Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Dobro a zlo

Príspevok v téme: Dobro a zlo
Dick

A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.

Dick

Kýčera. to vypadá , jako by jsi luštila i šifry.Já jsem opravdu nemyslel na ten význam, to slovo(nick) mě napadlo jen tak.Je to jako v surrealismu, zachytit myšlenku z podvědomí a neuvažovat nad ní.

Kýčera

Dick, Tvoj nick sa píše predsa s veľkým začiatočným písmenom! To
druhé slovo s malým. A to je zásadný rozdiel.
Vidím tam analógiu so slovom :
DAV - slovenský časopis združujúci davistov, utvorené zo začiatočných písmen Daniel Okáli, Andrej Sirácky, Vladimír Clementis
a
dav - veľké množstvo ľudí.

anjelik *

MP, asi že. :o)
Dick, ale to ja netuším, či si egoista. Na zamýšľaní sa nie je nič zlého..očividne máš široký záber.
K tej rade...niekedy je dobré zaťažiť svaly a telo a tým odkloniť pozornosť mysle od vtieravých, obsedantných predstáv. Problém to samozrejme nevyrieši, ale *hlave* sa uľaví. :o)

Dick

anjelik *, dostal jsem radu od clementiny že by mi pomohla tvrdá manuální práce, že by mi to pročistilo hlavu, asi má pravdu-clementina 18.06.2016 20:26:10-Může člověk poznat absolutní pravdu?

Dick

anjelik *, víš co je opakem anděla, krásného anděla?Na ty obrazy se nemusíš dívat, jsou obrazy, které i na mě silně působí.Já jsem nikdy nestudoval nějaké sociální či humanitní vědy, já nechávám k sobě intuitivně přicházet myšlenky a ty potom zpracovávám.Intuice u mě hraje ještě větší roli, než chladná logika.Ani sledování mého pravopisu mně nebaví!asi znáš různé příběhy o kráse a ošklivosti, ty kontrasty, už v dětství to na mě silně působilo.Ale nejsou to jen pohádkové příběhy, ale i moderní romány a povídky.Myslím, že divokost, zvířeckost, je obecně znakem muže, žena má být pravý opak.Jednou mi jedna osoba ženského pohlaví řekla, že muži jsou jednoduší, je to možné, jak v čem.Co se děje v mé duši, tak to jsou ty kontrasty.ale, umělec možná nemusí vždy být nějakým temným člověkem a přesto dokáže ošklivost vyjevit na plátně, jako sochu , film.Třeba film Podobizna (rok 1947) na motivy povídky Nikolaje Vasilijeviče Gogola, Akta X Groteska-to už by se ti vůbec nelíbilo- nedívat!Surrealismus, takový Salvador Dalí, to zas tak děsivé není.H. R. Giger tvůrce vetřelce, to na mě nepůsobí, ale někomu se to nemusí líbit.Je to opakem všednosti a krásy.Krásní lidé, ti co opravdu jsou hezcí či krásní(tam mohu zařadit obyvatele Slovenska)ti chodí po ulicích, ve své mysli těžko budu mít tak krásnou ženu, jako bude nějaká reálná žena.Ta ošklivost, to je ta duše, zlá duše, ta musí dostat nějaký tvar a umělci jí daly různé tvary od démonických chrličů na katedrálách, výjevů z pekla na obrazech atd.Krásný anděl bojuje s ošklivým zvířecím démonem.Démoni mučí hříšníky v pekle.Máš pravdu, mám problémy s ovládáním představ, ale to už od dětství, jsem asi snílek.Ale vnímám i ten reálný svět a komunikuji s druhými.Ale jsem i introspektivní.Jsem egoista?Díky za odpověď.

Dick

anjelik *, pokud si myslela na toto, tak to jsi zvláštní anděl, Dick=Richard, ale já se nejmenuji Richard, jedno z těch písmen je počáteční písmeno mého křestního jména, potom Moby Dick=Bílá velryba, to na upřesnění.Ale, pokud si myslela na tamto, byla chyba se tak nazvat!

Dick

Sejla, byl rád kdyby si se ještě vyjádřila k těm mým odpovědím na tvé(mé) otázky Dick 20.06.2016 13:30:54, dále Inteligence a IQ, poslední příspěvky od 16.06.2016 do 20.06.2016 rozumíš tomu nepochybně více a ta problematika mě zajímá.A ještě jsem ti odpvěděl v příspěvku- Problémy dnešního světa a člověka v něm-.Kategória Nesúvisiace so zdravím.Díky za kritické odpovědi, asi je potřebuji.

anjelik *

Ty asi nemáš moc zmysel pre humor, že? Ja som sa bavila na tvojom nicku..ak ovládaš angličtinu, malo by ti byť jasné, že prečo. :o)
Môj nick nemá nič dokopy s nejakými okrídlenými postavičkami..je to len milé oslovenie a zámerne vybrané, keď mi aj budú nadávať..tak aspoň to pekne začne. :o))
Na tomto stupni vývoja nemôžeš byť iba mysľou bez tela..vždy sa budeš prejavovať cez nejaké telo. Preto musíš venovať pozornosť aj telu. Aj my anjeli to robíme..jeme, cvičíme a aj sa milujeme. :o)))
Fyzická krása versus krása duchovná. Aby niečo bolo krásne, musí mať tieto vlastnosti: spojitosť, usporiadanosť, proporcionalitu a funkčnosť. To platí rovnako pre fyzikálny ako aj pre duchovný svet, pre telo i pre pochopenie.
Stav duchovna predsa dosiahne každý, kto sa len trochu zamýšľa a príde k riešeniu problému...ten pocit je nezameniteľný.
Vzdelávanie je naozaj potrebné..ak chceš šíriť poznanie, ale osloviť môžeš len toho, kto osloviteľný je. (to bola otázka v inej téme)
Mýliš sa, ak tvrdíš, že ľudia sa môžu meniť, len ak im nastavíš zrkadlo..nie. Nikto nikdy nedokáže vstúpiť do vnútorného sveta toho druhého a tak vývoj každého je len na ňom samotnom. Ty mu môžeš len ukázať vlastnú cestu a je len na ňom, či vykročí.
Pozrela som si nejaké tie surrealistické obrazy...no nie, to nie je niečo, čo sa mne páči. A ak to vyjadruje, čo sa deje v tvojej duši..znamená to len jedno, že absolútne nekontroluješ a neovládaš svoje predstavy a tie si s tebou robia, čo chcú..ženú ťa ako pierko, unášané vetrom do podivných stavov. Tak by to byť nemalo. Život by sa mal naučiť ovládať a aj pri nazeraní na to ošklivé, nemeniť sa v ošklivosť. Niečo podobné sa snažila vysvetliť Ja888. :o)