Obsedantno - kompulzívna porucha

Helala

Ahojte,
chcem sa pripojiť k Vašej téme. Aj ja s tým bojujem, už vyše dvoch rokoch. V plnej sile mi to vypuklo po štátniciach, keď zo mňa opadol stres zo skúšok. Mám agresívne nutkavé myšlienky. Chodím k psychoterapeutom dvom. Ako k prvému chodím k Pánu Bohu a ako k druhej chodím k jednej psychoterapeutke. Tá mi zistila, že tieto agresívne myšlienky niekomu ublížiť mám z detstva, ako mi sestra ubližovala. Nikdy som jej nevynadala, iba som to v sebe potláčala. Mám za úlohu aj nejaké cvičenia, ktoré robím za domácu úlohu. Lieči ma metódou ONE Brain. Je to zaujímavé. Lieky neberiem, lebo tie príznaky iba potlačia, ale je podstatné odstániť príčinu, ktorá je v detstve. Navštívte psychoterapeuta a to v prvom rade toho prvého a aj toho druhého. Držím Vám palce.

pesimistka

Všimla som si, že sa začínam snažiť bojovať, asi mi takéto moje odhalenie tu pomohlo. Ale takéto príležitostné úspechy som už zažila a po nich prišli bolestivé sklamania a prestala som bojovať, alebo som bola vtedy na polceste a nešla som ďalej, hmm, neviem, ale nemám čo stratiť, veď aj tak som osamelá kvôli OKP.

nexus

ked som si krapet prestudoval tuto temu, niektore veci veru sedia aj na mna..:)
rejstrik diagnoz si mozem rozsirit :)
ale nieje to take tragicke, hranice medzi "normalnym" a nenormalnym su velmi tenke...a skor s prelinaju,,.takze malo kto sme bez diagnozy F...bla bla bla....

OKP

Nizke sebavedomie, strata istoty, tuzba po dokonalosti, perfekcionizmus,nedocenenie, to vsetko sposobuje nachylnost na obsedantne stavy.
Motaak naucil si sa stavy zvladat aspon na tolko ze ich mas len doma a nie vonku, to je dobre. Skus niekedy vsetko urobit v opacnom poradi, nie tak ako musis. Klucku chyt celou rukou a do postele chod z inej strany a tak podobne. Podvedomie sa bude burit, ved ako si to mozes dovolit menit jeho prikazy, ale nech. Rob to casto, spociatku budes napäty, mozno nebudes moct zaspat od uzkosti ale casom dokazes tie svoje myslienkove pochody ovladat a nutkanie prerusovat, stop. A pred spanim si opakuj, ze vsetky nutkave myslienky a konania su ti uplne lahostajne. A skus sa odputat od seba, mysli na bezne starosti a problemy dna. Ak ti pride na rozum nejaka ta vtierava myslienka skus sa s nou dohodnut. Povedz si v duchu, no dobre, tak zajtra to urobim, tebe po voli. Podvedomie sa upokoji, prime dohodu, nesposobi ti uzkost a myslienka - nutkanie sa uz neobjavi.
Drzim vam vsetkym palce a nevzdavajte sa. Mnoho z tych stavov si vytvarate uz vy sami, aj ked nechcete, treba vcas prerusit nit, aby vas to co najmenej obtazovalo.

Motaak

Ja na sebe tuto vec pozorujem uz velmi dlho, asi tak 10 rokov, ked som mal takych 9 rokov zacali u mna nutkave tuzby. Potom na par rokov prestali, a asi od 13 rokov trvaju az po dnes. Casom sa to menilo, ale bolo to vzdy podla vzorca "ak nieco nezopakujem az kym nastane vnutri ulava, stane sa nieco zle" vzdy ten "trest" suvisel s tuzbou(ak teraz nebudem zmurkat az do ulavy, oslepnem, ak nebudem kruzit rukou odpadne mi a podobne) robil som za tie roky nespocet veci, cez zmurkanie, mykanie hlavou, dychanie, opakovanie slov, dotykanie sa predmetov, kontroly. Casom som sa naucil ovladat tuzby tak aby ma nikto nevidel, len ked som sam alebo mimo dohlad. Uz nerobim viditelne veci, tych som sa nejako zbavil, vacsinou len kontroly, raz za cas zmurkanie ked som v strese a tak. Podarilo sa mi to obmedzit natolko, ze obsedantne veci robim len doma - mam take vzorce na rozne veci, napriklad klucky musim chytat tromi prstami, do postele ist z lavej strany, ked idem po chodbe tuknut do stolika, zamykat vzdy na 2 krat a pokusit sa klucikom otocit aj treti, a este zopar veci co ma teraz nenapadnu. Na verejnosti a medzi ludmi taketo potreby uz nemam, len doma som ako v pasci :-) ale vacsinu tych veci mam za tie roky uz tak naucenu ze ich robim automaticky a ani si neuvedomujem. Casto ma ale obtazuju neprijemne predstavy, prezyvam to "spamovanie mozgu" ked mi pri rozhovore s clovekom vytvara predstavy ako mu zrazu vylepim facku, a podobne veci, pritom by som to nikdy neurobil ani nemam dovod, len sa tej predstavy nemozem pri rozhovore s nim zbavit, a to skoro pri vsetkych ludoch, aj pri rodine, alebo ked som niekde medzi ludmi,cakam v rade mam nutkave predstavy ze niekomu vynadam alebo sa vyzlecem. A mam hrozne bujnu fantaziu, ale to asi nesuvisi. Neviem ci sa niekedy zbavim tejto poruchy, ale za tie roky som sa ju naucil uz hrozne dobre ovladat, obmedzit len na doma, a pravdupovediac uz som si tak zvykol ze si ani neviem predstavit ze by som tie vsetky veci co "musim" nerobil :-)

pesimistka

Je to tým, že som bola v detstve stále kritizovaná, že nerobím veci správne, "dokonale" a moja snaha o dokonalosť a o to, aby som bola milovaná a braná do spoločnosti ma neskôr sťahovali do úzadia zo strachu z hocijakého omylu alebo mojej prípadnej nedokonalosti. Začarovaný kruh. Stále mám aj tu divný pocit, keď sa takto otváram, že som "blázon", najhoršie je asi to,že si človek uvedomuje, že robí blbosti a že je normálny, ale slabý.

OKP

pesimistka a ako zvuky ovplyvnuju tvoje konanie? Zvuky su stale a vsade okolo nas. Hovor si vecer pred spanim ze ti zvuky neprekazaju. Podla mna si na ne precitlivela, kup si aj B- komplex ale silnejsi je BEFOLI, pripadne Magnezium.