Kolonoskopia

nashira

Kolonoskopia je vysetrenie criev kedy ti zavedu hadicku cez ritku.na konci hadicky je kamera cez ,ktoru lekar vidí aky mas stav creva.Ci su tam nejake zapaly a anomalie.Zistí ak je zapal v akej casti creva sa nachadza a v akom stadiu .Podla potreby ak su polypy,alebo vriedky odobere vzorku na vysetrenie.Zakrok by sa mal robit aspon v ciastocnej anesteze.Ked sa jedna o rektorkopia ta sa robí bez narkozy a je to len par cm asi 50cm.Je to neprijemne.Na teme Mam aids sme sa tomu venovali a diskutovali o tom .Pretoze sme sa pozastovali nad hygienou.Nad nedostatocnym cistenim tej hadiece....fuj Chodim na tieto vysetrenia uz 12 rokov /rekto bez anest./.Teraz by som mala ist na kolono ,ale nechcem .Caka ma to povedat lekarovi.Na vlastne oci som videla ako to len oplachnu pod tecucou vodou.Mozno prvy to ma najlepsie ,ale ostatní co idu po nom.....to neije istota co sa tyka hygieny.To je moja skusenost.

lejn

vedel by mi niekto povedat na moj problem? mam stale traviace problemy ja si to myslim ze to mam zo stresu a mam ist na kolonoskopiu myslite ze mi to nejak pomoze? co sa vsetko zistuje tymto vysetrenim?

vierka

pod rizikovym faktorom -infekcia- sa rozumie ochorenie po pripadnej neziaducej perforacii creva pri vysetreni kolonoskopom. preto aj vacsina lekarov robi vysetrenie bez premedikacie,aby mohli s pacientom pocas vykonu komunikovat a to jojanie im urcite pri praci pomaha. tak sa drzme, ved nam to mnohym zachrani zivot.

anja

existuju setrnejsie metody,ale kto vas na ne posle? napr. taka kapsulova endoskopia sa bezne robi aj u nas,ak si ju zaplatis. je draha. no a virtualna CT kolonoskopia, ak je ta lekar ochotni na nu poslat. standardna je obycajna kolonoskopia, a ma svoje rizika-vratane infekcie.ale co uz narobis? Ja len dufam, ze sa takto neda dostat-chytit-preniest aj rakovina !!! co myslis?

mmmkkkk

Daju vam podpisat papier, ze ste boli informovaní o dosledkoch liecby, nedaj Boze, poskodia Vas, a co potom. Kym to nie je nutne, asi to netreba podstupovat. Neverim, ze neexistuju setrnejsie metody.

ballu

no kolonoskopia, pred troma hodinami som od tial vysiel, ako co sa mi nepacilo ze som nebol moc informovany anestezii a podobne co bola ale mozno aj moja chyba lebo som sa moc nepytal proste som to bral vysetrenie ako kazde ine. Aj som si pred tym nieco precital na nete ale to som radsej potom nechal tak lebo kazdy pise svoje pocity alebo obavy a z toho nemozem posudit co ma presne caka a mal som pocit ze lekar ktory ma tam poslal mi radsej nevravel co presne ma caka aby som sa nezlakol. no takze odporucam kazdopadne anesteziu kompletnu lebo kazdy koho od tiaz vyvazali na nositkach tu anesteziu mal a usmieval sa takze to asi az take hrozne nebolo. hlavne pre tych ktory maju paniku uz len z ihly tak ty jednoznacne uspat a hlavne si tam dovedte doprovod niakeho kamosa kamosku alebo z rodiny niekoho. Je to fajn lebo som tam bola a jedna kocka mala paniky uz len z ihly a chuda tam bolo samo a nikdo sa s nou o tom nebvavil co myslim ze horsie ako cele vysetrenie. no a ty ktory pojdu bez niakeho utisovadla anestezie alebo podobnych veci co ja viem co sa na to vsetko dava tak tym prajem vsetko dobre a hlavne si nekusnite do jazyka lebo ja som tam dosiel ako velka voda ze podme na to ked uz bola hadica vo mne tak uz mi nebolo vsetko jedno. Takze bolelo to hmm miestami dost, ale trvalo to cca 5 - 10 minut. takze na buduce zvazim asi aj tu anesteziu :)

paoli

chcem sa tu opytat ak mozem, co je to POLYP? teda vlastne z coho vznika a preco vlastne? aka je pricina? a je mozna prevencia?

kuhpv

lek. vysvetlenie k HPV, kopirujem: kondylomata sú spôsobené na 90% podtypmi 6 a 11 HPV virusu. Tieto podtypy sami o sebe nespôsobujú rakovinu a to ani v oblasti krčka maternice. Z podtypov, ktoré rakovinu vyvolávajú ,sú to najmä sérotypy 16, 18, ale aj 33 a 45. Preto sú kondylomata rizikovým faktorom, lebo keď sa už vyskytujú, mohla nastať infekcia aj tými typmi, ktoré sposobujú premenu zdravých buniek na nádorové. HPV infekcia môže viesť k rakovine análneho kanála, infekcia môže postihovať aj dutinu ústnu, pažerák, spojivkový vak a môže sa preniesť aj manuálnym kontaktom. V súčasnosti sa pracuje aj na vývoji tzv. liečebnej vakcíny pre tých, ktorí sú už HPV pozitívni na rizikové podtypy HPV, ale ešte nemajú onkologické ochorenie, avšak takéto typy vakcín zatiaľ nie sú k dispozícií. Rutínne vyšetrovanie análnej oblasti sa zatiaľ nevykonáva, ale sú už určité odporúčania pre vysoko rizikové skupiny a podobne