Obsedantno - kompulzívna porucha

marianka1

Mila Helala

Dakujem Ti velmi pekne za odpoved. Aj sa modlievam za uzdravenie. Zacala som sa modlit deviatnik k sv. Judovi Tadeasovi, pomocnikovi v najtazsich trapeniach. A verim, ze Panovi nic nie je nemozne. Avsak zial neraz sa mi stava, ze zufam... A vtedy prichadza aj silna depresia.
Mam obavy aj z navstevy u psychologa, ale uvedomujem si, ze by to bolo asi najlepsim riesenim. Prosim mohla by si mi poslat na Teba kontakt na tento email: maruska1234@gmail.com
Rada by som sa s Tebou poradila, a taktiez by sme sa mohli spolocne za uzdravenie nasich tazkosti modlievat. Dakujem.

Helala

Marianka1, neboj sa, odborník Ti nepovie, že sa z toho nedostaneš. Všetko je to len v našej mysli. Je veľmi (aspoň pre mňa) dôležité, aby si sa s tým zdôverila niekomu blízkemu. Ja som o mojom probléme povedala môjmu manželovi a je mi obrovskou oporou. Je mojim liekom. Všetko sa ľahšie nesie. Ja mám tiež tie príznaky, ako Ty. Modlím sa a dôverujem, že to prejde. Dôležité je, aký máš Ty k tomu postoj. Mne veľmi, veľmi pomáha dôvera a modlitba smerujúca do neba a môj manžel.

vierka2001

Ahojte, môj 9 ročný syn tak isto trpí touto chorobou asi od 5 rokov. Prejavuje sa to u neho v miernejšej podobe a občas.Vždy to vyvrcholí po nejakom nervovom vypätí a potom opadne. Dávam mu Avenamax (Finclub) a vždy ho to upokojí a potom má pokoj. Je hyperaktívny a tiež veľmi málo zje. (slabý apetít má od 8 mesiacov a lekárov to vôbec nezaujíma ...)Teraz je pre neho najviac stresujúca škola - učenie. Je veľmi šikovný, má dobré známky ale musím ho stále nútiť do učenia. Niekedy mám toho fakt dosť. Je to naozaj začarovaný kruh, lebo keď chcem niečo u neho dosiahnuť musím na neho tlačiť (bez toho to u neho jednoducho nejde) a keď už sa podvolí tak začne mať nutkavé správanie.

marianka1

Pekny den vsetkym. Aj mna zacali trapit tieto tazkosti. U mna ani tak nejde o kontrolovanie veci, ci umyvanie ruk. Jedna sa skor o to, ze ma napadne nejaka myslienka, alebo obraz na akukolvek nepodstatnu a banalnu vec a potom pocas dna neviem tuto myslienku dostat z hlavy. vtiera sa mi do mysle, ked som v praci, studujem, citam, cestujem, komunikujem s ludmi,skratka pri vsetkych cinnostiach a obera ma o pokoj,a radost, a nedokazem byt sama sebou, pred ludmi sa snazim skryvat, ze nieco nie je v poriadku.Sposobuje vo mne uzkost. Uvedomujem si nezmyselnost tejto myslienky, avsak nie je v mojich silach, aby som tu myslienku odohnala. Ide neraz o uplne nezymsly, naprilkad cely den sa mi vtiera do mysle myslienka na znamienko na tvari, a dalsie nezmyselne myslienky. Rada by som vas poprosila o radu.
Odbornika som zatial nenavstivila. Mam obavy, ze by mi povedal, ze nebudem nikdy schopna sa z tychto tazkosti vyliecit a zacat zit normalnym, plnohodnotnym zivotom. Je pravda, ze dost malo jem a mozno moj problem nejako suvisi sj s touto skutocnostou.
Dakujem vam a prajem vsetko dobre.

marianka1

Pekny den vsetkym. Aj mna zacali trapit tieto tazkosti. U mna ani tak nejde o kontrolovanie veci, ci umyvanie ruk. Jedna sa skor o to, ze ma napadne nejaka myslienka, alebo obraz na akukolvek nepodstatnu a banalnu vec a potom pocas dna neviem tuto myslienku dostat z hlavy. vtiera sa mi do mysle, ked som v praci, studujem, citam, cestujem, komunikujem s ludmi,skratka pri vsetkych cinnostiach a obera ma o pokoj,a radost, a nedokazem byt sama sebou, pred ludmi sa snazim skryvat, ze nieco nie je v poriadku.Sposobuje vo mne uzkost. Uvedomujem si nezmyselnost tejto myslienky, avsak nie je v mojich silach, aby som tu myslienku odohnala. Ide neraz o uplne nezymsly, naprilkad cely den sa mi vtiera do mysle myslienka na znamienko na tvari, a dalsie nezmyselne myslienky. Rada by som vas poprosila o radu.
Odbornika som zatial nenavstivila. Mam obavy, ze by mi povedal, ze nebudem nikdy schopna sa z tychto tazkosti vyliecit a zacat zit normalnym, plnohodnotnym zivotom. Je pravda, ze dost malo jem a mozno moj problem nejako suvisi sj s touto skutocnostou.
Dakujem vam a prajem vsetko dobre.

Helala

Ide o metódu, kedy psyhoterapeut sa rozpráva s telom pacienta. Dáva mu nejaké otázky, drží pacienta za ruky a telo svojimi pohybmi odpovedá. Zisťuje sa, či je voľba alebo nie je voľba, či to telo chce riešiť alebo nechce riešiť. Na základe toho sa robia isté opatrenia. Mňa netrápia myšlienky upratovať, kontrolovať. To by bolo to posledné, čo by ma trápilo. Keď odchádzam z bytu, zhasnem svetlo a idem. Som si istá, že som všetko vypla, zhasla a tak sa nad tým netrápim. Ja mám horšiu formu, myšlienka iba jedna, že niekomu ubližujem nožom. Mne one brain zistil, že som v detstve nemohla robiť vlastné rozhodnutia, musela som sa podriaďovať iným, všetko som musela doma robiť, variť, upratovať, sestra s ničím nepomohla. Nikdy som jej nič nepovedala a všetko to vo mne ostalo potlačené. Teraz to takouto formou vyplávalo na povrch a ja si musím spomínať na všetko zlé, čo bolo potlačené, predýchať to, aby sa to uvoľnilo. Celkom to pomáha. Keď ma myšlienka napadne, je s tým spojená úzkosť, ktorá je veľmi nepríjemná. Všetko všetci zvládneme. Držím palce

Willli

Mal som tú poruchu od 14 rokov. V 18tich to začalo myznúť a teraz už nič. Jedna s vecí čo mi pomohla bolo jedlo, teda začal som poriadne jesť.

anka1234

Dobry den. Ja mam asi tiez diagnozu okp. Planujem navstivit psychoterapeuta. Myslite, ze psychoterapia dokaze pomoct. A ze je potom pacient schopny sa z toho dostat?

Adika123

ja trpim pravdepodobne tiež touto poruchou ale myslim ze niesom na tom az tak zle ze by som sa musela liecit, nezda sa to ale naozaj je to niekedy unavujuce, pred spanim napravam 5 minut zaclonu a zaves kym som spokojna alebo ukladam plysakov tak aby sa im dobre \"spalo\", kontrolujem stale plyn, napravujem topanky, ked som sedela v cakarni som mala neuveritelne nutkanie na napravenie rohozky, proste niekedy sa ludia namna divaju ze co robim... Najhorsie je ze ked solim alebo nieco cukrim nemozem dat nikdy parny pocet lyziciek pretoze mam v hlave zakodovane ze musi by vsetko neparne hmmm da sa to zvladnut nie je to až take hroznee len naozaj niekedy mi to ide na nervy...