Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

kaciatko7

radana, vzdy mi bolo jasne (dokonca aj bez tvojho odborneho vykladu), ze vitamin C je vitamin a ze antihistaminikum je antihistaminikum. lenze to stale nic nemeni na fakte, ze vit C v urcitych davkach znizuje alergicke reakcie a ze dokonca alergiu vylieci.
ked ti vit C nevonia alebo ti z urciteho dovodu nesedi a nepaci sa ti, tak si papkaj dalej svoje lieciky a cakaj na zazrak. mne to je naozaj jedno.

radana

A este by som mala jednu otazku-ako je mozne,ze sa u miry objavila alergicka reakcia,ked je tu o nej zname,ze sa denne laduje vysokymi davkami vitaminu C.Ze by jej uz tie davciska nezaberali?To sa nejak vymyka tomu,co je tu tvrdene.Tak ked nezaberaju 2-3 gramy denne,tak kolko je ho potom denne treba? 5 gramov?Nie je to nejak moc na to,aby alergia zmizla?Hm,to je ale zahada.

LUNKA

mirka, mastenec a aspartman obsahuju iba tie Cecka, co sa cmulaju ako cukriky alebo rozpustaju vo vode, inak ziadne ine. Jamieson neobsahuju nic take co by mi mohlo uskodit. Ja nie som taka sprosta ze by som to kupila.
Ked nevies tak nepis prosim....

radana

Kaciatko,medzi co sa asi radi VITAMIN C?Ty sikulka uz sam nazov ti to hovori.BINGOOOOOO-medzi vitaminy. :-D Medzi co sa asi radi napr.taky ZODAC?OOOOOOOOOOOOOOOOO,medzi antihistaminika...Kaciatko,darmo sa snazis ako snazis,nikde nenajdes ziadne linky,ktore by ti potvrdzovali,ako SAMOTNY VITAMIN C ODBURAL ALERGIU.Moze zmiernovat priznaky v spojeni s inymi dplnkami,ale samotny urcite NIEEE.

kaciatko7

inac, ja osobne uzivam cca polroka davky do 20g denne (samozrejme, neutralna forma) a jedine, co sa mi stalo, bolo zvysenie energie, zlepsenie celkoveho zdrav. stavu, nemusim uzivat lieky na alergiu (predtym aj pri ustipnuti komarom som mala potiaze)...takze myslim, ze som zvolila dobre, nezatazujem si organizmus chemiou. podla mna su to pozitivne vysledky (neviem, ako pre teba)
ci veris a ci nie, moj zdravotny stav a pozitivny vztah k vit c naozaj nezmeni.

kaciatko7

a ked tak velmi chces dokazy (sa mi zda, ze som to uz niekde pocula, resp. citala, od kohoze asi?), dokaz nam tu vsetkym, ze to, co tvrdime, nefunguje.
ako mozes posudzovat nieco, co ocividne ani nepoznas.
mne to pomaha a tento fakt nemas sancu vyvratit.

kaciatko7

radana, vobec mi nezalezi na tom, aby si mi pritakavala. skor mi zalezi na tom, aby si neodsudzovala a neznevazovala veci, ktore si v zivote na sebe nevyskusala. a to je rozdiel.

radana

Kaciatko-je rozdiel napisat,ze vitamin C ludom v tvojom okoli pomaha-v rozumnych davkach urcite ano a na druhej strane ist niekoho presviedcat,ze ked si das 2gramy vitaminu C okamzite ti zmizne alergicka reakcia.takze prispievaj rozumnymi prispevkami.To,ze sa ti nepaci,ze napisem,ze vitamin C nie je antihistaminikum a nevies to strovit je tvoja vec.Ale pozri sa sem tam na veci aj realne.Ked sa ti nepaci,neprispievaj ty a kto sem bude druhy prispievat,to nechaj na nom.Nehodlam ta klepkat po pleci a pritakavat ti na nezmysel,ktory sem napises.

kaciatko7

radana, tak sa zasmej do sytosti, aj tym si podporis imunitku...ja sa budem radsej spoliehat na vit C.
mne pomaha a vela ludom v mojom okoli tiez, tak nemam preco klamat a tvrdit, ze nie, len aby si ty mala dusu napokoji. ludia tu pisu aj svoje skusenosti s vit c, ak si si to zatial nevsimla. a ked sa ti tu nepaci, tak si chod diskutovat inde. nemam pocit, zeby si sem niecim rozumnym prispela. tvrdis, ze to nefunguje, ako keby si to niekedy vyskusala. tak nehodnot nieco, o com nemas ani sajnu.