Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)
zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
Milí dámy a páni.
Keďže sa nachádzame na serveri ozdraví,
.
navrhujem uvádzať recepty, ktoré sa vám zdajú nielen chutné ale aj zdravé.
.
Tých druhých, chutných ale „non pro-bio“ je celá kopa, tých „našich“ je ako šafranu...
Ale nemusí to tak zostať : - ))
Posielam vám nový, odskúšaný recept na mlieko z lieskových orieškov.
Je vlastne presne taký istý, ako na mandľové mlieko:
www.zdravie.sk
.
Dokonca sa mi zdá oreiškové sólo mlieko (bez banány) ešte lahodnejšie, ako mandľové.
Lieskové oriešky majú výborné. kvalitné tuky a sú zdrojom dobrého vápnika.
Drtinu, ktorá ostane, pokojne môže jesť ako sólo potravinu. : - )))
nie je len skvely je priam uzasny!!!! treba ho vyskusat, urcite bude chutit:)
keren, bananovy koktail na druhej strane je z kesu orieskov, je to naozaj dobre :)
vie niekto poradit nejaky fajny recept, nemusi byt cisto zeleninovy, mne chuti aj masko ;))) ale aby tam boli kesu oriesky? dakujeeem
Pista,
ja som robievala taky salatik z ladoveho salatu a kesu orechami /tie mam najradsej/, ale davali sa tam aj susene brusnice a zalievalo sa to nalevom kde sa daval jahodovy dzem a bolo mi z toho tiez dost tazko, asi to bolo prekombinovane :(, ale mooc dobre
no prave som si vyskusala ako su tazke, rozmixovala som sezam a je mi dost blbo :(, vecer oriesky a semienka uz NEBUDEM papat
Ahoj, Igirs :) Oriešky a semienka sú výborné:
-Majú kvalitné tuky (podobne, ako je to pri olejoch
-Jedia sa len tak samé, ale nie večer pri telke , lebo dlho metabolizujú
-Jedia sa aj so zeleninou. Nejedávam ich dlho takto, ale prekvapivo dobre padnú – napr. vlašské orechy so zel. Šalátom (asi neskôr napíšem recept : -)
-semienka dobre pohrýzť aby ostré hrany šupiek nedráždili žalúdočnú sliznicu.
-Oriešky aj semienka patria medzi potraviny s najhodnotnejšími bielkovinami
-Pozor, sú kus kyselinotvorné a do určitej miere ťažšie stráviteľné v žalúdku (napr, oproti mrkvičke). Ale majú množstvo minerálov, napr. povedala by si, že také nenápadné lieskové oriešky majú takmer viac 2x vápnika ako mlieka (a relatívne dobrú vstrebateľnosť, lebo pomer vápnika a horčíka je priaznivý)
-Vzhľadom ku vyššie uvedeným vlastnostiam ich treba konzumovať po troške až troche, ale nie veľa.
Ak ešte nemáš strom – orech, treba zasadiť. Cca o 8 rokov budeš sebestačná , teda v orechoch : - )))
Prosim vas kohokolvek o niejaky dobri cisto zeleninovi recept.
vsuvka:
.docitala som sa :Saflorový (svetlicový) olej sa získava zo semien požltu farbiarskeho ( Carthamus tinctorius).
.ale protirakovin. odporucaju olivovy,repkovy,lneny
.tie orechy su slusna kaloricka bomba :(