Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

kaciatko7

radana, nikdy som netvrdila, ze vit C je antihistaminikum (ak neveris zalistuj dozadu), ale tvrdenie, ze urcite na alergie pomaha, to mi nevyvratis (osobna skusenost), tak neprekrucaj (teda ak to vobec dokazes).
Dost nudne s tebou diskutovat, radsej si precitaj prispevky a pouc sa niecomu, teda ak chces, ak nie, tak ma nenapadaj.

Peto T

radana: kaciatko7 Ti napísala doslovne "antihistaminikum je antihistaminikum, a vitamín C je vitamín C". Takže mne sa zdá, že ona v tom má jasno, aj moja odpoveď bola určená predovšetkým TEBE ;-)

Je v nej vysvetlenie, prečo má kaciatko7, mirka a ďalší astmatici také dobré skúsenosti s céčkom, že nepotrebujú antihistaminiká.

radana

Peto T,dufam,ze si tvoj prispevok pozorne precita aj kaciatko,aby zistila,ze SAMOTNY VITAMIN C alergiu nepotlaci.A je jasne,ked som tazky astmatik,tak sa nebudem riadit radami kaciatka,ktora nechce pristupit k moznosti,ze nie je alergia ako alergia.Podla nej sa nasadi vitamin C a je vsetko ok.Ale ja velmi dobre viem,co je to astmaticky zachvat a viem aj to,ze ked pravidelne uzivam lieky,nemala som ho uz 8 rokov.A to predtym som mala astmaticke zachvaty pomaly na dennom poriadku.Naucila som sa casom astmaticky zachvat pomalicky rozdychat.Jasne,ze mam po ruke aj pohotovostny spray,ale ked nemusim,tak ho do poslednej chvile neuzijem.Ale bez antihistaminik,ked ich neuzijem nacas behom 3 hodin citim zhorsene dychanie,svrbenie medzi prstami na rukach a nohach...

Peto T

radana: Antihistaminiká fungujú na princípe blokovania histamínových receptorov; toto vitamín C nerobí, takže NIE je antihistaminikom.

Vitamín C je DETOXIKÁTOR histamínu, blokuje histamínovú zápalovú kaskádu tým, že neutralizuje voľné radikály a bráni tým prenosu histamínového stresu na ďalšie bunky. Okrem toho stabilizuje imunitnú odpoveď. Účinok na alergie nie je v efektívnych dávkach dobre preskúmaný, ale zjavne už pri pomerne malých dávkach (1-2g) zlepšuje odozvu dýchacích ciest.

Samozrejme, že tak ako v prírode, funguje účinnejšie v komplexe ďalších látok, kam patrí aj quercetín a ďalšie flavonoidy, ale aj vitamín E, selén a zinok. Tieto všetky sú súčasťou tzv.antioxidačnej reťaze a navzájom sa posilňujú.

Pýtaš sa na účinné dávky - je to úplne individuálne, ale podľa skúseností Dr.Klennera, pacienti s výraznejšou alergiou si sami našli svoju optimálnu dennú dávku zvyčajne medzi 10-15g.

Peto T

karioll: SAMOZREJME, ŽE PRI ANAFYLAXII TREBA ČÍM SKÔR VYHĽADAŤ LEKÁRA! Veď to je potrebné aj pri konvenčných liekoch! Hovorím len, že účinná dávka vitamínu C môže tiež veľmi pomôcť, napr. než dorazí záchranka.
Samozrejme, že ťažký alergik má mať svoje lieky poruke! A hádam nikto nebude robiť na sebe experimenty, že si dá céčko (alebo aj konvenčný liek) a začne sa vedome vystavovať alergénom?!

Iná vec je, keď niekto trpí dlhodobými obdobiami zhoršenia (napr. sezónami sennej nádchy), tak už predsa trochu pozná svoje reakcie a vie, aké dávky liekov potrebuje, aký majú efekt, a dokáže postupne overiť bezpečným spôsobom, či sa to s vitamínom C (aj v kombinácii s quercetínom a inými flavonoidmi, príp. selénom) zlepšuje alebo nie, a koľko liekov popri tom potrebuje naďalej užívať.

Peto T

KU SPOTREBE vitamínu C: Aké dávky sú "normálne"?

Sú normálne tie miniatúrne dávky, ktoré sú "odporúčané" - ako prevencia smrteľného deficitu (skorbutu)?

Cicavce bežne syntetizujú vo svojej pečeni až do 270mg vitamínu C na kg váhy, denne, podľa aktuálnych potrieb, ktoré sú každý deň iné, a v chorobe a strese produkciu mnohonásobne zvyšujú. Nedržia sa žiadnych
tabuliek, ako my, naivní ľudia.

Človek trpí genetickou poruchou, kvôli torej nedokáže autonómne syntetizovať vitamín C - táto porucha je v prírode zriedkavá a postihuje už len morčatá, opice rodu anthropoidea, a indické kvetožravé netopiere. Títo všetci konzumujú veľké množstvá prírodného vitamínu C, napríklad
gorily cca 4,5g denne.

Podľa najbližších druhov cicavcov, ako aj podľa obsahu vitamínu C v prírodnej strave, zodpovedajúca dávka pre zdravého človeka pravdepodobne leží niekde medzi 1-4g. Toto pozoruhodne súhlasí s črevnou toleranciou,
čiže množstvu, ktoré človek dokáže stráviť. Záťažové faktory ju dvíhajú až na 15g denne, a v chorobe ešte mnohonásobne stúpa. Inými slovami, telo prijme len toľko, koľko potrebuje. To, čo zostane, spôsobí miernu
jednorázovú hnačku (laxatívny efekt).

Z týchto dôvodov si nemyslím, že by vitamín C mohol byť v týchto dávkach škodlivý, ani pri dlhodobom užívaní, za predpokladu, že neobsahuje umelé prísady, že sa prijíma rovnomerne počas dňa, a že je dostatok tekutín.

Samozrejme, keby niekto bral privysoké (laxatívne) dávky každý deň, tak by nestíhal dostatočne stráviť potravu, čo by dlhodobo určite neprospievalo. Podľa rozsiahlych klinických štúdií, laxatívne dávky začínajú u citlivejších ľudí od 3g denne (opäť pozoruhodná zhoda s údajmi o črevnej tolerancii Dr,Cathcarta).

radana

Nie,kaciatko,nikdy som takyto liek neuzila..Len mam cez 10 rokov astmu a jasne ze taketo lieky uzivam a necitim sa po nich ani otapena a ani vyradena zo zivota,fungujem pomaly 24 hodin denne.A na to,ze mas alergiu,by si mohla vediet,ze alergia sa vyliecit neda,ze sa daju iba zmiernit jej priznaky.Boze dat na tvoje rady,tak uz polovica nasej populacie tu nie je..

Peto T

AdamKrt: KU INÝM LÁTKAM: Samozrejme sú aj iné potrebné látky. Ale ku väčšine z nich sa v strave dopracuješ o niečo ľahšie, než ku dostatku vitamínu C. Výnimkou je najmä selén, jód a vitamín D, tých je v strave mizivo málo. Našťastie vitamín D môžeme aspoň v lete získať pobytom na slnku, v zime je to však bieda a deficit.

Ku homeopatii mám osobne predsudky, ale nevyjadrujem sa k nej, ani sa nehádam.