ma niekto s tym vysetrenim skusenosti? mam ho podstupit, lebo len nedavno sa mi objavili zdravotne gastro-problemy. bojim sa, lebo som pocula, ze vraj to velmi boli a ze obcas ani oblbovat nepomoze. je to tak? ci sa nemam bat?
Kolonoskopia
eee, dik za vysvetlenie, o HPV som necitala, to preto.. sa chystas na kolonoskopiu?
zrrzka, vies kdesi tu som totiz citala nejaky doktor pisal o hpv viruse ze ho mozes chytit aj na vecku atak a ten sposobuje rakovinu-mimochodom i konecnika-to zase pisali na inych strankach, ale i tu sa to dost spomina,vraj, tak preto ma to zaujimalo, no a pri tej kolono mas teda konecnik urcite dost rozdrazdeny a aj rozkrvacany a tak sa hocaka infekcia-virus, aj hpv asi lahko nalepi, ked ides potom aj na to vecko. myslelasom totiz, zže hpv sa da chytit len pohlavne a len na krcku, ale nejaky lekar tuto ma vyviedol z omylu, takze zrejme nie.to na vysvetlenie
eee, vsak to je dobre, ze sa snazis o tom vediet co najviac.. ake plusy a ake minusy obnasa to vysetrenie.. vsak aj som sa vyzvedala a nakoniec som nesla na kolonoskopiu, a dnes to uz lutujem...:-)
ethel, zrrzka, vdaka vam za vysvetlenie, hej citam si k tomu materialy, co mi bud daju, alebo su v ambulancii, ale vysvetlit mi to nevedia, ze to sa tak pise...no ale mna zaujima preco, nejaky dovod to mat musi, som proste taka, a myslim, ze nie som sama. dakujem vam
eee, ako pise ethel, neziaduce ucinky musia byt napisane.. ale ked som sa to na toho lekara, tak sa prekvapene pozrel na mna, take pripady nemaju aj sestricky sa dokonca opytal.. na ostatne ti neviem odpisat, nakolko som kolonoskopiu neabsolvovala a ani nepracujem v tejto oblasti..
si dost opatrna, vsak aj v MHD mozes vselico dostat, netreba sa vopred niecoho obavat, samozrejme treba byt obozretny...
eee,na každom lieku máš tiež uvedené nežiadúce účinky..to tam musí byť...po každom pacientovi sa prístroj na 10 min namočí do špeciálneho prípravku,ktorý má vysoké dezinfekčné až sterilizačné účinky...
zrrzka, tak fajn, no preco to potom uvadzaju v rizikach, a ako to vobec zistia, ved sa moze prejavit i neskor a pacient s tym mozno ani nejde tam k nim a nedava to s tym do suvisu, ide k obvodakovi a tak, a ktovie aku infekciu mysleli, a mozno nie priamo z kolonoskopu, ale napr i z vecka ci ja neviem coho vsetkeho co suvisi s tam s tym vysetrenim, okrem toho, hpv virus napr. ved i ten sa prenasa vseliak-staci ak je na klucke a ty sa dotknes a utres sa po wc a mozes ho mat aj na rekte a prejavi sa ti mozno po roku, a co sposobuje? vsak asi vies
eee, skoro ziadna infekcia nehrozi.. pretoze tie pristroje su dezinfikovane, vcera som sa na to pytala, nevedeli povedat mi, ze by nejaka bola a to urobili uz niekolko kolonoskopii..
hm, bola som tam raz objednana.. vcera som bola u ineho gastronterologa a ja som sa neodhodlala na kolonoskopiu.. teraz to lutujem..
mimochodom, ludia, nebali ste sa pri tom infekcie?uvadza sa v rizikach kolonoskopie, len neviem co tym presne mysleli a kde a ako . inak to vysetrenie sa mi zda dost invazivne-do poskodenej krvacavej sliznice hlboko do creva a tak... tou hadicou vysetruju kde koho jedneho za druhym, aj to prostredie a vsetko okolo sa mi nezda dvakrat hygienicke. pride mi to tak trochu ako operacny vykon-zakrok, ale teda ta sterilita sa mi nezda ako je to na sale pri operaciach a pritom sa ide dovnutra organizmu...