rng, pri vsetkej ucte, usa by som sem ako vzor nedaval.
za prve sa do vsetkeho hrnu (obcas s az prehnanym nadsenim) a az potom pocitaju nasledky/mrtvych a riesia nedokonalost toho, do coho sa pustili. ako jedny z prvych zacali pouzivat lasery na operaciu oci, ked tato technologia bola este len v plienkach. je teda samozrejme, ze u tych ludi, ktori kedysi davno absolvovali operaciu, moze mat a zjavne ma dodnes vyrazne vedlajsie ucinky alebo nasledky, objavujuce sa aj po rokoch.
dnesne lasery (a to je zaroven pod za druhe), su technologicky uplne inde, ako tie zo zaciatku alebo hoci aj spred par rokov. vyvoj napreduje aj tu velmi rychlo.
porovnavat vysledky operacii predtym a dnes je ako porovnavat vykon pocitacov spred 5 rokov a dnes.
za tretie - ta studia je stara tri roky a spominaju v nej ludia s vykonom operacie od r. 2001. to je 11 rokov!!!
z hladiska pokroku v technologiach je to velmi podstatny faktor.
je uplne samozrejme, ze ludia, ktori podstupia laserovu operaciu oci dnes s dnesnymi lasermi, budu trpiet daleko mensimi vedlajsimi efektami, mensimi nasledkami a tych "pokazenych" operacii bude o niekolko radov menej, ako s laserom spred 10 rokov.
nikde sa tiez neuvadza, ci tych 800 ludi nazbierali ako klientov jednej ocnej ambulancie, ktorych operovali s jednym konkretnym laserom (tym padom je cela studia fakticky nanic), alebo ich zbierali po celych usa. co je podozrivo malo, podstatne viac vykonanych operacii ma jedina laserova ocna ambulancia v kosiciach.
a napokon, ako som uviedol, vypichol si tu dost neobjektivne len negativnu cast tej studie a zamlcal zvysok.