Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?

Príspevok v téme: Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?
tess

Dobrý deň, mám otázku na niekoho kto sa tomu rozumie. Chcela by som teraz v zime, ale aj všeobecne kvôli určitému ochoreniu začať užívať vitamín D. Vraj on rieši bunkovú imunitu a zároveň vraj napomáha predchádzať a rozpúšťať cysty na vaječníkoch.
Mám, ale dilemu ohľadom dávkovania, pretože v lekárni sa tento vitamín predáva, čo som sa informovala v 400 alebo 1000 I.U. na jednu tabletu, s tým, že denne sa užíva len 1 tableta.
Na internete som však narazila na názory, že vitamín D by sa mal užívať v množstve 2000 až 4000 I.U. denne, aby mal liečebný účinok.
Tak ako to teda je s tým užívaním? Keď na baleniach liekov píšu nepresahovať dávku (400 I.U.). Nechcem sa predávkovať a spôsobiť si zdrav. komplikácie (poškodiť obličky a pod.)
A ktorí výrobca je ten naljepší, všimla som si, že je aj vitamín D s ovocnou príchuťou, má takýto vitamín vôbec nejaký účinok lebo mne pripadá skôr ako cukrík.
A ešte otázočka čo sú to za jednotky označenie I.U. ?
Ďakujem pekne za odpovede.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

BJ 2

Pre tvoju informaciu, skoro vsetci odbornici co sa tomu venovali, tak sa zhodli (aj Bukovsky to zastava), ze idealna hladina vitaminu D je okolo 50-65. Ti viac skepticki to znizili na 32-50. Niektori zastavaju nazor ze dokonca sa da ist na 60-75. No a vidis... doktorka a mnoho inych, si stale myslia, ze nad 15 pohoda. Ked 20-30 je oznacene ako deficit, prakticky podla vsetkych vyskumov, ktore sa robili a venovali sa vitaminu D. A tymto sa riadia aj ini lekari. Dokonca nemaju ani zvyrazneny deficit, ked niekomu vyjde pod 20. Laboratoria im to nezviraznia. Moja doktorka si to ani nevsimla, ma to nastvalo. Sam som si to vyziadal, a musel to tam najst medzi vysledkami, a mal som 15. A ani to nechapala, co sa stazujem a chcem to doplnat. Vsak ti lekari normalne masakruju ludi, faith healer, z toho maju potom chronicke problemy. Tak si ich kludne ospevuj, a masturbuj si ego nad tym, ze mas doma lekarku, a tak vsetko vies.

BJ 2

Ja sa napriklad opalujem zasadne nenatrety, mozno tak maximalne tenka vrstvicka kokosoveho oleja, a to na najostrejsom slnku... ale len kratkodobo a tocim sa casto , aby to nesvietilo viac ako 10 minut na jednu stranu. Ako ked opekas kebab, alebo na grile nieco, a ono sa to toci. Takto sa ti vygeneruje dost vitaminu D a ani sa nespalis, len nesmies byt na tom najostrejsom slnku viac ako 30 minut. Potom ked sa ti vytvori pigment, uz mozes ostat aj dlhsie.
Ale nedoporucujem to robit pricasto tam kde chyba ozonova vrstva. Ale potom je logicke, ZE MUSIS VITAMIN D DOPLNIT ZO STRAVY ALEBO DOPLNKOV. Ci ani to nechapes? Tak si tu kludne pen, a naparuj sa, ako tvoj nazor nezdielaju ostatni.
A lekari nepovazuju vitamin D medzi 20-30 za decicit. Moja doktorka dokonca nepovazuje ani 15 za nejako vazny. To je proti vsetkym vyskumom, co sa urobili... a to su lekari. Studovani. Ako vidis... ta krivica ti hrozi az ked ho mas mensi nez 10 a podobne.

BJ 2

Faith Healer, niesom lekar. Keby som nim bol, dobrovolne by som sa zriekol toho titulu, pretoze by som neliecil klasickou medicinou. Aby som robil biznis, hentomu chemickosrackovemu priemyslu, to asi tazko.
Teda, ak podla toho urcuje kto je autorita a kto nie, tak si na tom dost zle. Od lekarov sa kompletne distancujem, koniec koncov, musel som sa zachranit sam, to potom este casom napisem o tom knihu. Ale to, ze slovenske zdravotnictvo kolabuje, ti snad nemusim hovorit, ked mas doma lekarku. Mne to povedala ta moja, co uz robi nadcasy na dochodku, aby som sa prilis na to zdravotnictvo nespoliehal.
A ani nespolieham.
Ale tato tema je o vitamine D. Ty si proste trulo, co pozeras len na tituly. Pritom nevidis, ako ti "Vystudovani ludia" mrzacia zivoty. Byt mudry, neznamena urobit si skolu. To je len edukacia. Mudrost je nieco ine. A co sa tyka nazorov od lekarov, to je posledne, co ma zaujima. Ich pohlad na svet je nespravny uz v zaklade, pretoze si myslia, ze telo je iba biologicky stroj. Co je blbost uz v zaklade.

Aj to s tymi 25 rokmi si zabil. Chech tak mne taha na 40. A priblizne 10-15 rokov sa venujem zivotosprave, vo volnom case, dovodom bolo, ze mi lekari nepomohli s mojimi problemami, a dokonca s chorobou, kde som bojoval o zivot. Samozrejme, som si to liecil sam, na vlastne naklady, cez alternativne postupy. Takze sa tu neohanaj lekarmi, treba prevenciu, nie lekara. Napriklad doplnit si vitamin D. Nie potom behat za lekarom, ked mas po 20 rokoch z nejakeho nedostatku problemy. A ty si myslis, ze ta tymi chemickymi srackami zachrania? Naivka...

Okrem toho, uz si sa tu par krat strapnil v diskusii, ked ani nevies, ako sa generuje vitamin D v kozi, ze nie vzdy vznika na slnku, co som ti musel vysvetlit, ze to suvisi s UVA a UVB ziarenim, a to zavisi od toho, akou hrubou vstvou atmosfery musi prejst, kedze vies, ze napriklad aj sklo ti zablokuje UV ziarenie. (podla hrubky). To ze nemali deficit vitaminu D tvoji predkovia a podobne, tak ano, boli vonku casto (co dnesny clovek casto nemoze), a este k tomu, mozno brali rybi olej, co sa vtedy casto robilo (1 lyzicka denne). Lenze dnesni ludia to casto nerobia, plus natieraju sa kremami co blokuju UV ziarenie. Tak da ti to logiku? Ked mas opalovaci krem, co blokuje UV ziarenie zo slnka, a pritom na produkciu vitaminu D z koze potrebujes do koze dostat UV ziarenie, tak ake mas IQ , ked nechapes, ze sa ti potom nevytvori? A asi aj to bude problem modernych ludi, ze ich tak strasili slnkom, rakovinou koze, a vsade si napatlaju kremy, ktore su pomaly urcene na saharu. Tak trochu rozmyslaj.

Faith Healer

vcelka

nejaké to déčko sa zo slnka dá prijať, to áno, ale nie počas celého roka a nie v takom množstve, aby to pokrylo potreby ktoré má naše telo :)

Faith Healer

ZdravyUsudok

Vitamin D sa tvori pri vystaveni sa slnecnym lucom ale v obdobi od oktobra do cirka polovice marca neprenikne uv ziarenie dostaocne atmosferou kvoli sklonu zeme v zimnom obdobi tak treba dodavat vit. D umelo liekmi pripadne stravou.
Ti co ty tvrdia ze maju zisteny nedostatok vit. D aj napriek tomu ze sa slnia a chodia k moru ci jazeram ...to bude skor tym, ze sa natierate prilis vysokym ochrannhm faktorom a to zabranuje prieniku uv ziarenia cez kozu. Je to ako štit.
Cim vyssi ochrannym faktor, tym slabsi prienik. Preto sa ani neopalite.

kmina

Záleží aj či sa bavíme o dospelom človeku alebo o deťoch. Deti nemôžeme v nejakej veľkej miere vystavovať slnku. Taktiež aj keby sme mohli tak nemusia získať zo slnka toľko déčka, koľko je treba. Najmä nie v tomto období. Síce slnko ešte miestami svieti, ale my déčko už nevieme z neho dostať. U nás je to tak, že dennodenne dávame Vigantol a nemusím vôbec sa zaoberať týmito vecami. Ty si popísal, že jak je to s predávkovaním déčka, lenže ti poviem, že toto je veľmi málo pravdepodobné, že niekto by ho mal viac jak dosť ;)