Spánok

kikca1988

Keity tak myslim, ze uz je v dnesnej dobe snad viac ludi, ktori sa rozhodnu ist skor tou prirodnejsou cestou, teda pokial sa da :) Predsa len v dnesnej dobe co tie lieky uz stoja, si to neviem ani predstavit, keby sa mam stale takym volacim dopovat.

keity

Erich360 ci to ale nezalezi aj na tom, co si u doktora vypytas, vies ci ti poradi ist prirodnou cestou alebo ti naopak predpise rovno lieky. tiez zalezi od cloveka a od toho co preferuje.

erich360

Ketlenka tak nejake silnejsie lieky by som povedal ze skor skusaju uz starsi ludia, ci? A tento doplnok, po akej dobe uzivania si citila zlepsenie?

ketlenka

mne napriklad na problemy so spankom poradili revitanerv. inak som rada, ze je to volnopredajny doplnok, neviem ci by som hned na zaciatku skusala lieky a oblbovaky. pravidelne ho uzivam len par tyzdnov, takze uz som zvedava, ako mi bude pomahat, ked ho budem brat dlhodobejsie :)

In blossom

Ano, aj mne pomaha salka rumancekoveho caju pred spanim, ak mam lahku nespavost. To iste aj 1 Radler.
No na tazku nespavost to je nic, tam nepomoze nic, zazila som, ze ani tableky na spanie nepomohli. Kto nezazil, nepochopi a radsej, keby to uz nikto nezazil ani.
Teraz spim velmi dobre ale mam tak raz do mesiaca noc, kedy nemozem fakt celu spat a mam vypozorovane, ze to suvisi nejak s cyklom. Den-dva pred menstruaciou mam taku noc, alebo niekedy v prvy den. Obcas ked je spln, tak nespim dobre, ale vacsinou aspon na dve-tri hodky sa podari, kym ta predmenstruacna nespavost je fakt celu noc. Co teda nie je prijemne, ked clovek vstava do roboty a ma v nej fungovat, ale vzhladom na to, ze som zazila intenzivnu 3-mesacnu nespavost, pocas ktorej som aj do roboty chodit musela (ale popravde, nevladala som ani mozgom pohnut), tak jeden den do mesiaca je pohodicka velka.
Takze tu jednonocovu nespavost neriesim, ked vidim, ze sa mi nijako neda zaspat, hoci som neviem ako unavena, tak pozriem do kalendara a uz mi je jasne, ze sa m. blizi, tak proti tomu ani nebojujem. Presuniem sa do obyvacky a pozeram do rana nieco v telke. A potom sa umyjem, obleciem a mozem ist do roboty. Je to nieco v spojitosti s hormonmi, ako sa menia hladiny alebo tak, inak si to neviem vysvetlit.
Ked ma niekto dlhodobu vaznu nespavost, to uz nie je otazka stresu a psychickej nepohody ci zlej spankovej hygieny, ale organicky/fyzicky problem. Treba v prvom rade navstivit lekara a pytat sa na endokrinologiu, zvacsa je problem v hormonalnom systeme, nieco sa nevylucuje spravne, alebo sa vylucuje prilis/primalo. Alebo potom neurologicky problem s mozgom, nador a ine veci. Nastastie to je zriedkave, ale pisem to hlavne pre tych, co trpia velmi vaznou nespavostou a psycholog/psychiater nepomaha, treba potom patrat po fyzickej pricine problemu a to u neurologa/endokrinologa.
Dobry spanok je zaklad a kto nezazil chronicku nespavost, tak ma len obcasny slaby spanok, co je zvacsa riesitelne zlepsenim spankovej hygieny a bylinkovymi cajmi pred spanim. Dobry spanok je dar a vobec to nie je samozrejmost, co si vsak clovek vobec neuvedomi, pokial sa ho to netyka. Boli casy ked som zufalo zavidela kazdemu, kto si lahol a spal, myslela som si, ze to je moj koniec.

keity

Dudinka57 a ty nieco taketo uzivas pravidelne? By som to tak pochopila, ze mas asi skusenosti s nedostatkom spanku a podobne :)

dudinka57

Kikca1988 podla mna ked nieco beries pravidelne a stane sa ti ze napriklad raz, dvakrat zabudnes nic sa nedeje :) Stane sa, len teda skor si myslim ze na to netreba zabudat stale, lebo to potom neviem uz ake by malo ucinky :)

kikca1988

Petra_peta to sa mi paci, ze vyzivovy doplnok a takto dokaze pomoct, len to treba asi uzivat stale vsak? Reku ak by niekto nahodou zabudol, tak to straca ucinok ci ako to je?