Kolonoskopia

Drakkara

Ahoj práve mam po.. A poviem to bez obalu dali mu oblbobvak najviac ako sa dalo a nič mi nezabral strašne to bolelo museli prestať išli do 50cm bo uzial ale radšej smrt ako toto ešte raz bez narkozy

PetoNR

Jedno rano som som zistil že mam krv v stolici, celkom viditelnu červenu.
Za pár dní som si kúpil v lekárni FOB test na skryte krvacanie v stolici, ten odhalil ze tam mam krv. Vybavi som sil kolonoskopiu, este v ten mesiac. Cital som vselijake nazory inych ludi na pocity a priebehy kolonoskopie, tak som mal obavy. Den pred som sa najedol este rano, vecer som splachol este asi 4 pivecka Plazenskeho Prazdroja :-), a potom doma asi o 19. hod. som si dal prvu davku prehanadla. Treba byt v blizkosti WC a sprchy. Do pol hodiny od uzitia prehanadla sa mi zacali hybat creva v bruchu, bolest ziadna, iba som citil ako to tam pracuje. O par minut to prislo: salva na zachode, resp poriadna sprcha, takym tlakom to slo von. O par minut zase a zase, spolu asi 4-5x a cele to trvalo tak do 2 hodin. Po cely cas ziadne bolesti.
Siel som normalne spat a rano som vstal skor lebo som si mal dat 2. davku prehanadla. Opat to iste ako vecer, na konci som uz tam mal takmer cistu vodu.
Dolezite je po cely cas ucinkovania prehanadla aj po, pit vela vody lebo telo sa dost odvodnuje. Cim viac vody, tym sa lepsie crevo vycisti. Vynimka je druha davka, tam uz nie je mozne pit vodu aby bolo crevo celkom ciste pred vysetrenim.
Prisiel som doktorovi, kopa ludi cakala na kolonoskopiu, myslim ze vsetci vychadzali celkom OK. Prisiel som na rad, vyzliekol som sa do pol pasa a lahol na lavy bok, sestricka mi pichla nejaku ukludnujucu injekciu, ucinkovala takmer hned. Prisiel doktor a isli sme na vec. Zasunul mi do analu tu hadicku s kamerou, ma to priemer asi tak 1 – 1,5 cm a hned hovori: tu mame nejaky vacsi polyp, nechame ho na koniec. Kamerou isiel az takmer do tenkeho creva, co je asi 1 m až 1,2 m dlzka. Vsetko som to sledoval spolu s doktorom na velkom monitore. Nasiel mi vyssie este 4 male polypy ktoré hned odtranil elektrickou svorkou - jednoducho do toho chytil polyp a odpalil ho elektrikou - pekne som videl pri tom dym v mojom čreve .-) Potom smerom dole odtranil este dalsie 3 polypy. Vsetko som to sledoval a bol som az prekvapeny ze som to takmer necitil. Treba povedat ze hrube crevo nema ziadne nervove zakoncenia a ked ho rovno nerezu, tak vsetko ostatne je bez bolesti. Pri tom odpalovani som citil nieco akoby ma komar pichol, inak nic. Je to trosku neprijemne, hlavne ked do creva fuka vzduch aby bolo crevo roztiahnute, lebo po tom prehanadle je celkom splasnute. Inak pohodicka, cele to trvalo mozno 25 - 30 min, a celkovo OK. Ten velky polyp mi chcel doktor vybrat neskor, to by trvalo dlhsie a objednal ma az o 2 mesiace ked mal najblizse volne.. Priznam sa ze som zacal zistovat vsetko mozne o tom, tak ten polyp som tam musel mat par rokov, ja blbec keby som si skor urobil test, bol by vonku ako tie male polypy. Polypy casom rastu a z niektorych sa moze vytvorit rakovina, preto musia ist cim skor von. No nic... vybavil som si vysetrenie v Narod. onkologickom ustava BA na gastre. Velmi mili a ochotni ludia, to som sa fakt este nestretol. Asi o mesiac mi tam urobili zase kolonoskopiu, to uz som siel bez injekcie na ostro :-), kedze ten polyp bol asi 7-8 cm od analu. Potom mi este asi za mesiac urobili endoskopiu kde zistili ze polyp nie je vrasteny do struktury creva, co mi fakt odlahlo. Zaciatkom augusta som bol objednany na operaciu, resp. vybratie toho polypu. Operacia je trosku prehnane slovo, ale bola to operacia. Robia to v NOU cez anal, takze nie je treba rozrezat brucho, co skrati dobu rokonvalestencie na minimum, v mojom pripade to bolo 6 dni v nemocnici. Nastupil som den pred hospitalizaciou, lozkova cast ako 3* hotel, neprehanam. Zase som pil prehanadlo, na druhy den rano ma priviezli na operacnu salu, dali mi iba injekciu na oblbnutie, ale vsetko som vnimal. trvalo to asi 2 hodiny kym mi to vybrali, resp. vyrezali. Obracal som sa na chrbat a bok ako mi hovorili. trochu som pri tom funel, naneprijemnejsie je to fukanie vzduchu do creva, inak pohoda. Po 2 hodinach p. dr. hovori aby som to vyrezane skusil vytlacit - neslo mi to.
Potom mi doktor dal do creva asi liter vlaznej vody, potlacil som a bolo to vonku .-) Taka akoby tmava koza asi 5x4cm a hrubka mozno 2-4 mm. Doktor to vzal do pinzety a povedal ze by to nemalo byt pozitívne na rakovinu. Celkovo som asi 4,5 dna vobec nic nejedol z toho som 3 dni ani nepil, vsetko cez zilu. Spolu som si polezal v nemocnici, resp 3* hoteli 6 noci, potom ma pustili. Pred par dnami som bol na kontrolu, kde mi oznamili vysledky z histologie - negatívne! Strasne mi odlahlo!
Toto je moj pribeh... dnes mam crevo podla vsetkeho OK a som stastny ako blcha. Necakajte az na priznaky, kupte si test - asi 4€ cim skor a urobte si to doma, je to 99% uspesnost. Ak tam nie je krv, ste na 99% OK! Ak ano, vobec to nemusi byt rakovina, mozu to byt polypy, ale tie ak su tam, musia cim skor von, inak bude treba operacia ako u mna. Nebojte sa toho, vobec to nie je take strasne, zaklad kolonoskopie je mat dobre vycistene crevo a byt pri tom uvolneny. Som este objednany na kontrolu o 5 mesiacov, kde sa p. doktor pozriej aj do tenkeho creva, tak to sa fakt tesim, je to celkom pekna vzdialenost .-)Toto je moj pribeh, musim podakovat vsetkym doktorom a sestram cez ktorych som presiel hlavne na NOU na gastre, zo srdca im dakujem a zelam vela spokojnych a zachranenych pacientov. A hlavne este raz: neodkladajte to a kupte si test este dnes! Vela stastia!

Luky13

Ešte dotatok k príspevku: V mojom prípade som si vybral kolonoskopiu v celkovej anestéze, keďže klasickú endoskopiu na 4 by som najskôr nezvládol.

Luky13

Tak už to mám za sebou aj ja. Nastal mi istý problém, o ktorom sa zmienim inde, no musel som podstúpiť buď klasickú endoskopiu na štyroch, alebo vyšetrenie kolonoskopiou v celkovej anestéze. Musím pochváliť "Univerzitnú nemocnicu s poliklinikou Milosrdních bratov", kde mi ju dnes robili. Musím Vám povedať, že lepší prístup som nezažil doposiaľ nikde. Zobrali ma do ambulancie, kde ma poslali do kabínky sa vyzliecť od pása dole a natiahnúť si tzv. jednorázové trenky. Keď si ich budete obliekať, nepomýľte si stranu otvoru :D...pri obliekaní sa mi to stalo :D...po prezlečení som si išiel ľahnúť a pani sestrička alebo pani doktorka, fakt neviem a nechcem nikoho uraziť mi dala na pravú ruku tlakomer a do ľavej ruky mi pichla kanilu a následne tam pripojila jednu striekačku. Trošku to pichlo, ale od komára to je horšie. Verte mi. Ani neviem na čo bola tá prvá striekačka. Potom napojila druhú a povedala, že si trošku pospinkáme. V rýchlosti sa ma doktor opýtal, že kvôli čomu robíme vyšetrenie a tak som mu zrekapituloval, to čo už u mojej obvodnej lekárky. A potom som sa prebral. S pocitom, akoby som prižmúril iba oči na 2-3min. Bez bolesti a bez pocitu nadutia. Myslel som, že mi to ešte nespravili a pozerám okolo seba a už som ležal v inej miestnosti po vyšetrení. Po prebudení som ešte zasrandoval so sestričkou, že som čakal podľa videa z ameriky, že budem niečo cítiť, alebo ma chytia také parádne 12s vetry. S úsmevom na tvári povedala, že to len všade preháňajú a ja som spokojný s mojou sestrou, ako doprovodom na odporúčanie sestričky išiel kúpiť niečo na pitie a dobrý obed. Musím povedať, že tá hladovka, ktorú som držal pred vyšetrením bola omnoho horšia, ako cele vyšetrenie a nemôžem to ani tak nazvať, ale dajme tomu, že aj zotavenie sa z vyšetrenia. Cítil som sa ako po 2 pivách. Max po 3 :D...po hoďke po prebudení som sa cítil, že úplne v pohode by som odšoféroval aj auto, ale na čo riskovať. Každému, čo sa chystá na toto vyšetrenie. Nebojte sa, nečítajte bludy na internete a choďte na toto vyšetrenie. Môže Vám zachrániť život, alebo dostanete najlepšiu správu na svete, že ste zdraví. A to je na nezaplatenie.

misiacikSWK

akurat som sa vratil z kolonoskopie....stresy pred tym boli nenormalne....nespal som celu noc skoro aj kvoli prehandlu :) ale dost som sa bal toho vysetrenia...ale cele vysetrenie prebehlo uplne v pohode, ziadna bolest, mozno mensi pocit tlaku, ale absolutne v pohodicke akurat tie dozvuky potom .... neustaly pocit tahania na WC ...vsetko islo bez injekcie....urcite cele vysetrenie je individualne, ale nie je to take strasne ...

Žirafa

Ahojte,dnes som absolvovala kolonoskopiu. Veľmi som sa toho vyšetrenia bála, na webe čítala hrôzostrašné skúsenosti a ešte k tomu aj sama lekárka mi na rovinu povedala, že je to bolestivé vyšetrenie, navyše som chudá a vysoká, takže ešte horšie. Na jednej strane som ocenila jej úprimnosť, na druhej strane ma to ešte viac zdeprimovalo...No ale čo človek neurobí pre zdravie..tak som sa odhodlala...Môžem Vám ale všetkým povedať, že to bolo bez akýchkoľvek problémov, samozrejme vypýtala som si injekciu (pre istotu), ale tú som napr. vôbec necítila, určite nejaké účinky mala, lebo som vraj dosť rozprávala...pri vyšetrení mi doktor presne hovoril čo robí, kde sa práve nachádza a ako to tam vyzerá..poviem úprimne, nebolo to samozrejme príjemné vyšetrenie, ale zabolelo to naozaj možno len 2-3 krát na pár sekúnd, inak to bolo skutočne celkom v pohode...Všetko závisí od toho v akom stave máte črevo, asi teda patrím k tým šťastnejším...Tým chcem len povedať, že toto vyšetrenie určite netreba odkladať, čím skôr, tým lepšie, nemáte na čo čakať, ak sa stav v čreve skomplikuje, bude to horšie...injekciu odporúčam a všetkým držím place!!

Margima

Ahojte, áno je to veľká pravda, že tí ľudia ktorý nemajú problémy nepotrebujú sa vyžalovať. Ale dobre padne ak máš nejaké problémy a nájdeš na webovej stránke názory iných ľudí,dobre ti to padne. Môj manžel tiež mal problémy, krvácalo mu v konečníku išiel ku gastroentrologovi, ktorému pri vyšetrení chytil ruku, že stačí, už to nevydrží.... Ale dostal nejaké lieky a už bolo všetko v poriadku. Na všetko zlé sa dá zabudnúť, treba myslieť na to že je už zdravy.....

kraken

Vcera som absolvoval kolonoskopiu a bol som dost vystraseny recami ze to velmi boli.
Dnes si to kazdy vygoogli a cita si rozne clanky a fora.Pravdou ale je, ze ludia ktory nemaju problemy sa nepotrebuju vyzalovat a su radi ze je vsetko ok a preto to na nete vyzera tak pesimisticky. (vseobecne)
Preto by som bol rad jeden z tych, ktory vam napisu ze to bolo uplne v poriadku.
Moju zenu aj kolegu napr.to bolelo, ale problem bol ako som pochopil v PRDENÍ ;) teda NEMUSÍTE SA BÁŤ ničom iného.
Nebude vás bolieť kamera ani samotná invázia ale len a len vzduch ktorý do vás fukaju. Ten treba nato, aby sa kamera mohla rozhliadnut po creve a ta bolest moze byt ak z vas neodchadza von,teda neprdite a citite sa ako pri zastavenych vetroch, co moze byt neprijemne a bolestive ako krce v bruchu.
TOTO JE TA BOLEST KTORU MOZETE MAT a moze byt nemala. A preto mozu mat chudsi ludia problemy, ale tiez to nemusi byt pravidlo...ja mam 191 cm a 86 kg 35 rokov....takze urcite nemam velke brucho. Zalezi samozrejme na vela veciach napr.doktor a personal ...moji boli super aj ked
som o nich pocul opak.
Vopred v strachu som sa pytal na INEKCIU a vraj mi ju nedaju, az ked to bude boliet, lebo ucinok tej "oblbovacky" je okamzity. Ale ak netreba, tak naco do seba dostavat chemicke svinstva a to uz nehovorim o celkovej amnezii ktora je zabijak na organizmus jak hovado. A takisto moze viac uskodit lebo pri nej nieste pri vedomi a nekomunikujete s lekarom ak by doslo k nejakym inym problemom na ktore ho mozete upozornit.
Este moje skusenosti:
1, vraj X prep horsie cisti ako fortrans aspon podla skusenosti lekara. Ja som mal X prep a bolo to ok a lepsie sa to asi pije ako fortrans.
Ale ja som sa ozaj postil tri dni a pil vela vody a naozaj vela...po x prep do vecera asi 5 litrov.
2, nejazdte nic co ma zrniecka alebo supy, napr papriku, rajcinu,kiwi jahody 7 dni pred vysetrenim. Nic celozrnne, dzusy, kavu
prosto len bezzvyskovu stravu 3 dni.
Aspon 2 dni uplnu dietu a mne predpisal lekar aj guttalax neviem ale ci trebalo....ALE AK OZAJ NEVYDRZITE , tak len nieco riedke ako jogurt, jablkove pyre....posledny den pred vysetrenim asi fakt len vodu....ja som prosto chel vydrzat tak som si povedal ze niesom slaboch ked niekto neje 14 dni a vsetko je ok telo sa aspon DETOXIKUJE....zaludok ani tak nepotrebuje jest....je to len psychyka....( s tymto by zena nesuhlasila-ked neje par hodin ma migrenu...ale tiez to je spolocne s psychykou....Som mudry ze? :)
3, pite pite a pite...niekto s tym ma asi problemy no ja uz roky pijem rano na lacno pol litra odstatej vody a verte ze zo zaciatku som skoro grcal.
Samozrejme ak nieste zdravy v tomto smere asi to nepojde. Mozno s mensim mnozstvom vody.
4, Nikto nepise co po vysetreni jest pri tzv. navratovke. Hlavne malicke mnozstva lebo vas bude boliet ten stiahnuty zaludok. Najlepsie varenu zeleninu aspon jeden den po....a potom nieco fakt lahke.Ziadne maso.
5, Nebojte sa !!!! Nic nieje take zle ako sa zda....mozete dopadnut ako ja, ze videte z ambulancie usmiaty ze vsetko dopadlo DOBRE
Drzim vsetkym palce....vecsina z vas si o tyzden len spomenie a o mesiac aj zabudnete.
Miro

lienka78

Bola som dnes vo fnsp trnava. Objednana na 9.00-11.00. Samozrejme hladna, smadna. Dovnutra som sa dostala 11.30 a to az potom ked som sa ozvala ze tam sedim od 9.00., lekar prijemny ( mudr. Usak) aj sestra ale odmietli mi dat oblbovak ze az keby to moc bolelo. Aj bolelo a inekciu som si vypytala. Vysetrenie neprijemne a aj bolestive asi ako ked mate tazku hnacku a este viac. Nic podstatne nezistili a brucho ma boli dalej- asi poziadam o MR. Lebo uz som v koncoch.