Ahoj, dievčatá:)
Síce začínam optimisticky ale, čo nevidíte, revem...Keď som si dnes večer prečítala Vaše príspevky, totálne ma to vrátilo do minulosti a poviem Vám...
S tými rodičmi (a hlavne maminami) je to ťažké (prepáč, alternatíva:)) Keď som chcela od kiky úprimné odpovede na otázky, budem úprimná aj ja:
1. V poslednom čase som sa nahnevala na svoje deti ale tie nemali s mojim hnevom prapríliš spoločné. Išlo o moje zvládanie (alebo nezvládanie ) emócií.
2. Ak som sa vtedy - počas choroby - na niekoho hnevala...okrem seba to bola moja matka. Mama bola pre mňa priveľkou autoritou, priveľkým strašiakom a priveľkým tlakom v mojom chaotickom živote. Chcela ma perfektnú, poriadnu, vzornú, a čo ja viem ešte čo. Jadňsné, že som to do bodky plnila. A keď sa mi niečo nepodarilo tak, ako sa odo mňa očakávalo - mali ste ma vidieť. Kôpka nešťastia.
3. Smutná som bývala tiež permanentne, ale ako viete, iba vo svojom vnútri a keď som bola osamote. Navonok, pred ľuďmi - nebolo veselejšej, vtipnejšej, roztopašnejšej...Keby ste vedeli, koľko síl ma stálo - žiť takýto dvojaký život. Asi viete, že veľa:)
4. Sebe som vyčítala všetko. Že nežijem ale prežívam od večera, kedy si dám záväzok - do nasledujúceho rána, kedy ho s raňajkami poruším. Že mám priateľov a klamem, keď som s nimi. Že klamem seba, keď som sama. Že sa nsažím a oni to nevedia pochiňopiť. Že chcem a oni nemajú trpezlivosť...že...
Neviem, či niekomu pomôže moje riešenie, ako sa to dozvedeli moji rodičia: sestra ma vymákla na záchode a vybavila mi termín u nejakej psychologičky. Pre našich (ktorí, ako to už býva, nič netušili) to znamenalo iba nejakú roztopaš, proste niečo, z čoho sa vyspím a bude to. Moja mama dokocňnc raz postavila predo mňa plný tanier (chi, chi) a povedala, že keď ho zjem, tak budem zdravá.
Navštevovala som denný stacionár, kde som mala denne sedenia s mojou milovanou psychologičkou. Poznala ma do bodky (lepšie, ako rodičia) a vedela, ako a čo prežívam. Ona ma pripravila na to, aby som vedela povedať, čo si myslím, čo cítim, čo mi vo vzťahu s rodičmi chýba a chýbalo a čo im vyčítam dodnes.
Stretnutie sa odohralo u nej v ambulancii, sedela pri mne a ja som svojim rodičom vykričala všetko: ako mi mama nikdy nepovedala, že ma ľúbi, ako som nemohla stíhať všetko, čo si mysleli, že stihnem a zvládnem, ako ma to unavovalo a zaväzovalo, ako ma nikdy nepočúvali, čo vlastne chcem, ako som si dala v 18 vziať dieťatko, lebo som necítila ich podporu, ako som sa tým nevedela vyrovnať a doteraz som sa nevyrovnala...jednoducho som na nich nakričala všetko, čo som chcela.
Sedenie dopadlo tak, že oco plakal a mama tiež. Bol to pre nich šok, lebo si mysleli, že som spokojna tak, ako to u nas doma fungovalo.
A TU SOM PRI TOM, ČO SOM CHECLA vlasne povedať: Ani ja ani moji rodičia sme sa nerozprávali o podstatných veciach. Len sme vedľa seba existovali ale city nikde. Chyba v komunikácii. Zlyhal aj vysielač, aj prijímač.
Dnes už viem, že nič z toho moja mama nemyslela zle. Ale asi preto to viem pochopiť, že mám sama deti. Ak máte niečo, čo vám vadí, čo im vyčítate, skúste to so svojou psychologičkou prebrať a povedzte im to. Ak nemáte psychologičku, skúšajte to samé. Ak sú k vašim slovám hluchí, kričte! Rodičia veľakrát ani netušia, že deťom ubližujú. A deti veľakrát netušia, že rodičia to nemyslia zle, len to so svojimi deťmi nevedia. To sú paradoxy, čo?
Ufff, tak som sa vykecala, ak je to u niekoho nie v rodičoch, tak to nečítajte (ale to som mala dať na začiatok, čo?:))) PA