Dobrý deň, mám otázku na niekoho kto sa tomu rozumie. Chcela by som teraz v zime, ale aj všeobecne kvôli určitému ochoreniu začať užívať vitamín D. Vraj on rieši bunkovú imunitu a zároveň vraj napomáha predchádzať a rozpúšťať cysty na vaječníkoch.
Mám, ale dilemu ohľadom dávkovania, pretože v lekárni sa tento vitamín predáva, čo som sa informovala v 400 alebo 1000 I.U. na jednu tabletu, s tým, že denne sa užíva len 1 tableta.
Na internete som však narazila na názory, že vitamín D by sa mal užívať v množstve 2000 až 4000 I.U. denne, aby mal liečebný účinok.
Tak ako to teda je s tým užívaním? Keď na baleniach liekov píšu nepresahovať dávku (400 I.U.). Nechcem sa predávkovať a spôsobiť si zdrav. komplikácie (poškodiť obličky a pod.)
A ktorí výrobca je ten naljepší, všimla som si, že je aj vitamín D s ovocnou príchuťou, má takýto vitamín vôbec nejaký účinok lebo mne pripadá skôr ako cukrík.
A ešte otázočka čo sú to za jednotky označenie I.U. ?
Ďakujem pekne za odpovede.
Vitamin D - v akých množstvách ho užívať?
Nedavno vyslo napadne niekolko clankov v novinach zavadzajucich ludi na to ze ''uzivanie vitaminovych pripravkoch je marnovanie penazi''.
Zalezi na kvalite tychto pripravkov: nemalo z nich v sucasnosti nie su vitaminy ci mineraly v tom pravom slova zmysle, ale rozne PRISADY, a toto je PRAVY DOVOD preco tieto tzv.''vitaminy a mineraly'' NIE SU UCINNE.
Ze je lahko sa presvedcit o tom ako to ucinkuje tak najlepsie je toto zimne obdobie, kedy si mozu ludia v pripade UZ chytenej nadchy ci prechladnutia sami uzivat vitamin C, tak ako RNG popisuje.
Osobne, predvcerom, pacient z aktivnymi problemami hornych ciest dychacich, ale bez teploty, po uziti davok vitaminu C, ako hovori RNG, tak sa symptomy vyrazne zredukovali, a to bol vitamin C, namiesany v TESCO.
Pokial by tento vitamin C bol cisty tak efekt by bol este lepsi....
Kungfusrac, dovolinm si s tebou nesuhlasit a to na zaklade osobnej skusenosti, mnohokrat opakovanej na sebe aj clench mojej rodiny.
Na navod Linusa Paulinga som na virusove chripky pouzival 1 gram(1000 mg) vitaminu C vo forme ester c(neutralna, nekysla forna) kKAZDU HODINU po dobu 2 az 3 dni, vcitane noci. A zatial som zakazdym z chripky vysiel za 2-3 dni, bez horuciek, potenia a roznych inych komplikacii, co ludia bezne maju pri tom.
Takze tvrdit, ze vitaminy v megadavkach nie su liecive je zrejme len propaganda farmacie, ktora nechce ziadnu prirodnu konkurenciu svojim patentovanym chemickym liekom. Preto ani napriek plno vyskumu, ktory dokazuje nedostatocnost archaickych tabuliek odporucenych dennych davok, sa tieto tabulky oficialne spiatocnicky drzia bez zmeny.
Ziadny iny priemysel nedokaze drzat standarty ani len par rokov bez zmien, ale ako vidis, sprisahanie farmacie a monopolneho lekarstva udrziava tieto napochytro zbuchane tabulky z roku 1948, kde su davky mnohych vitaminov a zivin boli urcene bez vyskumu, len ako dohoda medzi vladou menovanymi "odbornikmi" na ten ucel. A dodatocny vyskum od vtedy, tj za 65 rokov su toho desiatky tisicov roznych vyskumnych sprav , nemali na to ziadny vplyv, "autority" sa rozhodli ich ignorovat.
Ked to nenazyvas sprisahanie, dnes celosvetove, tak neviem co je.
Dolezitejsi je skor pomer vitaminov k inym vitaminom, ako ich mnozstvo. Jednym vitaminom sa z nicoho nevyliecis.
SUhlas. Uz aj denne davky v obycajnych multivitaminoch vysoko prekracuju odporucane denne davky, podla hesla cim viac, tym lepsie. Niekto si dava denne davky vitaminu C aj 1gram, kym odporucana davka nie je cca 10mg. Potom nech sa ludia necuduju, ze su chori a citia sa zle. Kedysi ludia nedostavali denne ani polovicu z tych zastaralych doporucenych dennych davok a fungovali uplne normalne.
RNG
Tu si treba uvedomiť, že vitamínom D zo slnka sa nemožno predávkovať, lebo v koži vzniká dočasne len jeho neaktívna forma, až v obličkách, pečeni či priamo v bunkách sa tvorí jeho aktívna forma, a to len v potrebnom množstve. Pomocou výživových doplnkov však nie je problém aj prekročiť jeho odporúčaný a bezpečný príjem.
Rybacie oleje obsahuju samozrejme aj vitamin D, lele nie v takych davkach, aby si z nich mohol dostat povedzme
10 000 IU, co dostanes za den z opalovania.
Mnohe odporucene denne davky boli urcene panelom na to urcenych lekarov, ktori mali za rok vyprodukovat vysledky a mnoho z nich bolo nie na zaklade vyskumov, ale dohoda roznych odbornikov, tj z brucha vytiahnute(z odborneho brucha...) udaje.
Kedze je uz odvtedy vyse pol storocia, samozrejme ze sa v tom urobila kopa vyskumov a mnohe z tych cisel potrebuje surne opravy. Zialbohu, co poukazuje na zaostalost lekarov monopolnej mediciny prinajlepsom, nic sa oficialne este neupravilo a trvaju na tych zastaralych davkach. nepoznam ziadne vedne odvetvie, ktore by bolo natolko zastarale . Vedomosti v inycvh odvetvioach za pol roka az rok preniknu celym svetom a okamzite si ich odbornici osvoja, nie vsak lekari, cest vzacnym vynimkam.
Ti uplatnuju v drvivej vacsine vedomosti cely zivot, co sa naucili pri studiu a ucebnice su pisane tiez ludmi, co pouzivaju svoje davno ziskane a zastarale vedomosti.
Vyvoj je len v odvetviach, ktore slubuju tucne zisky a tam nie je limit.
Pán RNG prosím odpoveď :)
Sorry Tess ze ti kecam do témy ale už asi sviatkujes keď ta niet :)
&
netuším ako je to s tým solárkom :)
To nemyslite vazne s tymi hodnotami, ze 5000 I.U. az 10 000 I.U. Ved sa mozte predavkovat.
RNG ak v roku 1948 stanovili davku 400 I.U. preco by sa teraz mala hodnota menit? Kvoli com? Ak by sa aj mala preco na vit. pripravkoch pisu 400 I.U. na jednu tabletu denne? Farmac. spolocnosti nemaju ponatia o presnych davkach?
Vitamin D sa tvori v tele z cholesterolu, ktory je jeho predstupen a vplyvom slnecneho ziarenia sa meni na aktivnu formu. Dalej je to vitamin rozpustny v tukoch a je tazke pre telo ho spatne vylucit ak ho je nadbytok po prijati nadmerneho mnozstva. Toto mam zase ja z knizky o vitaminoch.
A priznaky predavkovania su tazko rozpoznatelne kedze mozu pripominat aj ine zdrav. problemy a to su tieto: nevolnost, vracanie, slabost, nechutenstvo, hnacka, bolesti brucha, poskodenie obliciek a ukladanie vapnika v organoch a cievach. Ako clovek zisti, kedy ma ho dost, ked bude denne uzivat podla vas v mnozstve 5000 I.U. alebo 8000 I.U.Myslim, ze obavy Tess su namieste a mala by sa radsej poradit s lekarnikom alebo lekarom, ked uz.
Ebi to myslíš vážne ? Ja som pocul ze nie ze je to len ťah majtelov solarovych salónov ci ako to voláte.