Prosim va diagnostikovali mi Obsedantno-kompulzívnu poruchu,a chcel by som vediet ak ste niekto mali ci je to nebezpecne a ci sa to da vyliecit.
Popripade ako to na vas vplyvalo myslim celkovo a aj lieky.
Dakujem
Obsedantno - kompulzívna porucha
Juraj a Mario mate to tazke.Rozhodne lieky by ste mali brat aj ked su iba pomocnou barlickou na uvolnenie. Ako si pomahate sami? Nechate podvedomie tak, nech si s vami robi co chce? Mario neskusal si niekedy zmenit sled svojich konani, alebo vykaslat sa na ne a nech sa deje co sa deje? Ano, citil by si napätie,uzkost keby si neurobil vsetko v naucenom poradi. Pisem naucenom, co tak pokusit sa oducit naucene spravanie? Nastav si jeden budik a dost. Budes sa sice zmietat v uzkosti, ale rob to kazdy vecer, len jeden budik. Ta uzkost casom ustupi, ver toumu. Hovor si ze sa zbavujes potreby opakovania a ze ti je vsetko lahostajne, najlepsie pred spánkom. Nauc sa ovladat svoje myslienky, zatial oni ovladaju teba a ty si ich poslusny otrok. Plnis prikazy svojho podvedomia a pritom sa da naucit aby podvedomie plnilo tvoje prikazy.
Je jednoduche pisat o priznakoch ale zazracna pilulka na ne nexistuje, iba cielavedoma praca so svojou psychikou.
Psychiatria nedokaze zazraky a nenapreduje milovymi krokmi, casto aj sami psychiatri su uplne vedla, nedokazu spravne stanovit diagnozu. Pokial sa nejedna o vaznu dusevnu chorobu clovek sa musi dokazat pozbierat sam, ide to. Len sa treba vediet odputat od seba sameho, od vlastneho sebapozorovania a namyslania si.
Ahojte, bojujem s OKP dlho, už od detstva, brala som lieky, ale vysadila som ich a skúšam zvládať život bez nich už vyše troch rokov. Stále ma trápi to, že v poslednej chvíli stratím pevnú vôľu a nie som dosť silná bojovať vlastne s podmienkami a príkazmi od samej seba. Vadia mi hlavne zvuky, ktoré mi ovplyvňujú konanie. Tiež mi všetko dlho trvá. Najlepšie mi je v spánku, keď nevnímam (okrem snov, kde ma prenasledujú tie isté myšlienky ako cez deň). Nie som až tak uzavretá pred ľuďmi, viem sa adaptovať, ale keď som viac nervózna a napätá, nezvládam ani základné veci. A myšlienky mám búrlivé podobne ako to popisuje OKPjuraj. Lieky už nechcem brať, tie nič neriešia, chce to zmenu myslenia a relax a odvahu. Ja viem, tak ako aj vy, že sa to veľmi ľahko hovorí a radí, ale bojuje sa veeeeeľmi ťažko.
som rada Mario, ze mas este stale zaujem ;o)
Ahoj adulkao ďakujem za radu aj podporu. Ozvem sa. mario2096@azet.sk
Ahojte, prosím Vás zbieram informácie o OKP, sama ju mám, prosím ak by ste boli takí láskaví a mali niekedy trochu času mohli by ste mi poslať anonymne samozrejme vaše príznaky, čo vás len napadne, na niečom pracujem a potrebujem čo najviac ľudí s touto diagnózou a tiež by ste mi mohli prosím napísať, čo Vám pomáha...nie lieky, ale ak sú nejaké veci, ktoré Vám pomáhajú s tým bojovať...pošlite mi prosím na OCDzbieraminfo@azet.sk. Veľmi Vám vopred ďakujem, prajem pekný deň a veľa úspechov, ved my vieme v čom:)
aaa, myslim ze manzel by mal navstivit psychiatra, pretoze my priznaky OKP. Opakovane musi robit tie iste veci az pokial nepociti ulavu. Lekar mu predpise antidepresiva, ktore su aj na tuto poruchu. Ale dolezite by bolo aby aj on sam zapracoval na sebe. Pomocou roznych formuliek a posilnovanim svojho sebavedomia. Istou formou lahostajnosti k problemu by sa mu mohlo ulavit. Vsetko sposobuju tzv. nutkave vtierave myslienky a preto si treba opakovat napr. formulku "nutkave myslienky a konania su mi uplne lahostajne", alebo verim si, som si isty sebou, alebo primerane k problemu - auto mam v poriadku, verim si. Dobre by bolo opakovat si to v relaxacnom stave. K tomu uzivat lieky, ale hlavne sa snazit si pomoct sam.
Ahojte,
poprosila by som Vas o radu moj manzel ma asi OPK..neviem to naisto urcit podla toho co tu citam sa to zhoduje ale on ma presvieca o tom ze to je len pedantnost, zodpovednost a puntickarstvo ze to ma po matke ale ja mam pocit ze matka ma tiez OPK v slabsej forme!ked som si ale nasla tuto poruchu a postahovala som mu priznaky atd..tak sa zamyslel a povedal ze mozno je psycho ale doktorovy nepojde lebo to nema zmysel..mne uz je niekedy naozaj do placu ked vidim ako vobec nezije lebo stale len chodi a vsetko kontroluje a opakuje dookola napr..jeho zvyk je nenosit penazenku takze ma peniaze po vackoch a ked pride domov kontroluje si vacky aj pol hodinu aby bol presveceni ze su prazne..chodi po izbe ako lev nedajboze ho prerusit tak cely ritual opakuje od znova a potom ich este musim skontrolovat pred nim aj ja ci su naozaj prazdne a ked sme hotovy tak sa ma este 10 minut vypituje \\\"urcite boli prazdne,aj s predu aj zo zadu?si si ista?\\\"totizto ja som si myslela ze ak mu pomozem v kontrolovani tak mu to pomoze ale to je este horsie..potom kazdy den ked pride z prace je hodinu vonku pred domom a kontroluje auto ci je zamknute, okna zatvorene, rucna zaradena a ked uz konecne pride dovnutra tak dalsiu polhodinu kontroluje kluce celej rodiny ci sme nahodou nejaky klucik nevytratili..pred spanim ide k stolu kde ma veci z prace a postupne si opakuje co vsetko tam ma a opakuje a opakuje..a ked ide napr. do banky a vypiseje si nejaky doklad doma tak je akoby v tranze opakuje tie cisla ako verglik a stale a stale ked mu nieco poviem pocas jeho kontrolovania je podrazdeny a nervozny.ked sme sa o tom rozpravali a ja som mu vysvetlovala ze len marni cas ktory moze stravit o mnoho krajsie ze aj ked si 300x skontroluje to auto a niekto mu ho bude chciet ukradnut tak ho aj tak ukradne a on to neovplyvni tolkymi kontolami..na to mi povedal ze keby to neurobil tolko krat tak by sa nevedel sustredit stale by na to myslel a bol by nevozny!
tak a to su len veci na ktore som si v tomto momente spomenula ale je ich omnoho viac..
porade mi prosim vas ako mam postupovat chcem mu pomoct ale neviem ako mam postupovat a nemam nikoho kto by mi v tom pomohol pretoze svokra to vidi ale neda dopustit ze jej syn by mohol byt chory..
Mario, neviem ci ti uz niekto odpovedal, ale myslim, ze by si mal skocit k lekarovi. Uz to davo nie je tabu, vsetci normalni ludia uz maju v rodine niekoho, kto ma alebo mal v zivote nejake psychicke problemy, ja napriklad mam troch ludi v rodine s roznymi psychiatrickymi diagnozami, takze uz som som taky psychiater - amater. U teba citim, ze by ti mohol pomoct nejaky lekar, vysvetlil by ti ako a preco tvoja psychika reaguje tak ako to citis a mozno by ti na nejaky cas predpisal nieco, co ti pomoze najst tvoju vlastnu cestu. Velmi ti drzim palce, nicoho sa neboj, psychiatria je jednym z odborov, kde veda kraca milovymi krokmi a kazdy rok je na trhu nejaky novy prevratny liek a minimom vedlajsich ucinkov. Ak by si si chcel pokecat, tak moje cislo je 0911 775 881, moj manzel je akurat v nemocnici na psychiatrii, takze mam kopu casu ;o)
Ahoj,neviem ako som na tom no zatiaľ som u žiadneho doktora nebol ale ako to tu čítam tak asi sa to začína prejavovať aj u mňa.
Su činnosti ktoré musím opakovať hrozne veľa krát kým som spokojní alebo lepšie povedané presvedčení že je všetko ok.
Keď idem večer spať tak je kopec vecí ktoré kontrolujem niekoľko krát pred tím než sa dostanem do postele a zaberá my to dosť veľa času.
Idem rad radom cez barák od vodovodných batérii,domácich spotrebičov,plynový šporák,dvere,okná,zásuvky,atď.
Taktiež keď idem do práce tak si nastavujem 3 budíky a to sa sni my hrám ďalšiu štvrť hodinu kým som na 100% spokojní že sú nastavené tak ako treba. Keď si náhodou v práci mením z niekym smenu tak sa zožieram pochybnosť tipu či sme boli na isto dohodnutý a pod.
Najhoršie je to však v práci. Mám tam obdobní sled vecí ktoré kontrolujem. Už som prešiel aj na zásadu že si každú vec prejdem len 3 krát plus si to od fotím a celé to dva razy zopakujem,len tam mám problém vtom že je tam kopec rušivých elementov ktoré ma často vyvedú zmiery a potom mám nutkanie to celé skontrolovať z nova,čo veľa krát aj urobím.
Tak neviem či spadám do tejto poruchy alebo to je len tím že ma od malička viedli k tomu aby som všetko poriadne kontroloval. Fakt neviem preto som sa tím do teraz ani nejak nezaoberal.V poslednej dobe my to však už začína dosť prekážať. asi tak
ahojte aj ja to mam ale dost v zlom stave si myslim a nerobim si sradnu vazne