ahojte. mám problem s krcnymi mandlami, uz druhykrat tento rok mam opuchnutu a bolestivu lavu mandlu a robi mi problem prehltanie. vybrali vám niekomu krcne mandle? nelutujete to?
-----------------------
Poradna "nosno - ušno - krčné" www.zdravie.sk
Krcne mandle......vybrali vám ich?
Ja som sa tiež bála ani nie tak samotnej operácie pretože ako 10-ročná som nevedela dokopy čo ma tam čaká, ale v nemocnici som musela ostať sama bez mamky, ale zvládla som to v pohode na izbe som mala 2 tety, ktoré ma podporovali a boli veľmi zlatučké :)
Ja som si nemohla vybrať či idem alebo nie ja som musela ísť vyše roka som bola vkuse chorá na antibiotikách a nemohli mi vieliečiť bacila.
dik za odpoved. ja si pamatam ze moj brat sa velmi bal operacie no ako mu povedali ze mu tam zmrzku daju hned isiel:)
Zmrzlina je studená a keď ťa niečo bolí a priložiš si studený obklad bolesť sa utlmí. Rovnaké to je aj pri mandliach keď ješ zmrzlinu tak ti ten chlad trošku utlmí bolesť. Po odstránení mandlí by sa nemali jesť a piť horúce jedlá a nápoje lebo to môže spôsobiť krvácanie.
No v tej dobe keď som bola ja vyberať mandle tiež sa v nemocnici nedávala zmrzlina ale doma mi ju naši kupovali :) V nemocnici mi dávali studené obklady na hrdlo prvý deň po operácii
teraz sa uz nedava zmrzlina ze? a preco sa vlastne davala- na co mala ucinok a uz teraz nie?
Ahojte
Mne vyberali mandle keď som mala 10 rokov teraz mám 20. Robili mi to v lokálnej anestéze. Večer po operácii som už rozprávala aj keď ma každý upozorňoval, aby som to nerobila nechápala som prečo. Na druhý deň keď som nemohla poriadne otvoriť ani ústa a bolelo keď som prehĺtala aj sliny tak som pochopila prečo :)
Po operácii som pila vlažný harmančekový čaj a jedla zmrzlinky :)
Samotná operácia nebola strašná trvala max. 30 minút :) najhoršie boli bolesti po operácii bolelo ma celé hrdlo až uši. Asi 2 týždne som poriadne nerozprávala čo bolo pre mňa utrpením :D Keďže som alergička o rok nato moja alergia prešla do astmy. Jednej známem povedala ORL lekárka, že ak je niekto alergik a dá si vybrať krčné mandle väčšinou tá alergia prejde do astmy. Ale na druhej strane ak je v mandliach chronický zápal ten môže spôsobiť tiež problémy a to, že človek dostane astmu nie je na 100%.
Hoci je to už 10 rokov od kedy nemám mandle hrdlo ma pobolieva stále. Keďže v noci dýcham väčšinou ústami najhoršie je to ráno.
Keď mám zapálené hrdlo tak to bolí tak, že často v noci vstanem na neznesiteľnú bolesť a musím si vziať tabletku na jej utlmenie. A tiež teraz keď ochoriem tak mám prinajlepšom rovno zápal hrtana a priedušnice.
Ahojte,
mne vyberali mandle v pondelok. Mal som na vyber celkovu a lokalnu anestezu no napriek tomu som si dal lokalnu. Operacia trvala z 1 hodinu a 15 minut :(. Pri pravej mandli bol mensi problem a jej vyber trval az 45minut, dost ma sice napinalo co sa vraj nestava casto. NO ked mi vybrali tu pravu mandlu odbolesti ma uz ani nenatiahlo :D. Lava trvala necelych 20minut. Naladovka ucinkovala tak pri ten prvaje mandli a pri druhej uz vobec :). Ale dalo sa to. PO operacii som mohol rozpravat aj pit, v nemocnici som bol tri dni.
Teraz som dva dni doma, dasa to vydrzat, najhorsie su rana ked je sliznica sucha, vtedy ma to stipe, reze,..ale ked vipijem ten liter caju uz je to lepsie. Treba halvne vela pit, aj 4-5 litrov denne. Aby bola sliznica stale vlhka. Po prepusteni som spravil chybu a to, ze ked som prisiel domov vela som rozpraval, dokopy tak 2-3 hodiny som len rozpraval co mi sposobilo velmi tazke zaspavanie a este tazsie rano. Preto treba fakt len malo rozpravat.
Prve styri dni som jedol polievky, pudingy a rozmixovanu zemiakovu kasu. Da sa zjest aj vyziva, ale ta mi to dost drzadila kedze to je ovocie, tak isto aj cokoladove veci. Dnes piaty den som uz jedol aj kuracie dusene maso. POridne som si ho rozmackal aby som nemusel zut a so zemiakovou kasou sa to dalo celkom zjest. Zatial nemam ziadne nasledky kedze som to jedol pred par minutami.
mne vybrali krcne mandle ked som bola mala a pocas operacie som bola v narkoze. viem, ze ma po operacii velmi bolelo hrdlo ale som velmi spokojna teraz. vyberali mi ich kvoli problemom so soplami :))) aj ked to problem priamo nevyriesilo, pomohlo to v celkovej liecbe. nikdy som nelutovala, nie je preco :)
ahoj, mne vyberali v lokalnej pred par dnami. vobec nic som necitila a po operaci mi dali lieky tak sa to dalo zvladnut. teraz beriem flektor a je mi fajn. hlavne vela kloktat a spat a da sa to. mala som stastie aj na skveleho lekara. to je najdolezitejsie.
prosim moze mi niekto poradit dobreho lekara na krcne mandle vybratie v Bratislave. Dakujem.
Ahojte..vyberali mi 2tyzdne dozadu krcne mandle,pretoze som mal cely zivot snimi problemi...tyzden som bol doma v strasnych bolestiach ani jest ani pit,a zacalo to strasne krvacat.vzdy vecer okolo 10vecer mi to zacalo krvacat a nechcelo tak hodinu prejst...3noci presli a som siel do nemocnice,nehali ma tam 2dni na infuziach,krvacanie preslo.2dni som bol doma a zas zacalo 4x po sebe silne krvacanie..a ja si neviem rady...raz z jednej strany raz z druhej strany..a ked vypluvam tak take hnusne kusy krvave idu niekedy..ak vie niekto poradit nech mi napise...dakujem...kero666@seznam.cz