A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.
Dobro a zlo
Sejla, Sejla 20.06.2016 18:37:28, en.wikipedia.org, že to nezpochybňuje autora "vědecké" teorie?
en.wikipedia.org
Protože vědci mají veliký vliv Sejla, protože ovlivňují politiky, podnikatele, všechny! Asi zapomínáš na to, že vědci nejsou jen vědci, mnozí ze angažují i politicky! Přečti si kým vším byl I.Newton, G.Cuvier.V jaké společnosti se pohyboval Darwin, kým byl jeho dědeček?To jsi opravdu myslíš, že ti lidé sedí jen v laboratoři?A co některá prohlášení stály Jamese Watsona(1962 Nobelovu cenu za medicínu).Vědci mají zatraceně veliký vliv, protože politici, jsou sami o sobě "tupí" a bez ideologií, ty musí někdo vymýšlet, objevovat "pravdy" o tomto světě.A to jsou vědci a myslitelé.Umělci přinášejí malou reflexi, buď světlo či tmu.Jsou některé věci, které budeš těžko dokazovat či vyvracet, já nemám důvod, já se necítím odpovědný za tento svět! Na rozdíl od nich, nemám na rukou krev!
Sejla 22.06.2016 22:55:28, proč církev tak náhle ustoupila od kritiky a jaká církev, jací představitelé, tady to není jednotné!Darwin má naopak hodně pokračovatelů.A co se ti na jeho teorii tak libí?Co ti vysvětluje a dokazuje?Darwin o genech nevěděl vůbec nic, to věděl Mendel, dokonce se snad snažil Darwinovu teorii vyvrátit!To jsou, všajk jen domněnky, ale je to pravděpodobné.
Jaké předpoklady zjistíš z DNA a jaké ne?Já nezpochybňuji úlohu genů, ale je si třeba položit otázku co tam zakódováno je(DNA) a co ne!
lomnička, děkuji ti že máš se mnou trpělivost, napsala jsi toho hodně, jí se k tomu co nejdříve vyjádřím.Já nevím ze sociálních věd v podstatě nic, jen se snažím dávat otázky a odpovídat na ně.Moje pohledy se tedy nemusí shodovat s ostatními.Pokud budeš chtít, tak se můžeš vyjádřit i k diskuzi Inteligence a IQ z hruba od tohoto data (Dick 17.06.2016 03:29:22 a dále) a vnést do toho trochu "světla".
Tento film je celkom pekne spracovaný. www.youtube.com
Alebo aj tu je niečo, ale to je celý film natočený podľa skutočnej udalosti www.youtube.com
O Aschovom experimente je aj po slovensky
sk.wikipedia.org
Dick vieš tu ale v podstate nejde o to čo píšeš o Darwinovi, ty by si v podstate teraz mal vysvetliť akým spôsobom respektíve prečo by to čo o Darwinovi tvrdíš malo nejak spochybňovať, vyvracať, znehodnocovať jeho teóriu. Lebo to o čo tu o ňom stále píšeš je v podstate dosť irelevantné.
Ale ja mám každopádne stále z teba taký pocit že hladáš akoby nejaký jasný recept k tomu ako by ľudia mohli dosiahnuť dobro. Lenže najprv si musíš definovať dobro a zlo. Ja si ale myslím, že tie pojmy môžme pokojne vynechať, aj tak znejú veľmi vágne. Dá sa ku tomu pristupovať aj inak. Ja si myslím, že by oveľa užitočnejšie bolo keby sme boli konkrétnejší a keby sa v spoločnosti hovorilo napríklad viac o našej agresivite. Tu ma napadá, že sa veľa hovorí o našej sexualite, no ak berieme sexualitu ako jeden z našich základných pudov, tak treba pripomenúť aj agresivitu ako další pud. Ovšem na tento pud akoby sme zabúdali. On sa nám síce pripomína v každodennom živote, ale nediskutujeme o ňom a ked tak máme vo zvyku rôzne podoby agresivity priam oceňovať. No som toho názoru, že by mala v tomto smere tiež nastať istá „revolúcia“ ak to tak môžem pomenovať. My sa nemôžme tváriť že sa to týka len niektorých ľudí, impulzívnych, psychopatických, alebo jednoducho zle vychovaných, ono sa to týka nás všetkých, každý jeden má v sebe agresivitu.
V tejto súvislosti mi napadlo akým spôsobom sa zvykne diskutovať povedzme aj na školách o jednotlivých zlých skutkoch ktoré boli ľuďmi napáchané, či už obe svetové vojny, alebo nejaká genocída, prípadne terorizmus, či podobne. Rozoberáme ich len z historického hľadiska, spomíname jednotlivé fakty a osoby ktoré sa na nich nejakým spôsobom zúčastňovali. Čo mi však chýba je diskusia o tom aké mechanizmy viedli k týmto udalostiam, čo v nás v ľuďoch ich vyvolalo, alebo vyvoláva pretože tieto činy sa opakujú neustále. Malo by preto väčší zmysel keby sa aj medzi bežnými ľuďmi už na základných a stredných školách zaoberali podstatne viac tým čoho sme my ľudia schopní, našou agresivitou vo všeobecnosti a nie iba jednotlivými udalosťami v ktorých sa naša agresivita prejavila. To znamená ísť k podstate aby sme porozumeli viac našej náture. Trúfam si trochu provokatívne poznamenať, že je zbytočné do nemoty rozoberať, alebo pripomínať holokaust nech už je akokoľvek naturalisticky podaný (viď film Saulov syn) ked nebudeme rozoberať aké mechanizmy v ľudskej psychike k nemu viedli.
Možno by bolo užitočné dať priamo do učebných osnov už pre základákov a stredoškolákov niečo o konformizme, poslušnosti, hraní rolí a o tom, že to my bežní ľudia sme schopní za určitých okolností takých hrozných činov. Už Hannah Arendtová písala o banálnom zle
cs.wikipedia.org
Stanley Milgram robil jeho experiment o poslušnosti
sk.wikipedia.org
Zimbardo jeho slávny Stanfordský väzenský experiment
sk.wikipedia.org
Solomon Asch jeho experiment s konformitou
en.wikipedia.org
To všetko je o nás, aj to sme my. Toto mne osobne príde oveľa relevantnejšie než stagnovať pri vágnych pojmoch dobro a zlo.
Sejla, díky za příspěvek a odpovědi.Píšeš osočování, já to nazývám konstatování a dobře pro ně, že jsem neměl tolik času, možností se tomu věnovat důkladně jako jiní např.Stephen Jay Gould( otázky eugeniky a omylů i záměrů vědy.on sám byl evolucionista a zřejmě i ateista, ale kdo ví.Důležité je, že vytáhl na svět z archívů skutečnosti, které by měli být známy!A těch jmen, která by měla být uvedena, by bylo hodně, nejenom Darwin! Přečti si více o Darwinovi, jeho rodině, jeho předchůdcům, možná ti to osvětlí, proč jsem si na něj tak "zasedl".jsou lidé kteří věří a zároveň uznávají evoluci, v co vlastně věří?Jsou deisté jako Darwin a spousta Britů?Samozřejmě, že to nešlo dohromady s písmem bible, pokud ho bereš slovo od slova.Ale Vatikán už ji od té doby hodně modifikoval! Darwin měl odpůrce i mezi anglikány, známý byl spor se Samuelem Wilberforcem biskupem této církve a vzdělancem.Thomas Henry Huxley byl hlavním bojovníkem za Darwina.
Sejla čím vším, jsme podle tebe determinovaní např.( Inteligence a IQ, můžeš se k tomu vyjádřit na těchto stránkách i přímo v příspěvku Inteligence a IQ, Intuice a inteligence), je inteligence dědičná či nikoliv?Psala jsi, že je možné určit předpoklady, pro co všechno?A proc o už ne?A jakou roli hraje prostředí? Jsme jim opravdu determinování? Tak to už se člověk ani nemusí snažit!
Uveď příklad té manipulace s klamáním (lhaním)? S tím inteligentní klamání v těch věcech které jsi uvedla musím souhlasit, je to na tom postaveno.Díky za minulé odpovědi i další odpovědi a příspěvky.
Dick,
Takze k tomu Darwinovi, ten bol osocovany, pretoze jeho teorie vyvracali to, co hlasala cirkev. Hoci uz dnes cirkev nebojuje proti evolucnej teorii, ako pred tym, stale ma neprajnikov, hlavne medzi kreacionalistami, ktori budu demonizovat vsetko, co sa tyka darwina, aj jeho teorie. Pochop, ze ked mas tolko nepriatelov, ako Darwin za svojej doby, tak o tebe budu rozsirovane lzi a klebety.
Vyvoj jedinca je, samozrejme, ovplyvneny kombinaciou faktorov uz od jeho pocatia, DNA je jednym z nich. Na zaklade DNA mozme urcit predpoklady, tendencie, prostredie potom urcuje, ci sa prejavia skor, neskor, alebo vobec.
Hodnoty a smerovanie ludstva... No ja si myslim, ze keby kazdy dodrzoval principy intelektualnej uprimnosti, tak by vacsina dnesnych problemov sveta neexistovala. To nie je cestnost v zmysle napriklad: neoklames!, taketo prikazanie sa da lahko manipulovat. Podstatne je nielen neoklamat, ale predovsetkym nezatajit informaciu, pokial vies, ze je relevantna k danemu problemu. Povedat A, ale nepovedat B je dnes uz uplne akceptovany styl komunikacie, dokonca sa povazuje za inteligentne niekoho manipulovat a je to ocenovane (obchodny manazment, marketing, politika, media, medziludske vztahy, vychova deti atd..). Ani ja som sa tomu nevedela vyhnut, inak by som sa dostala do existencnych problemov (pracovne pohovory, vyjednavanie so sefom)
Ktorych ludi netolerujem: tych, ktori ohrozuju inych na zivote, zdravi, alebo obmedzuju ich slobodu. Co je to sloboda... ty tu na fore chrlis jednu filozoficku otazku za druhou a dalo by sa o tom kecat donemoty.. formalne o tom hovori deklaracia ludskych prav, dodnes sa riesi, ako si odporuje s islamskou doktrinou, ale nechcem zachadzat este aj do politiky. Riesenie, ako 'pomoct' tymto narodom urcite nie je bombardovanie. Teoristi su rovnako americania, ako islamski extremisti, malokto pise o tom, ze napriklad tu v Londyne mali muslimovia uz niekolko prostestnych pochodov proti terorizmu. Ja osobne nechapem, ako niekto moze nasledovat ten ich Koran, ktory si aj tak kazdy vyklada inak, ale zrejme sme vsetci obetmi nejakych iluzii.
O tom, ci by sa mali respektovat dogmy a krasy kazdej kultury som uz pisala v teme 'problemy dnesnyho sveta...' da sa z toho vyvodit, aky mam na to nazor.
V akom politickom systeme by som chcela zit - mozem suhlasit s tym, co si napisal ako odpoved ty.
V rozpravkach vyhrava dobro - v realite tiez, z isteho uhla pohladu. Zalezi na tom, co povazujes za vyhru. Detom by sa klamat nemalo.
V boha neverim.
anjelik *ještě se můžeš vyjádřit taky k tomu, jestli chceš- Inteligence a IQ-Psychické / Osobné problémy.Ale spíše na stránkách toho příspěvku, ne v tomto.Díky máš zajímavé myšlenky.Nevím, celé to asi číst nebudeš, záleží na tobě.Případně i toto-Studium Vš nebo raději řemeslo?Psychické / Osobné problémy.
Máš dobrý postreh. : )