Dobry den.Otvaram temu na toto ochorenie,nakolko sa o nom malo pise a je zopar ludi aj na Slovensku,ktori ju maju.Presiel rok,odkedy ju diagnostikovali mojmu otcovi.Choroba velmi rychlo progreduje.Otec za rok schudol 25 kil, je slaby a pohybuje sa uz len s pomocou bariel.Budem rada,ak sa podelite o to,ako to prebieha u vas,resp.vasich blizkych,ake metody terapie skusate.My sme uz skusili takmer vsetko.Aj alternativnu medicinu, aj liecitelov, ale bezuspesne.
ALS - amyotrofická laterálna skleróza
Aj môj otec začína mať tiež divné stavy, asi z toho, že už vôbec nerozpráva, sa mu už ani nechce písať, len zopár slov, stále viac a viac mu vytekajú sliny, veľmi slabo prehĺta ... mame vraj povedal, že skočí pod vlak alebo sa zastrelí. No on ani nevie, čo je to als, čo ho čaká. To mu radšej asi ani nič nepovieme. Sám sa k tomu asi nedostane, nie je pc zdatný. Napadá ma, či je nejaká možnosť znížiť tvorbu slín. Dá sa to nejako? Má s tým niekto skúsenosť?
Mal som teraz pár dní ktoré mi ukázali, že zvládnuť tento stav psychicky môže byť ťažšie ako zvládať fyzické ťažkosti. Cím tlmiť návaly úzkosti a depresie?
Toto tvrdenie je tak všeobecne platné, že konkrétne mu niet čo vytknúť.
Týmto môžme ukončiť jalovú debatu o borelioze a venovať sa pôvodnej problematike.
Borelioza a rozne L-formy napadaju nervy aj neurony, taktiez rozne virusy, vcitane tych co nosime v tele cely cas, aj ked sa na vonok neprejavuju.
napr herpes HSV1, ktory ma v tele skoro kazdy sa nemusi prejavit ako opar, a predsa moze napadnut nervy a vyvolat zapaly nervov.A takych nosime v tele viacej
Borelioza a L-formy znizuju imunitu a tak pomahaju virusom nicit telo
Miro73
Dakovať nemusíš, mne sa len zdá záver z EMG nelogicky zlepený. Vieš, niekto tu pod niekoľkými nickami jedným dychom presviedča, že ALS v zahraničí volajú MND a je to v podstate borelioza... Preto je dobré si k téme niečo naštudovať a info selektovať.
To Lobo
celkom si ma potesil , teda je aspom nadej, ale aj tak neveim preco ho neurolog lieci na ALS ked to nevie isto.
+ pravdepodobne ide buduci tyzden lezat na infekcne do TN, idu mu znova robit lumbalku + testy na borelie,
Dakujem pekne
Miro73
Tieto výsledky som si prečítal aj na borelioza.cz ,akurát že tam sa v závere píše že to ,,sedí" aj na ALS. Inak sa tam vôbec nespomína. Co mne nesedí je ,,s okruhom motore neuron deases" .../ Bolo by dobré keby sa k tomuto vyjadril lekár, lebo ide o veľmi zaujímavo zakomponovaný anglický výraz./ Aj keby to malo ukazovať že ide o ochorenie patriace do ,,okruhu" motore neuron deases, stále to nemusí byť ALS.
Lobo
najskor mu povedali ze ma ALS ale potom prisli vysledky a mal/ma aj boreliozu
vzdy to bol iny DR. jeden v nasom meste, druhy v BA a treti v RBK
ale ako som tak cital na nete tak je potreba aj MRI hlavy, to mi ale nikto nespravil
pripajam aj udaje z vysledkov
- z inf. ambulancie
"pacient hospitalozovany na neurolog. odd. v pov . bystrici pre parestezie v LDK. Pri NMR vysetreni nalez multisesmentalnych spinalnych stenoz L2-5
Vysetrenie Likvoru na neuroborelie v triede IgM aj IgG NEGATIVNE
Serilogia na Borelie IlgM 4.0 , IgG 36,0
DG: Boreliosis
Dop. Doxyhexal 200MG na 30 dni "
(mam to iba naskenovane v PC a nie je to moc citatelne, ale cisla su isto OK )
taktiez ze dop, kontorlu o pol roka.
co sa tyka hodnout v borelioze tak netusim ake su cisla u zacinajucej alebo tak, popravde moj nazore je taky ze kazdy cloek znasa vsetko inak a preto sa to neda nejako nalinkovat na kazdeho cloveka nejaka vseobecna hodnota, u neho napriklad ked ma teplotu 37 je to u mna ako keby mam 40
- neurologia
EMG vysetrenie
Dg:Plyneuropatia G62.9
STEMG n fibularis L.sin m. EDB
MNC
D 75-325 mm L 6,4-15,0 ms RV 38 m/s Amp 0,3-0,4 mV
F vlna ??? ms
STEMG n fibularis L.dx m. EDB
MNC
D 75-290 mm L 4,8-11,0 ms RV 47 m/s Amp 5,7-3,9 mV
F vlna 49,9 ms
STEMG n. suralis l.dx
SNC D 125 mm L 2,8 ms RV 45 m/s Amp 6 uV
STEMG n. suralis l.dx
MNC D 65 mm L 4,0 ms RV -m/s Ampl. 8,4 mV F vlna 28,1
SNC 165 3,3 50 8 uV
EMG
m.tibialis ant. l.sin
V pokoju ojedinele POV a fibrilacie, pritomne fascikulacie, pri intencii 0AP
m.j.
m. peroneus ant.l.sin
pritomne POV, ojedinele fibrilacie, vysokovoltazne AP m.j. simplifikacie III. stupna
m.tibialis ant. 1. sin bez fibrilacii, a POV, pri intencii takmer interferencny zaznam
m.vastus medialis 1.sin
v pokoji bez fibrilacii a POV, pritomne vcas fascikulacie jednoducheho tvaru, pri intencii interferencny zaznam,
m.interosseus dorsalis primus 1.sin.
pri manipilacii s ihlou ojedinelle pritomne fibrilacne potencialy s POV, interferencny typ krivky, celkove vyssie AP m.j.
m.deltoideus 1.sin
bez fibrilacii a POV, interfer. zaznam bez jednoznacnych tvarovich zmien
Zaver: STEMG a EMG nalez svedci pre periferne neurogennu leziu s okruhom motore neuron deases
to EMG vysetrenie mi vobec nic nepovedalo
mozno stoji za zmienku ze cca pred rokom mu zomrala manzelka(mne matka) a dva tyzdne na to jeho otec, takze mal aj dost vela psych. problemov, odvtedy by som povedal ze sa to vsetko zacal zhorsovat
ako som sa tak s nim bavil uz nikolko rokov dozadu zacal mat krce v lytkach, tie neprestavali az nakoniec sa to zacalo zhorsovat ze mu zacal odchadzat cit na lavom clenku (ked dostupoval tak iba tak "tlapol"), lytko mal uplne chude ale to mu nakoniec pribralo, ale cit a pohyb sa mu nevratil, stehno je uplne vychudnute a slabe, ale ma pocit ze mu zacina aj ked iba jemne ta noha silniet,
momentalne zacina mat slabost aj v pravej nohe,
Miro73
Nejak sa strácam v tvojom príspevku. 3 Dr určili diagnózu ALS a súčasne boreliózu? Ci najskôr boreliózu a potom ALS? /alebo naopak?/ Boli to tí istí Dr? Aké hodnoty porovnávali? To bolo na Slovensku?
Dobry den
chcem sa spytat, moj otcovi cca pred rokom diagnotikovali ALS , ma vsetky priznaky,(ubytok sval. homty, ale iba na jednej nohe, unava, ... ) ale rovnako mu povedali ze ma boreliozu, ale s tym ze ma take hodnoty ze keby to ma z boreliozi tak uz davno ani nehcodi , dali mu jedny ATB ktore uzival neviem ci 30 alebo 60 dni. a tym to z ich strany skoncilo.
ALS mu diagnostikovali na zaklade nejakeho merania ktore neviem ako sa vola , potvrdili mu to 3 Dr, ale na zaklade toho isteho jedneho merania.
Myslite ze je tu nejaka sanca ze by to sposobovala ta borelioza?
dakujem