Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?

Príspevok v téme: Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?
tess

Dobrý deň, mám otázku na niekoho kto sa tomu rozumie. Chcela by som teraz v zime, ale aj všeobecne kvôli určitému ochoreniu začať užívať vitamín D. Vraj on rieši bunkovú imunitu a zároveň vraj napomáha predchádzať a rozpúšťať cysty na vaječníkoch.
Mám, ale dilemu ohľadom dávkovania, pretože v lekárni sa tento vitamín predáva, čo som sa informovala v 400 alebo 1000 I.U. na jednu tabletu, s tým, že denne sa užíva len 1 tableta.
Na internete som však narazila na názory, že vitamín D by sa mal užívať v množstve 2000 až 4000 I.U. denne, aby mal liečebný účinok.
Tak ako to teda je s tým užívaním? Keď na baleniach liekov píšu nepresahovať dávku (400 I.U.). Nechcem sa predávkovať a spôsobiť si zdrav. komplikácie (poškodiť obličky a pod.)
A ktorí výrobca je ten naljepší, všimla som si, že je aj vitamín D s ovocnou príchuťou, má takýto vitamín vôbec nejaký účinok lebo mne pripadá skôr ako cukrík.
A ešte otázočka čo sú to za jednotky označenie I.U. ?
Ďakujem pekne za odpovede.

BJ 2

Faith Healer, zase si tu robis hanbu neskutocnu.

Ano, na to aby ti vznikal vitamin D v pokozke, potrebuju byt urcite podmienky splnene... uhol slnka musi byt aspon cez 50 (u nas je to len medzi cca 11:00-15:00, a to iba v juni - auguste.
Dalej musis byt nenatrety.
A dalej, rata sa plocha, ked slnku ukazujes akurat tak vlasy, lebo stojis, vsetko sa predeluje konstantov. Idealne je , ked dopada na nejaku plochu cast tela kolmo (teda hrud/brucho/chrbat ked lezis)

Inak neziskas ABSOLUTNE NIC zo slnka, teda 0 vitaminu D z koze.

Ziadne severske krajiny, ani tu to nieje ziadna vyhra. Vyhra to zacina byt az tak v taliansku a grecku.

vretienka

NEDOSTATOK DECKA MA VPLYV NA MNOHE VECI. NIELEN NA KOSTI, ALE ZAROVEN AJ NA NALADU. PRI DETOCH JE VELMI PODSTATNE ABY SME DETOM DAVALI DECKO V PODOBE NEJAKEHO DOPLNKU. PRETOZE U NICH PRI RASTE ZOHRAVA DOLEZITU ULOHU.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Petdr 50

Faith Healer
Tak si ho daj zmerat, a ver tomu, aj Ty zistis, ze ho mas nedostatok a nepis tu bludy.
Nemas sancu ziskat v nasej zemepisnej polohe dostatok vitaminu D, ani zo slnka a ani zo stravy!
Kolko je slnecnych dni v roku a kolko je pod mrakom.Kolko minut denne z toho dokazes chodit vyzleceny po slnku priemerne? Aka je intenzita UVB ziarenia pocas roka.
Ved na to, aby sa zacal dostatocne tvorit vitamin D potrebujes mat UV INDEX na hodnote aspon 6 a viac, a to mas len v lete a aj to iba okolo 5 hodin denne. Napr. v tomto case, aj ked je pekne jasno, mas UV index len na hodnote 4 a ked je zamracene tak 0.5.
To, ze ta aj toto dnesne slnko opali, neznamena aj tvorbu D vitaminu!
Kolko je vitaminu D v potrave a kde ?
To chces tvrdit ze zjes denne 10 vajec alebo kazdy den 100g lososa alebo 1 sardinky, ine potraviny Ti neposkytnu dostatocne mnozstvo denneho D vitaminu.
Bez doplnenia stravy o vitamin D v nejakej forme, ho nikto nema dostatok. Ak neverite, dajte si ho zmerat.
Mozte poziadat vseobecneho lekara stoji to len asi 10€ .

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Faith Healer

slnko3

Dnes sa už všeobecne akceptuje, že vitamín D pôsobí blahodárne nielen na naše kosti, ale aj na imunitný systém a náladu. Napriek svojmu názvu vitamín D nie je vitamín, ale steroidný hormón podobného zloženia ako testosterón, estrogény alebo kortizol. Telo ho produkuje v koži z cholesterolu pri expozícii slnečnému žiareniu v jarnom a letnom období (máj- september) vo veľkých množstvách po dobu slnenia asi 15-20 minút. V tomto období sa vyprodukuje viac vitamínu D, ako telo potrebuje. Nadbytok sa ukladá do pečene do zásoby. Na jeseň a v zime sa mení na severnej pologuli uhol dopadu slnečného žiarenia, ozónová vrstva vychytá UV žiarenie a vitamín D sa v koži netvorí. Telo ho čerpá zo svojich letných zásob v pečeni.

slnko3

Slniť sa je dobré od neskorej jari do skorej jesene raz denne, najlepšie celotelovo. Viac ako 15 minút na ostrom slnku je z hľadiska vitamínu D zrejme zbytočné. Počas tejto doby sa v pokožke nasyntetizuje približne 10 tisíc jednotiek vitamínu D a ďalšia tvorba sa zablokuje. Pri dlhšom opaľovaní sa tak viac vitamínu nevytvorí a naopak stúpa riziko “spálenia” kože a s ním spojené známe riziká kožného melanómu a starnutia kože. Čiže po denných 15-20 minútach alebo pri začervenaní kože sa treba začať chrániť a buď sa obliecť, skryť do tieňa alebo použiť krém s ochranným faktorom.

neya

HLAVNE, ZE TY VIES VSETKO :)
JE PRAVDA TO, ZE OPALENY CLOVEK NEMUSI MAT DOSTATOK VITAMINU D. VIEM O TOM SVOJE. MOJ MUZ NEMA PROBLEM S OPALENIM, V LETE HNEDY AK KEBY NA DOVOLENKE BOL A TO STACI, ZE PARKRAT PREJDE PO SLNKU. ALE KED PRIDE NA KRV A PRIDU VYSLEDKY, TAK HODNOTY DECKA SU NIZKE. TO MI JAK VYSVETLIS?