Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)
zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
Karen, dobré je si na to dať med. Je to zdravé a vôbec nie kalorické.
fazulova salsa s papajou /alebo aj bez nej :)/:
.uvarena cervenej fazula /popripade z konzervy/,biela cibula, cervena paprika, rajcina, /papaja/, lahodkova kukurica, cili papricka, mnozstva podla chuti, vsetko pokrajat
.zaliat-limetkovou stavou,stipka posekaneho dumbiera, olivovy olej,posekana koriandrova vnat, alebo ine bylinky podla chuti
Nie som si ista ci je "koser" pomiesat papaju so zeleninou, koli traveniu :)
Pista, co ty na to ???
Diki
alebo moja mamina velmi rada papa takuto pochutku:
nakraja si banan na kolieska, jablcko, pomaranc, grep a vobec ovocie ake mame doma, da si na to postruhane orechy, hrozienka a mnam pochutka je na svete...mamina si na to zvykne dat aj slahacku, ale to uz je kaloricke ;)
ahojte, napisem vam tu jeden recept, ktory som dnes pomahala "uvarit" je to nase tradicne velkonocne jedlo, aj ked to asi nie je take zdrave...ak sa to sem nehodi kludne to vymazte, ale chuti to perfektne ;)))
takze: Syrova rolada
- 20-30deka tvrdeho syra (tehla)
- 1/4 masla
- kremovy syr (syrokrem, karicka)
- pazitka, pripadne zelena cibulka, zerucha
- 2 vajicka uvarene na tvrdo
- sunka
- trosku horcice
tvrdy syr dame do igelitoveho vrecuska a vo vodnom kupeli ho roztopime. kym sa topi pripravime si plnku: do mixera dame maslo, kremovy syr, sunku pokrajanu na drobnucke kocky, vajicko posekane na jemno (my ich struhame na struhaci na syr ;)) a nakoniec pazitku a trosku horcice...samozrejme osolime to, mozeme okorenit,
roztopeny syr prenesieme na pracovnu dosku (na valkanie cesta) a rozvalkame (este kym je teply) na tenucky plat, pockam ekym vychladne, natrieme plnku, skrutime ako roladu, zabalime do alobalu a nechame stuhnut v chladnicke, dobru chut :))
Malý sladký hriešok pre dvoch
---------------------------------
.
Ingrediencie:
-4 menšie zrelé banány
-hrsť – dve sušených ďatli
-dobre zrelé avokádo
-na drobno postrúhané trošku vlašských orechov
Banány radšej ošúpeme a nakrájame na kolieska. Ďatle umyjeme pod tečúcou vodou a pridáme odkôstkované ku banánom. Vylúpneme avokádo a pokrájame na menšie kúsky. Posypeme troškou orechov, všetko pomiešame a papkáme. Popritom páchame hriešky a je nám dobre....:-)
.
Príjemnú a peknú Veľkú noc! . -)))
Recept ako prežiť Veľkú noc bez kilečiek navyše
.
Na raňajky: 3 dcl mrkovej šťavy
Na obed : to isté ako na raňajky, ale bez šťavy
Na večeru: zbytok z obeda : - )
.
Ale aby ste si nemysleli, že som taký prudérny, doprajem vám aj hriešok, ale sólo, teda potravinu nejakú...
Inak, vo dvojici takmer všetky hriešky chutia úplne inak, nie? : - ))
/vsuvka/nie je to zeleninove, ale je to na specialne prianie :
4 kuracie prsia
8 tvrdych kiwi, nakrajane na vacsie casti
50 g olupanych nesolenych pistacii
2 lyzice medu (kvetoveho)
1 lyzica citronovej stavy
6 spetiek nastruhaneho muskat orecha/opatrne, radsej menej ako viac
3 spetky skorice
2 lyzice olivoveho oleja
sol, pepr
- kuracie rezne jemne vybuchame osolime, okorenime,posypeme muskatovym orechom a skoricou z oboch stran. Opecieme masko cca 15 min, vyberieme ho na tanier, zlejeme olej a nalejeme na panvicu citronovu stavu a med, za staleho miesania nechame jemne zkaramelizovat. Maso v tejto zmesi namocimea vyberieme, do omacky vlozimepistacie a kiwi, pramiesame, nie dlho radsej kratsie, omackou polejeme maso.
Priloha ryza.
koniec vsuvky, pokracujeme zeleninkovymi jedlami :)))
diki :), vyskusam
Fazuľa ála Pišta
-------------------
Ešte stále chladno za oknami. Preto vám posielam niečo na zohriatie, ale „takô domácô – fazuľovô“.
.
Ingrediencie pre 4 osoby
- pol litra fazule, 2 strúčky cesnaku, 1 cibuľa a kúsok póru, koreňová zelenina – 1 kus mrkvy a petržlenu, kúsok kalerábu a zeleru, 2-3 väčšie listy, 4 hrste pohánkovej krupice, 4 menšie zemiaky, bylinky – oregáno, bazalka, majoránka, bobkový list
Postup:
Klasika - fazuľu na noc nechám vo vode. Pred varením vodu vylejem a ešte raz opláchnem. Fazuľu dám do väčšieho hrnca, dosť vody, hneď pridám jeden cesnak a bobkový list.
Po zovretí cca 20 minút pridám pohánku a jeden menší zemiak na drobno rozkrájaný. Ten sa rozvarí a s pohánkou polievku zahustí.
Asi tak po 45 minútach od zovretia pridám koreňovú zeleninu, pokrájanú na menšie kúsky.
Po ďalšej polhodine dávam zemiaky, cibuľu a rozpučený druhý strúčik cesnaku. Kúsok póru dám cca 15 minút pred dokončením.
Aby bola kus frcnutá „masťou“, posledných 5 minút dám prevrieť malú lyžičku sézamového tahiny.Po odstavení dodám bylinky, cca polievkovú lyžicu a soľnidlo, dobre premiešam.
Hotovo.
.
Po vychladnutí na tanieri pridám olej(e) – olivový, slnečnicový, tekvicový, niekedy ešte tahiny, dobre rozmiešam. Nepridávam ani citrónovú šťavu alebo nebodaj ocot – kúsok kvasia v žalúdku.
Konzumujem bez chleba, ale polievky, tej si teda naložím : -).
Dobrú chuť! :- ))
Ahoj, Igris, áno, aj ja budem jesť. Malo by to byť nejaké mäsko, hydina by sa hodila, čo povieš?