Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

radana

Kaciatko-prekrucas slova-ja som ti sem prekopirovala nekonecny blud od teba,ze sa da alergia vyliecit.No co k tomu dodat?
Bingham som rada,ze sa najdu aj ludia,ktori sa neboja prihodit prispevok medzi tychto tigrov :-D

kaciatko7

radana, zas prekrucas...nie diskusia je nudna, ale S TEBOU JE NUDA DISKUTOVAT. to je rozdiel. a to, ze mi sem prekopirujes nieco, o com som presvedcena, ze nam pomohlo, no dost blba a neucinna taktika, ktora vobec nedokazuje, ze nemam pravdu.
podla mna, ked niekto, kto ma vela rokov sennu nadchu a potom ju cele vegetacne obdobie nema (t.j. ziadna alergicka reakcia - a to nebyvame na Sibiri, takze kvitlo toho neurekom), to o niecom svedci. verim tomu, ze ked ho bude uzivat nadalej, urcite sa ani na buduci rok ziadna reakcia neobjavi.

bingham

Neda mi sem neragovat na bludy ohladom vselieku vitaminu C RADANA - na liecbu astmy su najlepsie anitihistaminika pretoze pri pravidelnom a dlhodobom uzivani maju aj specialny protizapalovy ucinok na chronicky alergicky zapal, ktory u neliecenych alergikov prebieha na slizniciach bez toho, aby si to pacient vsimol. A netreba zabudnut na to ze sucasne lieky na alergie su ucinne a nemaju ziadny sedativny ucinok teda ( clovek nie je po nich ospaly)

radana

Kaciatko,ty si myslis,ze samotny vitamin C pomoze na vyliecenie astmy?Ved sa uz zobud.ASTMA SA NEDA VYLIECIT TAK,AKO ALERGIA.

Peto T

Podľa môjho názoru, astmatik musí najprv poznať reakcie svojho tela, a potom môže začať brať čoraz vyššie dávky vitamínu C, samozrejme rovnomerne rozložené do aspoň 4 dávok počas dňa, a zvýšiť množstvo tekutín, a sledovať, čo sa deje, keď sa opatrne úmerne znižujú dávky antihistaminík.

Možno dospeje k bodu, keď bude pre neho komfortnejšie a prijateľnejšie, brať len vitamín C a nebrať antihistaminiká.

Možno zistí, že celkom bez nich sa nezaobíde, ale stačia v menšej dávke.

Pohotovostný sprej by som so sebou bral naďalej, radšej zbytočne nosiť, ako ho raz potrebovať a nemať. Ale zároveň by som so sebou nosil (tak ako teraz) malú fľaštičku s cca 8g vitamínu C ;-)

kaciatko7

radana, okrem toho som pisala, ze ja mam alergiu na ustipnutie hmyzom a moja kamaratka sennu nadchu (tak zas si nepozorne citala), pomaha nam to, ziadne lieky uz nemame za potreby uzivat, preto nemam dovod si mysliet, zeby nepomohlo urcite aj na astmu. a okrem toho nikto ta nenuti si liecit astmu vit C, uz si konecne uvedom, ze sem ludia pisali svoje OSOBNE skusenosti a tie im nevyvratis, aj keby si sa vadila trebars do rana. ked budes mat svoju osobnu skusenost s uzivanim vit C (nemyslim tie trapne a uplne nezmyselne davky podla tabuliek z roku pana 60mg denne), tak potom tu nieco odsudzuj a znevazuj.

radana

Jasne kaciatko,uz ked je vidno,ze si sem pisala jeden blud za druhym,tak je diskusia nudna.Este dobre,ze si si vyliecila alergiu SAMOTNYM VITAMIN C.

radana

Peto T mal si to prekopirovat cele,tak ako ja.Myslim,ze k tomu nie je co dodat.Kaciatko,ved ty ani nevies,co alergia je!

radana

kaciatko7
Dnes 20:07

radana, vzdy mi bolo jasne (dokonca aj bez tvojho odborneho vykladu), ze vitamin C je vitamin a ze antihistaminikum je antihistaminikum. lenze to stale nic nemeni na fakte, ze vit C v urcitych davkach znizuje alergicke reakcie a ze dokonca alergiu vylieci

Kaciatko-naozaj rozumna rec :-D