A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.
Dobro a zlo
V naich očiach je božia chyba zákonom. Ale to ešte neznamená, že to nie je chyba. Len ty o nej nevieš... alebo, ak by si aj vedel, tak by si ju ťažko prijal.
Občas sa človek nechce o sebe dozvedieť pravdu. A snaží sa to zaobaliť o všakovakých filozofických úvah.
Dick, neboj, nebolo by ich tu viac ako na Oslovi a aj tam sa da diskutovat konkretne o dusi.
Lombardo - keby Boh urobil hoci aj omyl, tak by si nepostrehla, ze je to omyl, lebo by sa to tym padom stalo prirodnym aj logickym zakonom. Jednoducho by sa to stalo spravnym a pravdou,
lombardo 1981, já vím, že důležitější je život tady, že otázky na abstraktní, témata, navíc dost nejasná, že se z toho tak akorát zatočí hlava.Ale bavit se o fotbale, hokeji a nebo všednostech, to je ještě horší.
A jestli chci vědět pravdu o sobě?A jakou pravdu?Řekne mi někdo o mně skutečnou pravdu a nebo se nejlépe znám já sám.A proč potom lidé chodí k psychologům?A přitom jim mnohdy nic není.
Veď si odpovedz, či by ti to vadilo, že boh nie je neomylný, že vo vesmíre nie sme sami. Veľa sa o sebe dozvieš. A mne osobne je to lautrfuk.
lombardo 1981, trochu tvrdší vtip, ale budiž.Já jsem tam uviděl i jinou možnost interpretace, ale to je jedno.
Filip TT, ale bude tady asi dost kritiků náboženství, podle různých příspěvků.A racionalistů, už jsem o tom psal.
Filip TT, já nemám problém se bavit o čemkoliv, klidně i o bohu, náboženství já myslel spíše na druhé.Ne na sebe.Piš klidně co chceš.
Dick - ak by sme si mysleli, že všetko sa odohráva v našej hlave, tak tým potvrdzujeme, že máme hlavu. Hlava je hmotná vec, takže existuje hmota. Keď existuje hmota, existuje hmotný svet.
Keď sa nechceš baviť o Bohu, tak samozrejme nebudem rozprávať na tú tému. Ale nie je mi jasné, prečo si myslíš že nikto nemá právo hovoriť o tom, kto je Boh. Veď keď sa tu Boh prejavuje, tak niekto s ním má nejakú skúsenosť a ten má určite právo o tom hovoriť.
Čokoľvek je napísané v biblii, nie je akceptovateľný dôkaz. Pretože je písaná ľuďmi, retrospektívne a navyše s mnohými nepresnosťami (myslím Nový zákon). Z biblie sa o bohu nedozvieš nič. Iba to, ako ho vnímajú ľudia.
Lenže ja som nepísala o tom, že mimozemšťania nás upravili. Ale, že nás využívajú na opravu toho, čo boh posral.