Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

AdamKrt

Ako to bolo s tym doktorom, co skumal ten vitamin C, kolko sa dozil - 93 rokov ? Mam babku, ktora vitaminy, alebo zeleninu poriadne ani nejedava, jedava mizerne a ma 94 rokov. Ta nemala v strave ani 10000x menej vitaminu C, nez ten vedec. Kde asi robi chybu....?

boborovsky

Dalsia nepodlozena rozpravka.Mozno keby ste davku vitaminu C zvysili,pani by sa stala nesmrtelnou a dozila by sa 10000 rokov.

damian

S radostou oznamujem, ze jedna pani, s ktorou som v neustalom kontakte, berie uz vyse mesiaca denne davky vitaminu C (sodium askorbat) 75 GRAMOV vnutrozilovo, pri metastatickej rakovine z primarnej rakoviny prsnika. Nedavno sme znizili davku na 3 x tyzdenne. Ma sa VYBORNE. Predtym na tom bola viac nez biedne. Tak zatial tolko.

yurii

Obyčajný Celaskon (kys. askorbová) leptá sklovinu, čiže nie je trochu kys. askorbová riziková (čo sa týka zubov) pri dlhodobom užívaní? Ďakujem.

RNG

boborovsky, pouzivas beznu taktiku demagogov. Ked nemas v rukach fakty a dokazy, zautocis osobne.
Co sa tyka klapiek na ociach, tie sa daju zobrat dole len studovanim literatury a to ja uz dlhe roky robim,
Ty asi nie a spoliehas sa na to, co ti tvoj miestny lekar povie. A zialbohu aj v USA, kde su doplnky najvyssie na svete, ti este stale 98 % lekarov oficialne povie, ze 60 mg je dostatocna davka, lebo to je predsa uz davno zname(od roku 1948, ked si to komisia vycicala z prsta a podlozila jedine dokazom, ze prvy skorbut sa zjavi az pod 30 mg denne)
Nuz ale to ty vsetko nevies, a slepo veris masovo sirenym disinformaciam.
Vyskum desiatok vedcov vedenych dvojnasobnym nositelom Nobelovej ceny a prax tisicov lekarov v USA(hoci statisice maju este stare nazory) pokladas za "klapky na oci".
A tak isto miliony ludi, co to v USA beru jednoducho nechces vidiet.
Takze kto ma tie klapky na ociach????
Inac nemam cas sa tu hadat s neinformovanymi ludmi a spiatocnikmi, preto z tejto diskusie vystupujem.
Postupne aj na Slovensko preniknu vyssie davky vitaminu C, pokrok sa neda zastavit, masy to postupne spoznaju sami.

boborovsky

RNG,trochu sebakritiky by ti nezaskodilo.Nepochybne si aj par ludom svojimi radami pomohol,to uznavam,ale netreba si nechavat klapky na ociach a vidiet iba smerom dopredu.Ked si das tie klapky z oci dole,uvidis toho omnoho viac.Na zemi je nas vela a kazdy mame svoj nazor.Tak,ako som si ho tu prezentoval ja a nevtlacam ti ho do hlavy,nezosmiesnujem ta za niektore tvoje domnienky o podvrhnutych lekaroch :0),ktore su od veci,tak si ho tu prezentuj aj ty.Je sloboda slova.

mirka 23

kirk za normalnych okolnosti 2-6g. 2g su minimum. Ak sa cítiš zle, ked cítiš, že na teba niečo lezie tak je dobre užívať 1g vit. C každých 15 min. Za deň 15g.
Ake cečko maš?