Prosim va diagnostikovali mi Obsedantno-kompulzívnu poruchu,a chcel by som vediet ak ste niekto mali ci je to nebezpecne a ci sa to da vyliecit.
Popripade ako to na vas vplyvalo myslim celkovo a aj lieky.
Dakujem
Obsedantno - kompulzívna porucha
Kasim, správne si pochopil že treba naučiť ten svoj kúštiček mozgu aby si vytvoril akýsi obranný systém pred neželanými tzv.nutkavými alebo vtieravými myšlienkami. Musíš ho to naučiť iba ty sám. Myšlienky sa dajú postupne naučiť ovládať a naučiť ich poslúchať, len to chce ten správny prístup k nim. Musíš sa naučiť prerušiť tú reťaz, ktorá ťa núti opakovať. Zvoľ si napríklad jedno jediné slovíčko" stop",aby si prerušil reťaz opakovania. Tiež skús užívať nejaké vitamíny a minerály na posilnenie nervov,upokojujúce bylinkové čaje a snaž sa byť viacej ľahostajný k tomu svojmu strachu, bojovať s ním nemá význam,to je ako keby si prilieval benzín do ohňa.
Zdravim vsetkych, ktori trpia tymto svinstvom. Aj ked to neprajem ani tomu najvacsiemu nepriatelovi, som rad, ze v tom nie som sam a je tu niekto, kto chape, o com to cele je. Trpim na OKP uz od predskolskeho veku. Az do mojich 24 to boli len mierne ritualy, ktore som som vykonal kazdy vecer pred spanim a bol pokoj. Nebolo to sice prijemne napravat zubne kefky v pohari alebo pera na stole, ale dalo sa s tym zit a ani pri studiu mi to nerobilo ziadne problemy. Po skole ma vsak chytili dost velke ine zdravotne problemy a ked som sa z toho konecne dostal zhorsilo sa mi OKP. Nemam uz ziadne ritualy, ale tie obsesie su neznesitelne. Lezu mi do vsetkeho, co robim dlhsie ako tri dni. Raz je to iskriaca zasuvka, inokedy zle nainstalovany system v pocitaci, alebo musim v hlave riesit veci, ktorymi sa uz nechcem zaoberat. S liekmi to so mnou nie je jednoduche, pretoze ich nemam rad a ani im nedoverujem. Branil som sa tomu az do konca. Ale ked som zacal "chytat" sudujne obsesie a nemohol som citat bez toho, aby som tu istu vetu nepozrel aspon desatkrat, nechal som sa poddat, vyhladal som odbornika a zacal som brat lieky asi na 10 mesiacov. Pomohli len minimalne, ale ani neublizili. Verim tomu, ze lieky su len nutna pomoc, ale najvacsia praca je na cloveku samom. Akosi proste treba naucit ten kus sedej hmoty v hlave, aby vytvoril akysi obranny system, ktory znici kazdu zlu myslienku v zarodku. Zatial sa mi to nepodarilo, ale verim... Obcas pomaha, ked si stokrat za sebou zopakujem, ze som to spravil spravne a ze sa nic nestane. Vascinou sa vsak tomu poddavam. Nuz co, tazko bojovat proti vlastnemu pocitu strachu, ktory uz od pociatkov evolucie bol urceny na to, aby sme ho posluchli bez rozmyslania. Niekedy si vsimam, ze to mam uz cele pomylene a pri veciach, ktore su bezvyznamne mam neprekonatelne obsesie a v realnych situaciach, ked ide takmer o zivot som flegmaticky. Akoby mozog neveril mne a ja na oplatku neverim vlastnym pocitom. A dobre mu tak... Drzim palce vsetkym, co s tym bojuju. Nevzdavajte sa.
aj ja trpím tou chorobou a neviem či sa z toho niekedy dostanem,je mi neraz ťažko,začala som chodiť na výšku,aby som na chorobu nemyslela. zatial neboli skúšky,to bude moja prvá skúška ako zvládnem úzkosť. Tak sa drž,ozvem sa ti ešte.
ano najlespie je sit nevsnimat! kaslat na to...mne to pomohlo
No tak to bude asi nejaky mix slabej okp a panickej poruchy.... hmmm...no ale tie vtierave myslienky mi zatial nekomplikuju zivot, neovladaju ma a to ich mam prakticky uz dlho, takze sa v tom nebudem rypat radsej uz, lebo si zas navodim este horsie stavy.Inak o okp som sa dozvedela az z netu, dovtedy som to nejak nevnimala, takze asi dalej nebudem...ach jo, preco musia byt tieto choroby.. soc.fobia, okp, pp....no, musime s tym bojovat, ine nam neostava.... vela stastia :)
jetotak-vidis mne sa to tiez parkrat stalo, aj mojmu bratovi a OKP nemame. do urcitej miery sa to stava aj normalnym ludom, hlavne napr to s tym ze ti hudba hra v hlave napr ked zaspavas. ak to prekroci normu da sa hovorit o OKP ale vramci miery a normy to ma velmi vela ludi.
dasenka to je OKP...mne to takto zacinalo...ale s ciarami na chodniku a kamoska ta mala zasa problem s tymi pesnickami atd atd...OKP casto sprevadza PP
dasena - nemas zac, tesime sa na teba :)
No jasne, asi to bude ako hovoris :) pridem vas mrknut na pokec niekedy, teraz si idem hodit kupel v magneziovej soli :) dakujem ahoj
dasenka - kasli na to, proste sa prilis pozorujes. to ze cloveku v hlave hra hudba a podobne sa stava bezne zdravym ludom, to nemusi byt hned OKP :) inak poznas temu "uzkost"? ja byvam hlavne na tom fore (mam generalizovanu uzkost. poruchu) a sme tam ludia toho typu, teda aj PP spada do toho. pridi nas mrknut ;)