Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Dobro a zlo

Príspevok v téme: Dobro a zlo
Dick

A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.

ja888

Filip nie nepovazujem to za zle. Fakt nie. A to mam na dennom poriadku vypadky internetu ci pokles rychlosti. Nieledy nekde netaj cely den. Nepovazujem to za zle. Proste to je. To ale neznamena zeto nemozem riesit. Dam vvýpoveď len co budem moct. Ale este raz opakujem, nie je to vobec zle. Ale viem si predstavit ake to musi byt nepovhopitelne pre ludi s velkym egom. Ked ale ego odburas, zistis ze nic nie je zle. Vsetko je dobre. Len treba dat prec to ego ktore je furt s niecim nesppkojne, ktore by sa len hadalo a dokazovalo zelen ono ma pravdu, len ono je najlepsie.... Na tychto diskusiach a celkovo vidiet ake maju ludia nafuknute ega. Pokora im nic nehovori... vsetci si myslia aki su dôležití.

Filip TT

ja888 - keď ti klesne rýchlosť pripojenia internetu a Zdravie sa bude načítavať 10 minút, nebudeš to považovať za zlé? Nebudeš sa stažovať u svojho providera? Alebo že by si si povedal/a že to má vyšší zmysel a treba to prijať tak ako je, lebo nič nie je zlé?

ja888

pridavam moje pochopenie duality: dobro a zlo neexistuje. Vsetko len je a ln clovek ktory ma dualitne zmyslanie oznacuje vsetko nalepkami "dobre" a "zle". Uz rodicia a spolocnost ucia deti od malicka rozlisovat dobro a zlo. Dieta to vlastne prebera od okolia.
Clovek sa sem na Zem prisiel vyvijat - teda dusa - a vlastne prisiel prekonat dualitu, postupne, mnohymi zivotmi na tejto planete sa ma postupne dopracovat k spojeniu so zdrojom, a to sa neda, kym zmysla v dualite, kym povazuje to co sa deje ci na planete ci jemu ci hocikomu ako zle. Preto vsetko je dobre, vsetko co sa nam deje, pretoze nas to posuva, uci nas to, aspon by malo bezpodmienecnej laske, k sebe, ku vsetkemu, ku kazdej situacii. Laska je to najvyssie coho clovek moze dosiahnut, ale to sa musi najskor vzdat odsudzovania a kritizovania veci ako zlych. Vsetko co sa deje ma svoj zmysel, kazde tzv. zlo ma svoj vyssi zmysela preto zlo neexistuje. ALe k tomu aby to clovek pochopil je treba nesmierne vela prevteleni na tejto zemi.

lomnička

Máš v tom chaos, naozaj prečítaj si o týchto veciach viac. A snáď nemusím pripomínať že z mojej strany bola myslená biologická evolúcia. Ale naozaj, prečítaj si o tom viac.
Ale upozorním na jeden problém ak môžem. Máš príliš dogmatický spôsob uvažovania. Keď chceš vedieť, poznať, otvor sa a zisťuj. Ale možno časom zareagujem na tvoju tému o pravde. To čiastočne súvisí aj s tým ako o týchto záležitostiach uvažovať. Možno by ti k tomu pomohol Karl Raimund Popper. Ale teraz už nemám čas prepáč. neskôr snáď. Pekný deň Dick.

Dick

Sejla, rád ti odpovím, vidím, že jsi pečlivě četla mé příspěvky i otázky a chceš vědět do jaké míry podléhám nebo jsem náchylný na kognitivní zkreslení(Sejla 09.06.2016 19:20:39 Inteligence a IQ).Jestli jsem vůbec schopen si odpovídat na otázky s některými mám problémy.A proč si vůbec nějaké otázky dávám?Ano, člověk si může dávat i jednodušší otázky, asi mně to nebaví.Jeden můj osobní dotaz, jestli se mohu zeptat, ty jsi studovala nějaký humanitní obor(sociální vědy)nebo tě ta problematika jen zajímá?Já už jsem o sobě napsal dost v úvodních příspěvcích.

Já jsem zpochybnil Darwina už jako osobnost(rasista, eugenik atd).Evoluce, pojem nevymyslel žádný Darwin, že se něco vyvíjí, toho si už lidé všímali dávno před ním.Tady jde o vývoj druhu, Darwin ,ale sledoval jen evoluci živočichů.Jejich soupeření, je známo, že Darwin sledoval burzu, neovlivnili ho náhodou kapitalistické soupeření lidí k vytvoření jeho teorie.Nebo tam opravdu hrálo roli jen pozorování v přírodě a porovnávání anatomie živočichů, protože Darwin ani nevěděl, že nějaký Mendel existuje.Na rozdíl od Darwina byl Mendel velký a skromný vědec, mnich, opat neuznaný za svého života.Ano, na Darwina se právem útočilo, ale nikdo ještě ani neměl ponětí k čemu všemu to až dojde.Thomas Robert Malthus, to je též jedna z těch problematických postav, která nepochybně Darwina i ostatní eugeniky ovlivnila.Genetika je experimentální věda, tam se dokazuje, ale i tam může docházet k omylům, záměrům.Darwinova teorie přirozeného výběru je jen teorie, to není zákon a ani se nedá dokázat, to každý ví.Darwin nevysvětli jak vznikl život, ale psal o soupeření.Jaké soupeření, co je to za termín soupeřit, chladná hmota soupeří?Když Dawkins píše o soupeřících genech, molekulách, co to je?Já mám pochybnosti v tom je můj problém, pochybnosti o člověku samém a tito lidé si často hrají na bohy.Přečti si myšlenky z mých příspěvků, pokud chceš. třeba tam objevíš mojí náchylnost na kognitivní zkreslení.Jestli se mi líbí či ne, to je jiný problém.Zajímá mě pravda, nepřesvědč li mně stejně, jako mnoho jiných.

Eugenika je pavěda, zlo a neschopnost řešit věci jinak, lépe.Žijeme v eugenické společnosti-školky, školy, výběr povolání, partnerů atd.To není na základě genetiky, ale eugeniky.

Nezpochybňuji úlohu DNA v dědičnosti, ale to není všechno.Je to příliš hrubý pohled na život, ještě jsou mnohem jemnější sféry, sféry kde už biologie nestačí.Musí přijít Fyzika, matematika atd.Čas ještě neuzrál.

Zamýšlím se nad svými hodnotami a asi by se ti některé mé názory na lidi nelíbili, ale už jsem se zmiňoval.A jak se bude společnost vyvíjet, to nevím, možná k úpadku a potom konec.

Nemůžu tolerovat takové lidi, kteří mně obklopují v místě, kde žiji:hloupé, nevzdělané, emocionálně otupělé, jen materialistické bez víry v cokoliv.Zamýšlím, se nad tím a docházím k tomu, že někteří se změnit nemohou, jejich míra frustrace je asi tak vysoká, že to nejde,ale někteří lidé by jim možná pomohli.Někdo se změní tak, že nalezne víru.Existují lidé, kteří jsou na povrchu tvrdí, ale uvnitř citliví, ale existují lidé zdánlivě empatičtí, ale uvnitř ledově chladní.Ale i toto má své přechody, záleží ke komu chladní a ke komu empatičtí.

Ano, člověk se učí empatii v dětství od svých rodičů, to v lepším případě, dokud ho nezkazí společnost a škola!Ale i tady se dá o tom diskutovat jak je kdo schopen odolat negacím.

Ano, každý člověk by měl mít právo nato se rozvíjet, pozitivně.Tady možná narážíš na to , že někteří už jsou předem determinováni geny, prostředím a že z nich vyrostou problematičtí lidé.Tady není jednoduchá odpověď.A právě tady si vzpomeň co chtěli a chtějí eugenici!

Co to je základní lidské právo?to je právo Evropanů, Američanů?To je otázka, jestli chci jednotný svět, já jsem psal o diverzitě, ne jednotnosti.Co je špatného na právech zde a co na právech třeba muslimů, tady by bylo mnoho odpovědí.Jednotné a co možná nejlepší právo pro všechny k tomu nedozrála doba.

Ta další otázka je stejně složitá, protože to co je dobré pro jednu kulturu, nemusí být dobré pro druhou.U jednotlivců platí totéž.Opravdu jsme se naučili vše tolerovat, nebo to spíše ignorujeme.Já zdaleka neuznávám všechno co tato civilizace přinesla ani co má v současnosti.O různých kulturách už psalo mnoho historiků a antropologů a je moje chyba, že jsem jejich práce nečetl.Některé názory podporují myšlenku, že existuje specifická kultura národa, jako by jim byla vlastní jiné tuto myšlenku zavrhují.Ale co ti "vykořeněnci" v Evropě, nemluví to samo o sobě, ti nebudou mít žádnou kulturu.chceš mě zahnat do kouta takovými otázkami, protože velmi dobře víš, že když budu obhajovat vše na různých kulturách, budu obhajovat všechny jejich problémy např Muslimů, ale nejenom jich.Pro mě je podstatné, aby sami došli k tomu co je obecně lepší a ne, aby jim to někdo vnucoval ze západu.Západ, chce tyto zeměmi získat, protože má vidinu zisku a baví ho obracet lidi v konzum.

Současný systém mi nevyhovuje, nevyhovoval mi ani předchozí, každý má své plus a mínus.Spravedlnost je problematický pojem.Chtěl bych ale žít v takovém systému, kde se může člověk od dětství rozvíjet, kde nebudu muset nenávidět, kde každý bude moci uplatnit talent pozitivním způsobem.To není vidina ráje, ten tady lidé nikdy mít nebudou!Ani ho mnozí nechtějí, nevěří v něj atd.

Někdy se dobro přemění ve zlo a naopak.celkový svět se jeví potom spíše jako neutrál.Ale zlo má velkou sílu.Dobro také.Nekonečný souboj.Je to jako když bůh Re bojuje s hadem Apophisem.

Lhaní je buď vypočítavé a slouží k získaní převahy nad člověkem, nebo k jeho podvádění.Potom existuje lhaní ze strachu říci nepříjemnou pravdu.Potom existuje zatajování, ale to není tak docela lhaní.Pokud někdo učí dítě lhát, je to špatně, ale o lhaní by měl každý vědět, protože druzí lžou.Někdy lidé nelžou, jenom se mýlí.

Otázka je, jestli dokážeš být dobrosrdečná a laskavá a empatická ke všem?A proč to existuje, rodí se s tím člověk nebo se to učí, je to kombinace obojího.Ale bez toho učení to nejde.

Pro gnostika je bůh poznatelný pro agnostika ne.Ale nevylučuje přítomnost vyššího řádu.V tuto chvíli jsem spíše agnostik.Odpovím jinak, něco vyššího by bylo garantem řádu, protože člověk pro mně žádným garantem není.a co vlastně víme o světe.V církve "nevěřím", ty mají jinou úlohu, stmelovat lidi, ale nemohou být nositeli nějaké vyšší pravdy, nikdo ji nezná.Je to víra a víra neznamená absolutní pravda.

Otázka ale je, jestli i ty odpovíš na tyto otázky, když jsem to udělal já.A můžou ti moje odpovědi připadat omezené.

lomnička

Spomínané knihy sa ku mne zatial nedostali každopádne naozaj neviem odkiaľ berieš istotu, že Darwin zastával názory ktoré mu pripisuješ. Pokiaľ viem tak apeloval na solidaritu a morálku. Ale aj keby bol zástancom čohokoľvek z toho čo mu pripisuješ, podstatné je, že jeho teória sa dá od toho oddeliť, ale čo viac, ona dokonca obstála, respektíve nejaké jej základy na ktorých sa potom dá stavať, ako napríklad tá Dawkinsnova.
A tým premostím k ďalšej námietke, totiž že tak ako Darwin tak Dawkins predostreli „len“ teórie a chceš dôkazy. Myslím že by naozaj nebolo na škodu prečítať si niečo o tom čo je vlastne vedecká teória, možno niečo o metodológii vedy ale predovšetkým o evolučnej teórii samotnej. Uvidím či sa mi bude chcieť pokračovať v tejto diskusii lebo ak ti chýba veľa informácií z danej problematiky to samo o sebe problém nie je, aj keď je diskusia potom trošku ťažšia, ale ak apriori odmietaš získavať ďalšie nové informácie, nie si im otvorený, skalopevne sa držíš svojich presvedčení, dogiem, to už problém je, zvlášť ak sa bavíme o niečom čo už sa dávno vie, čo už nie je ani tak v teoretickej rovine. Napríklad mozgové štruktúry ako amygdala, insula, prefrontálny kortex ktoré súvisia aj s empatiou a ktoré máme všetci a prenášajú sa geneticky. Lebo naozaj nejde o to že tieto už známe veci nepoznáš a čuduješ sa im, veď človek sa stále uči, ale že reaguješ ako keby neexistovali, apriori spochybňuješ a akoby to bola celé nejaká blbosť ktorú si snáď cucám z prsta.

Dick

lomnička, nevím, kdo to vymyslel, že empatie se dětí?Pokud se dědí, jaké geny (jeden gen to nebude) jsou zodpovědné za tuto vlastnost, nikdo to nikdy nedokázal!Tady jde o jinou věc, aby mohli manipulovat s člověkem(psychologicky, geneticky), je třeba člověka zbavit jakékoliv víry.Jen hmota,nic víc není člověk.Kdo to dnes hlásá,lidé typu Richarda Dawkinse.Dokonce, "sobecké geny".Jak může být nemyslící molekula sobecká.Geny jsou jen úseky DNA(RNA viry).Jaké soutěžení genů, tady se žádná soutěž nekoná, to jsou zcela nevhodné termíny.Dawkins se bojí fanatických věřících, ale tak stejně je se možno bát fanatických nevěřících-"nadčlověků"