Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

kirk68

Prosim Vas.. vediete tu uz priliz (na mna) odborne diskusie. JA by som sa len chcel spytat KOLKO MG vit C vlastne mozem uzivat v piebehu 1 dna??
DAKUJEM VAM velmi pekne:-)

RNG

a vobec, stale sa tu opakuje lzive tvrdenie, ze radyn inaksie, ako dostanes od vacsiny lekarov nie su lekarske.
To je tu umyselne tlacena loz. Ja by som sa nikdy neodvazil brat nieco, co nie je dokonale preskumane lekarmi a to mnohymi. Ja nie som ani pokusna mys ani pokusny kralik. A tie rozne kontraverzne spravy na velmi rozdielne metody a prostriedky od konvencnych neberiem pri prvej sprave o nich ale vyckam casto aj niekolko rokov a cakam na spravy viacerych nezavislych zdrojov na potvrdenie.
Teda tym myslin reputabilnych, spickovych lekarov a teamov, co to prevadzaju na svojich klinikach s uspechom uz dlhe roky na tisicoch pacientov.
V pripade vacsich davok vitaminu C(niekolko gramov denne) sa dnes jedna o mnoho milionov ludi len v USA, to je zname podla spotreby doplnkov a zatial nic zleho proti tomu dokazatelne nikto nenasiel, hoci sa rozsirilo plno nepravdivych sprav na pomylenie mas a samozrejme aj lekarov.
Tak na margo, ziadna z nich sa samozrejme nijak nepotvrdila, jednalo sa o podvrhy podpisane kupenymi lekarmi.

RNG

boborovsky, ak pokladas Linusa Paulinga, Mathiasa Ratha a tisice inych lekarov, co dnes predpisuju a odporucaju vysoke davky vitaminu C pre miliony ludi za "jedna babka povedala" tak by som bol zvedavy, kto je pre teba autorita, ked nie tito spickovi lekari.
Vobec vies co to znamena NOBELOVA CENA?!?
To nedavaju nejakym babkam ale za mnohorocnu uznanu vyskumnu robotu hrstke tych najlepsich z najlepsich.

RNG

celiakia zmamena poskodene creva. Kyselina askorbova prehana mnohych preto ju treba brat neutralizovanu. A nie nikdy spolu s kysellinani(betain HCl), lebo to prilis okysli creva.
Brat len betain HCl postupne okysli telo, pre to je dolezite v inom case(3-4 hodiny po jedle a betaine) zobrat nieco zasadite, ako pol lyzicky sody bikarbony(NaHCO3) alebo este lepsie KHCO3
V tele sa totiz vzdy vytvara spolu kyselina a zasada v rovnakych mnozstvach(HCl a NaHCO3) kyselina ide do zaludka a zasada cez krv do pankreasu, kde sa potom kysly produkt zaludka neutralizuje. Creva neznesu kyslotu a vyhodia ju co najskor. Kyslota v ctevach je totiz spojena s nakazami a crevne steny ju neznasaju.

Napr pozmam cloveka(pribuzny) co ma od mala problemy s crevami(chulostive) a neznesie ani gram vitaminu C vo forme kyseliny askorbovej. Ale vo forme esteru C(neutralna forma, askorbat vapenaty, esterizovany) znesia aj gram za hodinu.

boborovsky

Anne,naco to beries,ked mas take problemy.Vysoke davky vitaminov ti mozu skor poskodit,nez pomoct.Sama vidis,ake to ma nasledky.To,co jedna baba povedala,este nemusi byt pravda.A teraz budu aj lekari dobri,aby ta dali znova dokopy.

Anne

Toto C-cko som mala uz davnejsie od damiana, na skusku - uz som ho posunula dalej v rodine ;)

Vitamin C 500mg (Ascorbic Acid)
Citrus Bioflavonoid Complex 100mg
Rutin 50mg
Hesperidin 50mg

Tableted with:
Cellulose, Hydroxypropyl Methylcellulose, Tablet Coating (Hydroxypropyl Methylcellulose, Glycerin), Stearic Acid, Silicon Dioxide, Magnesium Stearate.

Som myslela, ze pri mojej gastritide, celiakii ai crevnych problemoch to zvladnem.
Cele zle, uz ma dvakrat prehnalo, pali ma cele brucho... to zas bude noc... :-/

Peto T

Anne, sú to dosť nezvyčajné problémy, ale odpoveď je áno, existuje niekoľko foriem, ktoré sú šetrnejšie k tráviacej sústave. Najlepšie dostupný z nich (a najlacnejší) je askorbát sodný. V lekárni je trochu problém dostať sa k priaznivejším formám vitamínu C, bez chemických farbív, sladidiel a príchutí, ale dá sa to.

Vo väčších množstvách vie objednať askorbát sodný napríklad damian (badatel.sk)

V lekárni jeden z najlepších je Jamieson, žuvacie/cmúľacie, ktoré obsahujú kombináciu kyseliny askorbovej a askorbátu sodného, najviac askorbátu obsahuje asi príchuť hrozno (súdiac podľa toho, že sú najmenej kyslé).

Ináč sa dá askorbát získať chemickou neutralizáciou kyseliny askorbovej (tú obsahuje obyčajný celaskon-kysliak, alebo Jamieson 1000mg). 1 diel sódy bikarbóny a 2 diely kyseliny askorbovej, rozmiešať vo vode a nechať vybublinkovať. Jediný problém je, že niektoré potravinárske sódy obsahujú pridaný hliník proti hrudkovateniu.

Anne

Bryy vecer,

Pred dvoma dnami som zacala brat C s rutinom, prvy den som pokusne dala 2 g, rozlozene na 4x500 mg s jedlom. Moc mi to neslo a uz pocas dna, mi bolo zle od zaludka.
Rano mi vyslo trosku krvi z konecniku, a to som ani nebola na velkej. Mno dost ma to vylakalo, take som este nemala, ale pokracovala som s C-ckom dalej. Doobeda dalsi gram, ale uz ma tak palil zaludok a creva, ze som dalej ani nepokracovala. A to beriem este Betain HCl 1,2g 3-4x denne a enzymy.
Hnacku som z toho C-cka nedostala, skor ma zacpalo. Mám radsej prejst na Ester pri mojich chronickych zapalovych traviacich problemoch? Alebo na nejaku inu formu PH neutralneho vitaminu C ?
Vdaka za kazdu radu.