ahojte. mám problem s krcnymi mandlami, uz druhykrat tento rok mam opuchnutu a bolestivu lavu mandlu a robi mi problem prehltanie. vybrali vám niekomu krcne mandle? nelutujete to?
-----------------------
Poradna "nosno - ušno - krčné" www.zdravie.sk
Krcne mandle......vybrali vám ich?
miss ahojky,tak ti vôbec nezavidím tie bolesti:-(.Mne tiež vybrali mandle a bola som na tom podobne ako aj ty...takže viem ako ti je:-(.ale nebojkaj sa bolesť bude už len ustupovať:-).Tak isto som mala aj ja problémy s jedením,až uši ma boleli.Tie obluky tiež mám orezane,pekne už sa mi to zahojilo:-).Ale musím ešte užívať injekcie Pendepon,kôli zvyšenému aslu:-(.ak chceš tak sa mi ozvy:-))
z.hraskovie@azet.sk
ahoj heňuška aj ja som po vybere mandlí..robili mi to v celkovej anestéze,celkom sa to dalo prežiť..po prebudení som mala mierne bolesti,to najhoršie bolo až na 3.deň,strašne má to bolelo:-(.po nociach som nespala nič,tak mi davali infuzie od bolesti..bolesti som mala tých 10.dní,potom to už ustupovalo:-).vôbec to nieje také strašne ako tu niektorí opisuju...Odkedy nemám mandle tak sa cítim oveľa lepšie,ibaže mi zistili,že mám v hrdle streptokoka a zvyšené aslo:-(.Beriem nato injekcie pendepon,je veľmiiii bolestivý:-(((.a antibiotika...ak chceš tak si môžme dopisovať,budem len rada:-))Zuzka
z.hraskovie@azet.sk
no mne vybrali mandle tento rok v apríli a teda žiadna sláva...robili mi to v lokálke ktorá aj tak moc na mňa nezabrala ( lokálka mi nezabrala ani keď mi brali zuby múdrosti) takže som skoro všetko cítila...prvé dva dni pohoda aj sa dalo po operácii celkom v pohodičke najesť aspoň troška ale keď ma prepustili domov 2 dni som nemohla jesť pomaly ani piť aj čistá voda na to štípala a bolelo všetko jak ďas...toto je celkom normálne lebo rany sa hoja a odlupujú sa z nich fibrínové povlaky takže vznikajú malé miestočka ktoré ešte niesu zahojené a všetko vás štípe...ako taká bolesť trvala asi 2-3 týždne potom už to bolo slabšie a slabšie až sa to celkom vytratilo akurát sem tam keď sa mi zívlo to bol problém :)) teraz už mám pol roka po a odkedy mi zobrali mandle zdravá jako rybyčka...predtým každý mesiac angíny a antibiotiká takže za tých pár dní bolesti to stálo :)) držím všetkým palec
bolesti sa u mňa utlimili až na ôsmy deň a vtedy som aj papať začala.
Ahojte, v piatok mi vyberali mandle, som vlastne 5 dni po vybrati a zufala, priserne to boli! to asi kazdeho po vybrati vsak, ale ja uz som zufala, lebo nemozem nic zjest, po 2 lyzickach aj nedrazdivej mixovanej strany ma to boli a stipe az do uší, paradox je, ze dva dni po operacii som zjedla v pohode privarok a teraz trpim ako pes, dr. mi vysvtelila, ze je to normalne kriza 4-5 den, kedy ta bolest prestane, alebo sa aspon ciastocne utlmi? Chcem sa este opýtat tých co im mandle vyberali ci im tiez orezali tie obluky pri capiku, lebo tie ma bolia uplne najviac nechapem preco mi zrezali aj tie okrem mandli, proste cely vnutrajsok mam doriadeny :(((
vyberanie ( vyrezanie) mandli je standardna operacija a zvladne ju kazdy lekar co ma minimalne rocnu praks ( treba zapocitat dotoho vedomosti o tom co treba urobit aby sa minimalizovalo primarne krvacanie, neskor sekundarne). treba mat uz dlhorocne problemy na to aby mandle vybrat. tu by mozno sa odporucala aj konzultacija, ci sa nejedna o nejaky iny problem sposobujuci problemy z mandlami.
karolina diky za rady.....len´mi este porad...aky je ten orich?? a ked ti to bude vyberat ako to bude prebiehat, budes tam musiet aj lezať?? a bude to tak "važna" operacia ako ked ti ich vyberali 1.x???? a za aky cas ta objednal?? mna to trochu pobolieva, tak neviem :((( mam 3 rocne dieta a teda vobec si neviem predstavit že by som mala od neho zase na 3 noci odist :((( prosim popis ak budes vediet viac....moooooooooooc dakujem a tebe prajem aby si to mala rýýýchlo za sebou a nech mas už pokoj :) papapa
slobodka:ahoj slobodka,no neviem,asi to teda skusim u toho oricha..lebo on ma uz aj vysetroval a k lenartovi by som asi potreb.este jeden odporucaci listok zasa a ten mi uz alerg.dala ked som isla k orichovi..a u lenarta asi aj tak nemam zaruc.zeby mi to robil on,aj keby som asi bola spokojnejsia,keby hej..No ano,robila mi to taka mlada tusim ciernovlasa doktorka(uz sa ale nepamatam ako sa presne volala..)no a ako mi to zistili?..2 mesiace po zakroku to bolo celkom vpohode,uz sa mi zacala konecne aj plet zlepsovat(taka som bola rada),no ale asi po 3-4 mesiacoch som zacala pocitovat taky akoby tlak na pravej strane hrdla(zvacsili sa mi tam aj uzliny)a tiez sa mi na tom mieste,kde mi vybrala tie mandle(teda hlavne na pravej strane)vytvorili akoby take "vyrazky"alebo male kopceky..jednoducho tam nemam tu sliznicu taku hladku ako vlavo a tiez ma to trochu obcas pobolieva a plet sa mi znova zacala vyhadzovat...no ale aj moj obvodny a aj alergologicka sa mi nato pozerali a nic nezistili az kym som neprisla k orichovi,ale vlastne s uplne inym problemom(kvoli kaslu)tak som sa ho rovno na toto opytala a az ked sa mi nato pozrel "odbornejsie"zistil,ze tam mam zvysky tych mandli(residuum)a ze si to mam dat vybrat,lebo mi z nich zasa prudi hnis do tela..pokial to mas na okrajoch jazyka,mozu to byt iba tie zvacs.uzliny,ako ti povedal doktor,ale ked je to na tej sliznici podnebia,kde si mala predtym mandle,tak to moze byt tiez to residuum ako mam ja..tym ta samoz.nechcem plasit,ale ked ta to zvykne aj boliet,je istejsie,ked s tym zajdes znovu k nejakemu ORL.A vdaka za rady!
karolina ahoj.....myslim že ked sa dohodnes tak by ti vyhovel, on je taky celkom fajn a v pohode.....ja neviem ako si pacientov delia doktory :O, to fakt neviem .... ale ked ti orich povedal že ti ich vyberie tak aj to možes skusit, vraj aj on je v pohode....aj ked ja by som isla k lenartovi.....a kedy ti vyberala ta mlada dokina mandle?? mysliš tu mladu, vysoku, chudu?? ved aj ta ja celkom OK...ci nie? a ako ti zistili že to cele nevybrali??? lebo aj ja citim take divne na jednej strane, take akoby pupaky mam na jednej strane na okraji jazyka pri rane kde bola mandla...trosku to boli, ale bola som u doktora a on povedal že to su iba žlazy, že niekomu sa tam spravia žlazy inemu nie :OOO tak neviem .... no vyber si :)