Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

karioll

peto
ty si clovek ktory vsetko riesi c vitaminom,uz to nie je normalne,tak sa necuduj,ze trochu mysliacim sa tvoje rady zdaju podivne

Peto T

ako?: Ja som svoje informácie podložil vedeckými publikáciami.

Ak nie sú pravdivé, tak zaiste máš nejaké lepšie dôkazy?

Ak nemáš dôkazy, budem brať Tvoj príspevok ako výkrik do tmy, akých je tu plno.

damian

taranicka, ja som ho objednaval z USA ale kvoli colnym poplatkom ho teraz objednavam z UK, odkial ho posielam na SK

taranicka

damian a ostatni
odkial si objednavate ten vitamin? ja by som tiez rada, kvoli imunite,
len tie z nasich slovenskych lakarni sa mi nejak nepozdavaju, to radsej ziadne
takze prosim poradte mi tu stranku, pripadne ci to niekto posiela na slovensko
daakujem

damian

existuju cielavedome potlacovane informacie,nie nepodlozene. Jednoducho napisat, ze neiekto pise nezmysly, je trapne.

Peto T

ako?: Ono dost casto prave lekari operuju s nepodlozenymi informaciami. Casto prave lekari nie su schopni citovat ziaden spolahlivy vedecky zdroj na podporu svojich tvrdeni. Aj vdaka tomu sa stale siria rozne nepodlozene myty.

Inymi slovami, MUDr neznamena patent na pravdu.

Peto T

karioll: Som rad, ze pises slusne, avsak nemas pravdu.

Vitamin C samozrejme MA zretelny vplyv na alergiu. V prvom rade predchadza jej vzniku ako regulator imunitnej odpovede. Ked maju lymfocyty dostatok vitaminu C, su menej nachylne na neprimeranu odpoved a pracuju presnejsie v rozlisovani antigenov.

Ked uz ale alergia existuje, vitamin C zmiernuje priebeh reakcie, pretoze je detoxikatorom histaminu a neutralizator volnych radikalov. Nutne su davky v zmysle genetickeho konceptu (aj 10-15g denne), pri akutnej anafylaxii sa podava od 12g askorbatu sodneho intravenozne, aj viac.

A predstav si, prisli na to pomerne davno uz aj lekari.

Bourne GH. Vitamin C and Immunity. British Journal of Nutrition, Volume 2, Issue 04, Dec 1949, pp 341-347 doi: 10.1079/BJN19480063, Published online by Cambridge University Press 09 Mar 2007.

Robert F. Cathcart, M.D. Vitamin C, titrating to bowel tolerance, anascorbemia, and acute induced scurvy. Medical Hypotheses, 7:1359-1376, 1981.

Ján Buchanec, Ján Mikler, Peter Ďurdík, Miriam Čiljaková. Vitamín C – čo o ňom (ne)vieme. Přehledové práce. Klin Farmakol Farm 2005; 19: 53–56.

Frederick R. Klenner, B.S., M.S., M.D., F.C.C.P., A.A.F.P. Significance of high daily intake of ascorbic acid in preventive medicine. J. Int. Acad. Prev. Med., 1:45-49, 1974.

Lendon H. Smith, M.D.: Clinical Guide to the Use of Vitamin C. Tacoma, WA: Life Sciences Press. 1991. ISBN 0-943685-13-3.

karioll

ja kvoli tym utokom na mna som sem prestal prispievat,potom ked som cital co tu ludia vypisuju tak mi to nedalo a zasa som zacal,ale zistujem,ze to nema vyznam