Prosim va diagnostikovali mi Obsedantno-kompulzívnu poruchu,a chcel by som vediet ak ste niekto mali ci je to nebezpecne a ci sa to da vyliecit.
Popripade ako to na vas vplyvalo myslim celkovo a aj lieky.
Dakujem
Obsedantno - kompulzívna porucha
Katkaxxx- no, asi mas pravdu, ja som len kdesi citala, ze ak si clovek trebars v duchu spieva stale jednu piesen, uz len to moze byt prvym priznakom OKP.No,a ktosi tu pisal, ze mal tiez najprv PP az potom sa mu vyvinula OKP.. No, nevadi asi uz moc stresujem a vela sa pozorujem, to som cela ja :)asi ako kazdy a panickou poruchou...
dasena - podla mna mas PP, nie OKP. to s tymi prasklinami a pod. robia aj male deti a kazdy niekedy zo srandy, pokial to nie je take ze musis lebo neviem co sa stane a nevies to ovladat tak je to v norme. a to ostatne co pises su typicke priznaky PP
Ahojte, chcela by som sa spytat.Psychiatricka mi diagnostikovala Panicku poruchu.No ale citala som aj o OKP a uz odmalicka mavam take stavy, ze trebars som musela vzdy ked som sla po chodniku prekrocit pukliny na nom striedavo raz jednou, raz druhou nohou... ani neviem preco som to robila ale proste mi to nedalo.Ale zas dokazala som to aj nespravit.. nemuselo to byt silou mocou.Alebo som si obcas v duchu opakovala stale nejake jedno slovo, niekedy aj posepiacky.Ani som to nejako nevnimala a mozno to potom neskor aj preslo.No a teraz v posl obdobi si podchvilu v mysli pospevujem nejaku piesen, niekedy aj tu istu cely den....nemozem ju dostat z hlavy.... no a aj panicke ataky u mna zacinavaju tym, ze sa mi do hlavy zakradne najprv myslienka: sakra, uz je to tu zas, co ak to teraz nezvladnem... alebo som aj tremistka a vzdy, ked mam pred niekym nieco robit rukami tak sa mi vkradne do hlavy: teraz sa mi urcite roztrasu ruky. A jasne, ze sa mi aj roztrasu....Tak teraz neviem, ci mam OKP alebo Pan. poruchu... hmmm????
vies co je zaujimave? ze prave dobry a ciltlivy ludia, maju s tymto problem...nasledovny mechanizmus, napadne ti taka morbidnost, niekto sa nad tym zasmeje, ale prave citliveho cloveka sa to dotkne, a zacne premyslat preco prave jeho to napadlo, trapi ho to...a zacina ten kolotoc, myslienky zacnu prichadzat aj nasilu, zacina sa menit aj mechanizmus fungovania mozgu, vznika uzkost, napatie, ide to ruka v rukave...preto sa necudujem, ze si napisala ze si si myslela ze si dobry clovek, si ale az moc citlivy...vacsinou takych tato choroba drapne...nevedia pochopit ze ich to vobec mohlo napadnut, je to len a len myslienka a uz aj z tej maju uzkost...
niekoho to napadne, aj to urobi, sere na vsetko...
inak presla som niecim podobnym...dufam ze uzivas lieky, ja uz som za...
ahojte všetci, ktorých trápi okp.ja ju mám vyše 2 rokov, začalo to panickými atakmi, ale neskôr to dospelo až do štátia, kedy som sa nebála toho že by sa niečo stalo mne, ale som sa bála že ja ublížim druhým ľuďom, dokonca svojim blízkym. začala som mať morbídne obsesie, rôznych druhov, násilne, sexuálne, proste všetko, čo by som za normálnych okolností odsúdila. viem že každá forma okp je hrozná, ale toto je ako z hororu a ja sa bojím toho že som uchýlná, sadistická perverzná proste psychat. a to som si vždy o sebe myslela aký som dobrý človek. držím palce všetkým, ktorí s tým bojujú, je to beh na dlhé trate
ahojte vsetci...ja taktiez trpim OKP...a uz ma to dost stve...viete mi poradit?: ja nerad beriem lieky...da sa to vyliecit aj bez liekov? dakujem
waterlady, ja si tiež často umývam ruky, ale poruchou sa to stáva vtedy ak by som si ich opakovane umývala, t.j. vnucovala by sa mi vtieravá myšlienka na ich umytie. Pokiaľ máš ten pocit a núti Ťa to ako píšeš, tak tam zrejme už nejaká porucha je. To nutkanie je vlastne striedanie napätia a uvoľnenia. Ak si ruky opakovane umyješ, na krátky čas Ti to spôsobí uvoľnenie. Skús si sama vytvoriť nejakú svoju techniku, napr. stačí slovíčko STOP, prechádza to samo, musíš zapracovať na sebe. Alebo istou formou ľahostajnosti, napr.táto myšlienka mi je ľahostajná. Násilím myšlienky nepotláčaj, pretože by nabrali na sile.
stale si musim umyvat ruky....aj v skole ked idem okolo umyvadla nedokazem sa ovladat..stale mam pocit ze mam na nich spinu...aj teraz ako toto dopisem si ich pojdem umyt lebo na klavesnici je same svinstvo urcite...nosim so sebou vlcene obrusky a vzdy ked nieco chytim napriklad v autobuse alebo v skole zabradlie musim si utriet ruky..co mam robit?...
Obsedantné stavy sú veľmi nepríjemné. Sú to tzv. nutkavé stavy, keď človek opakuje stále tú istú činnosť napr. umývanie rúk alebo stále ho niečo núti presvedčiť sa či vypol svetlo, sporák atď. Sú na to síce nejaké lieky, ale veľa musí človek urobiť aj sám. Aj vhodné formulky sugescie pomôžu, a posiľňovanie sebaistoty. Napr.opakovať si" nutkavé myšlienky sú mi ľahostajné, verím si, som si istá sebou".
usiko, ja užívam Fevarin. A tiež mi spôsobuje miernu nespavosť, taký plytký spánok. Už som z toho fakt nešťastná