Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)
zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
igris,
ak sa smiem spytat, co mas proti syrom?
kto vymysli nieco dobre miesto tych syrov ? / ja ich tiez zboznujem , ale.../
mily pišta, neverim, ze by sme sa mylili-teda hlavne ty, ved keby to bolo "o nicom", nemal by si tolko privrzencov! ja ti velmi drzim palce, len tak dalej! :)))
no, aby som zase raz prispela: neviem, ako vy, ale ja milujem karfiol! takze: umyty karfiol rozkrojime na stvrtky a uvarime v osolenej vode. uvareny karfiol polozime na tanieriky, posypeme postruhanym ementalom alebo parmezanom, polejeme roztopenym maslom a oblozime kuskami vajca na tvrdo, stvrtkami rajcin a kolieskami papriky. dobru chut!
Ej Eli, okamžite odpúšťam Andrejovi, že neposiela mesačne prispievateľom žiadne odmeny. A načo? :- )
(Len tak ešte na okraj: ...A čo keď sa mýlim? Alebo aj ty? Hmmmm?
Ale aj tak : - )))))))...
Pišta, dakujem-si zlatko nase mudre :o)))
Netrápte sa, ako to za deň zmerať. Približne, po lyžičkách. Na chlieb, do hotovej polievky na tanieri, do šalátov. Ak sú teda lisované za studena, tak ich netreba vystavovať teplotám nad 42 st. Celzia.
Pozor na nadmerné dlhodobé používanie olejov len omega 3. Rýchlo oxidujú na vzduchu, ale aj vytvárajú pri takomto používaní – voľné radikály. Čo je veľa, skrátka je veľa.
Normálne ich kombinujte - tak zhruba a je to OK.
Ak sa vám podarí, BIO kvalita je BIO.
.
A na záver: Od takýchto tukov sa milé dámy nepriberá, ale peknie.
Podľa tohoto súdim, že na Slovensku takéto oleje majú dlhoročnú a veľmóóó rozšírenú tradíciu : - )))
Rozdelenie denných tukov by malo byť takého:
1/3 NMK, 1/3 jedno nasýtených NeMK (omega 9) a 1/3 NeMK (omega 6 a 3).
.
Doporučuje sa oleje lisované za studena (extra virgin panesnké.. a pod), aby sa zachovali enzýmy, vitamíny, minerály ale aj vlastná „nenasýtenosť“. Skladovať v chlade a tme.
Denná dávka pre 1 osobu: cca 2-3 polievkové lyžice
Zdroje:
NMK : kvalitné maslo
Olivový olej: najmä O9 a kus O3
Slnečnicový: najmä O6 a kus O3
Repkový: najmä O3 a kus O6
Ľanový: takmer celý O3
Sézamový: vyvážený pomer O9 a O6, menej O3
Sójový: najmä O3, kúsok O6
Rybí: celá škála vyvážené od NMK až po O3
Milá Eli a ostatné milé dámy.
Slnečnicový olej môže nahradiť olivový. Obsahuje predovšetkým omega 6 a menej omega 3 nenasýtených mastných kyselín (ďalej NeMK). Preto je aj redší ako olivový, menej tepelne stály, nehodí sa veľmi na tepelné spracovanie potravín. Má dosť veľa vitamínu E, čo je silný antioxidant. Treba ho kupovať v menších fľašiach, aby doma sa „neskazil“, nedegradoval. Potom sa v ňom narušia uhlíkové väzby, a beťár jedon, „zmastnie“, smerom k nasýteným mastným kyselinám, ktoré nám robia zlotu.
Prikláňam sa ku Igris.
Ovocie, to je parádne jedlo – ale sólo.
Treba si dať pozor ešte na niečo – nejedzte ho najmä po predchádzajúcom jedle z chleba. V črevách ovocie „dobehne“ chlieb, no a čo sa bude diať potom, hm, tak bezvetrie to určite nebude. Skôr by som napísal, že vetrolamy horko-ťažko vydržia : -))