nahradiť tými rastlinnými. Zaujímalo by ma, či konzumácia mliečnych výrobkov (môj prípad) to kompenzuje.

mikaela

Chilly:Môžem sa spýtať, koľko máš rokov? Ja tiež nie som 100% vitariánka. Síce vôbec nejem mäso, ale ja si zeleninu kľudne aj varím alebo upravujem iným spôsobom. Ja by som sa asi poriadne nenasýtila "studeným šalátom" a okrem toho tie jarné polievky, mmmmmm ...ani len predstaviť si neviem sobotu a nedeľu bez nich. Ty nemáš rada varenú zeleninu, napr. dusenú brokolicu, grilovanú cuketu a pod?Alebo máš hlbšie dôvody byť vitariánka?

RNG

Nechcel som povodne do tejto temy zasahovat, ale vidim tu hromadu uzitocnych rad a receptov, tak sa podelim o moje nazory a skusenosti.
V prvom rade -nie som vegetarian z rozlicnych dovodov
Ludske telo a jeho potreby sa vyvijali miliony rokov, az pred cca 40 tisic rokmi zacal pouzivat ohen co je vo vyvoji organizmu ako vcera.
Takze nas organizmus bol navyknuty na surovu stravu.
Nie vsak ciste vegetariansku, bola doplnovana zivocisnymi bielkovinami. To vsetko bolo pred zdomacnenim dobytka, tj bez mlieka a vyrobkov z neho.
Velka vacsina stravy bola zelenina, ovocie,semena a orechy a rozne korienky.
Obcas ryby, makyse, rozne husenice,drobne cicavce.
V dobe ladovej lovci mamutov zili na prakticky cisto masovej strave tak ako dodnes miektori eskimaci.
Takze dnes su zakladne 2 extremne typy ludi, prevazne vegeterianski alebo prevazne masovi.
Nastastie vacsina je dnes uz zmesova, len podla niektorych priznakov sa klonia ciastocne k jedne, ciastocne k druhej skupine
Treba zistit, ku ktorej skupine inklinujes a tomu prisposobit stravu.
Co sa tyka surovej stravy, korienkov a celych semiena orechov, to prispie kazdemu
Obsah enzymov, ktore sa zahriatim nad 55 stupnov znicia nam pomaha travit.
Semena a orechy obsahuju mnohe cenne a potrebne mastne kyseliny v prirodzenom stave, nie tepelne a chemicky znicene a okliestene, ako ich predava potravinarsky priemysel.
Korienky okrem mineralov a inych latok boli zdrojom celulozy, ktorej dnes mame primalo, z toho zaneseny traviaci trakt a otravene cele telo.
Co sa tyka moderneho zamorenia civilizaciou, toho je v primarnych zdrojoch (rastliny ovocia, semena orechy) ovela menej, nez v sekundarnych(dobytok spotrebuje aj vyse 10 kg krmiva na 1kg masa, cize ma maso o to viac zamorene, u ryb je to najvypuklejsie, velke drave ryby jedia mensie, mensie este mensie este mensie drobne zivocichy tie plankton, takze finalne zamorenie velkych dravcov moze byt 3-4 rady=az 10 000 krat vyssie, nez zamorenie planktonu a vody)
To je silna zbran v rukach vegetarianov
Ale neslobodno zabudnut na delenie ludi, mnohym proste nerobi dobre byt v jednej ci druhej skupine a extremy su skodlive.

Chilli

Ahojte.Mám strašný problém,a to,že ma rodičia nútia jesť varenú stravu.Ja to už nevydržím.Po prvé mi to nechutí a po druhé je to nezdravé.Ja chcem byť vitariánka,ale neviem ako im to mám vysvetliť,že to nie je škodlivé,ale zdravé:((som z toho zdrvená

mikaela

Neviem ako vy, ale ja sa už dosť teším na melónovú sezónu. A také dobré sladučké mladé kukurice, mňam. Včera som si kúpila kokosový orech, rozrezala ho na kocky a dala zmraziť(odporúčam poliať medom a škoricou) chutí lepšie ako bounty. A skúsili ste už zmrznutý banán? Prerežte napoly, strče plastovú lyžičku alebo drievko od nanuku a dajte zmraziť. MMMMMňam:)))

mikaela

Ahojte. My si tie skúsenosti s tebou veľmi radi vymeníme, kľudne aj na fóre, nech sa priučia aj ostatní zvedavci, a možno sa pridajú. Aspoň v lete je to myslím výborná alternatíva zdravého a čerstvého stravovania. Ak chceš, pýtaj sa....