Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?

Príspevok v téme: Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?
tess

Dobrý deň, mám otázku na niekoho kto sa tomu rozumie. Chcela by som teraz v zime, ale aj všeobecne kvôli určitému ochoreniu začať užívať vitamín D. Vraj on rieši bunkovú imunitu a zároveň vraj napomáha predchádzať a rozpúšťať cysty na vaječníkoch.
Mám, ale dilemu ohľadom dávkovania, pretože v lekárni sa tento vitamín predáva, čo som sa informovala v 400 alebo 1000 I.U. na jednu tabletu, s tým, že denne sa užíva len 1 tableta.
Na internete som však narazila na názory, že vitamín D by sa mal užívať v množstve 2000 až 4000 I.U. denne, aby mal liečebný účinok.
Tak ako to teda je s tým užívaním? Keď na baleniach liekov píšu nepresahovať dávku (400 I.U.). Nechcem sa predávkovať a spôsobiť si zdrav. komplikácie (poškodiť obličky a pod.)
A ktorí výrobca je ten naljepší, všimla som si, že je aj vitamín D s ovocnou príchuťou, má takýto vitamín vôbec nejaký účinok lebo mne pripadá skôr ako cukrík.
A ešte otázočka čo sú to za jednotky označenie I.U. ?
Ďakujem pekne za odpovede.

demza

Keita, ja osobne obdivujem tvoju trpezlivosť, že sa snažíš mu to vysvetliť, ale myslím, že v tomto prípade je to zbytočné. Pretože aj tak si bude stále tvrdiť to svoje. Prikláňam sa k tomu, čo si písala. Pri deťoch je duplom ešte podstatnejší tento vitamín. Lebo má vplyv na kosti, tak v prvých mesiacoch je alfou a omegou!

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Keita

A precitaj si, coho nedostatok sposobuje tetanie, uzkosti a depresie. To len tak okrajovo. Manzelka by mala vediet o D vitamine, ktoreho nizka hladina spolu s nizkou hladinou magnezia a kalcia sposobuje psychicke a nervove problemy. D vplyva na hladiny vapnika v tele. Nie je to ziadny vymysel a marketingovy tah

Keita

FAITH dobre si tresol. Moj muz chodi po slnku, aj k moru a zistili mu velmi velky nedostatok vit D, musi ho uzivat v tabletach, alebo spreji. Milujem ked dakto bagatelizuje podla svojej rodiny a znamych ako keby neexistovali ini ludia na SK

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

tamirilka

...tomas ochutene nie...najlepsie je decko ciste...ja mam skusenost len s tym, co predpisuju doktori...tie kvapky a mne sa osvedcilo, lebo zabezpeci aby deti mali dost tohto vitaminu a to je pre mna to najdolezitejsie...

tomas==

Ahoj, ja užívam vždy v zime vitamín D z tejto stránky: www.pilulka.sk Cez internet to je omnoho lacnejšie ako v lekárni a ešte ušetrím cez portál: www.kodino.com Keď potrebuješ viacej vitamínu D, tak by som na tvojom mieste nekupoval tie ochutené verzie, ale klasické na prehĺtanie s nižším IU a užíval častejši, aspoň 3-krát denne, keďže na jeden krát telo nie je schopné prijať toľko vitamínu.

norvana

krivica sa tyka predovsetkym deti, cize toto co tvrdis by som osobne netvrdila, ze by sme ju mali za takych okolnosti vsetci, aby deti netrapil tento problem preto lekari predpisuju decko ;)

Faith Healer

BJ 2

UV ziarenie ti musi prejst dostatocne hlboko do koze, kde vznika az vitamin D, a UVA prenika najhorsie, zachyti sa az na povrchu. UVB prenika hlbsie, a UVc zachytava ozon a je prilis skodlive, lebo prenikalo by az prilis hlboko ,aj do jadra buniek a poskodilo DNA.
Cize UVB je najidelanejsie. Ale kedze neprenika tiez az tak hlboko, zablokuje ho sklo/atmosfera ak je prilis hruba, atd...
vsak si nieco precitaj, predcim robis vyroky o vitamin D, zacni napriklad tu
en.wikipedia.org