Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?

Príspevok v téme: Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?
tess

Dobrý deň, mám otázku na niekoho kto sa tomu rozumie. Chcela by som teraz v zime, ale aj všeobecne kvôli určitému ochoreniu začať užívať vitamín D. Vraj on rieši bunkovú imunitu a zároveň vraj napomáha predchádzať a rozpúšťať cysty na vaječníkoch.
Mám, ale dilemu ohľadom dávkovania, pretože v lekárni sa tento vitamín predáva, čo som sa informovala v 400 alebo 1000 I.U. na jednu tabletu, s tým, že denne sa užíva len 1 tableta.
Na internete som však narazila na názory, že vitamín D by sa mal užívať v množstve 2000 až 4000 I.U. denne, aby mal liečebný účinok.
Tak ako to teda je s tým užívaním? Keď na baleniach liekov píšu nepresahovať dávku (400 I.U.). Nechcem sa predávkovať a spôsobiť si zdrav. komplikácie (poškodiť obličky a pod.)
A ktorí výrobca je ten naljepší, všimla som si, že je aj vitamín D s ovocnou príchuťou, má takýto vitamín vôbec nejaký účinok lebo mne pripadá skôr ako cukrík.
A ešte otázočka čo sú to za jednotky označenie I.U. ?
Ďakujem pekne za odpovede.

sasimka

tutri takze tieto kvapky, co si pisala su zlozenim fajn? mozem sa na ne spolahnut? lebo je toho vela aj volnopredajneho, co som pozerala, ale teda zorientovat sa v tom, ze ake su rozdiely, to nie je uplne najjednoduchsie

tutri

*laptopgrab*
Jedna vec je teória, ale iná prax...Keby bolo také jednoduché získať déčko, tak by to bola úplná paráda...Len nie je to tak...Preto je dobré, že pediater deťom predpisuje Vigantol a to je taká istota, že deti budú mať dostatok vitamínu D každý jeden deň...

norvana

lantalia to je este dobre, ze mas taku pediatricku, ku ktorej s detmi chodis, ze je ochotna, lebo teda kadejaki lekari su, niektori to nemaju radi ked maju nieco vysvetlovat ;)

samija

ako myslis ake problemy? praveze problemy vznikaju, ked telo nema dostatok vitaminom, nie ked denne zabezpecime presne take mnozstvo ako potrebujeme bud deti alebo aj my ;) lebo teda nedostatok sa netyka len niekoho, ze v istom veku ale je to problem, ktory sa moze kohokolvek tykat

rosebud

Ale teda nie je problém s dlhodobým užívaním vitamínu? Nemôže to niečo spôsobiť nejaké problémy hej? Nech mám istotu, či to môžem v pohodičke dávať aj každý deň a niekoľko rokov :)

tutri

*lantalia*
Ono nie je problém niečo nájsť...Lebo vitamínov D je veľa...Ale ide skôr o tú kvalitu aká je...Či sa dá spoľahnúť na to, že obsahuje ten doplnok toľko vitamínu ako píšu na škatuľke...