Dobro a zlo

Príspevok v téme: Dobro a zlo
Dick

A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.

Sejla

Zhadzovanie a spochybnovanie vedeckej teorie nevedeckou metodologiou je podla mna amoralne. Napriklad spochybnovanie teorie na zaklade nesympatii k jej autorovi. Preco tam pleties jeho nazory, osobny zivot, charakter? Co to vypoveda o teorii samotnej? Keby ju aj sam darwin 'odvolal' slovne, pisomne, verejne, oficialne, tak to nic nemeni na jej relevancii.
A o tomto hovorim, vela ludi si pletie vedu s dogmami. Preco sa na vedcov pozerate ako na nejakych mesiasov, diktatorov, s pochybnymi skrytymi umyslami? S takou moralkou sa ani nedaju splnit standardy pre prijatie vedeckej teorie.
Tieto standardy su univerzalne, vztahuju sa na kazdeho. Kazda teoria je otvorena tomu, aby ju niekto napadol, ale v ramci tych istych standardov. Krasne na tom je, ze k tomu nepotrebujes mat vplyvne postavenie, peniaze, kontakty, ani diplom. Dick, mozes sa do toho pustit.
K ostatnemu sa vyjadrim neskor.

ja888

Dick, no a pocity práve nemusia byt vobec zle. Hovorim o absolutnom prijati toho, co je. O pokore k zivotu. O laske k tomu co je. Napokon co je pre niekoho zle jepre ineho dobre. Ego odmieta, bije sa, nesuhlasi, citi sa zle. Ale ja rozlisujem medzi mnou a mojim egom. Ja nie som moje ego. Ego je ten tzv satan. Hmota.

ja888

Dick, no a pocity práve nemusia byt vobec zle. Hovorim o absolutnom prijati toho, co je. O pokore k zivotu. O laske k tomu co je. Napokon co je pre niekoho zle jepre ineho dobre. Ego odmieta, bije sa, nesuhlasi, citi sa zle. Ale ja rozlisujem medzi mnou a mojim egom. Ja nie som moje ego. Ego je ten tzv satan. Hmota.

Dick

ja888, ne já nemůžu milovat to co je a hlavně co bylo s tím se musí bojovat, ne to milovat.Na to se tu dnes čeká, na to, že se bude odpouštět, milovat, nehrabat se v minulosti, dívat se na staré pravdy jinýma očima, relativizovat a přijímat krásnou pozitivní východní filosofii a navzájem se poznávat.Ale někdo jiný(politici, businessmani)budou dělat špinavou práci za ostatní.To nejde.A bude jeden krásný multikulturní svět, lidé se nebudou zabíjet, zvířata nebudou zabíjena lidmi a mohl bych pokračovat.Pro mě je harmonie jen pokud je harmonický celek a to společnost není.Je nemocná.Je to takový rozladěný orchestr, tak to vidím já.

Dick

ja888, jsi ovlivněna hinduismem, budhismem zkrátka Indie.To je úplně jiný pohled než ten "evropský".A navíc já jsem muž, jak jsem psal.

ja888

Dick

Dobro a zlo, není relativní, jsou to absolutní pojmy duality.V uměleckém ztvárnění jak budete zobrazovat zlo, budete-li malovat obraz?Jak budete zobrazovat ošklivost?A naopak dobro a krásu?Já se dívám na život(svět), jako na umělecké dílo, proto nejsem relativista a tím se odlišuji od druhých.Je to znak čeho, vysokého ega?Je to destruktivní?A tak je to i s krásou, ano lidé chtějí vnímat i krásu duše, ta přebije ty tělesné nedostatky.Ale ideály,znaky krásy existují, stejně jako existují znaky ošklivosti až zrůdnosti.proč stále píšete o té relativitě, Einstein relativizoval, aby se vůbec někde dostal, to byla ale věda.Lidé se nechtějí navzájem urážet a proto relativizují!Nechtějí být necitelní, ale někde za rohem řeknou, je sympatický ale vůbec se mi nelíbí, je škaredý, nebo nafoukaný atd.

Dick

ja888, jak to, že nic není zlé, už jen pocit, který člověk zažívá jasně ukazuje, co je pro něj zlé.Nemluvě o tom, muži už z principu musí mít vyšší ego, jsou agresivnější, bezcitnější, ale méně rafinovaní než ženy.Jak už, jsem psal v jednom příspěvku, jen citlivá, vnímavá žena dokáže tohoto egoistického, nenávidějícího, agresivního a bezcitného muže změnit.Ty příběhy určitě znáte, nebude to jenom Raskolnikov z Dostojevského, ale i jiné postavy.Zbavit se ega nějakými duchovními cestami, to je Indie, tomu nevěřím!!!!!!!!Proměňovat může jenom druhý člověk, který nastavuje zrcadlo.