Kde zohnat kvalitny vitamin C?

BJ_2

Niesi mrtvy, iba mas podvyzivene telo na niektore vitaminy/mineraly. Vysledkom dlhych rokov bude to, ze sa ti zvysi sanca ze dostanes rakovinu/degenerativnu chorobu, alebo odijdes skor. Zvysi sanca. Pravdepodobnost.
Naopak, rozumnostou, si znizujes pravdepodobnost. Je to ako positenie.
Napriklad, ked si das do pristora kvalitnejsie gumove tesnenia a priplatis si za to, a mas teda napriklad o 30% mensiu sancu ze povolia a vydrzia tak isto dlhsie. Alebo ked kupis kvalitnejsi zdroj/komponenty do pocitaca, kde su napriklad kvalitnejsie kondenzatori. Znizujes si tym sancu, ze si odpalis dosku, a takisto ti vydrzi dlhsie. To je rozum, nic viac.

Defcon

Bj, takze som vlastne mrtvy....-))))
Co sa tyka vit D a jeho generovania v kozi, uvb je ziarenie o nicom, odtieni ho vsetko, ale uva ziarenie ti da slnecneho ziarenia viac ako dost.
Co sa tyka celkovo suplementacie, tak laicke suplementovanie narobi viac skody ako osohu. Navyse tak ako je dostatok argumentacie na podporu suplementacie, tak rovnako dost argumentacie je v prospech tvrdenia, ze cela suplementacia vitaminmi je len o zisku pharmafiriem a cloveku sa staci priemerne pestro stravovat.
Ja osobne nezeriem ziadne synteticke vitaminy a ovociu/zelenine moc nedavam a nie som o nic viac chory ako ostatni. Teda , raz za rok/2 roky prechladnutie a navsteva lekara raz za 3-5 rokov. Plus minus kamion. Ale ak nad tym rozmyslam, tak chory som bol naposledy ...... miliardu rokov dozadu. To skor chytim nejaky uraz, pred par rokmi mi drbla na nohu zelezna tyc a odniesol si to palec- zlomenina. Lenze 20 kg zeleza pretlaci aj tvoju suplementaciu

BJ_2

Defcon - v skratke.
Vitamin K2 neziskas zo stravy, pokial nebol dobytok krmeni prirodne, ale srotom/zrnami.
Vitamin D neziskas zo slnka, ked sa natieras, alebo niesi na najostrejsom slnku. Medzi 10:00-15:30. Pomimo toho sa ti ( v nasom pasme) vitamin D negeneruje, lebo uhol slnka smerom k zemi je prilis maly, a UVB su zachytene atmosferou.

naroky vitaminu C rapidne stupaju, pri strese, v znecistenom ovzdusi vo velkomeste, fajciari, atd...
Horcik je vyplavovany z pody, vacsina rastlin je podvyzivena na horcik, a vacsina ludi ho ma kvoli tomu v deficite. Pri perma strese sa neustale vyplavuje a spotrebuvava.

Selen je malo zastupeny v nasich podach, v USA to maju v pohode, ale my nie. Naroky muzov na selen su vyssie ako u zien. U nas vacsina muzov zo stravy nema ako ziskat dostatok selenu, ked je tuzemske potraviny, lebo nieje zastupeny dostaocne v pode.

Kyselina listova, je prakticky lahko znicitelna kazdou upravou. Aj tepelnou, aj svetlom, aj dlhodobo skladovanim, aj mrazenim. Skoro kazdy ju ma v nedostatku. Zo stravy ju ziskas dost, len ak si prezuvavec, a kazdy den zjes kopu zeleneho a listovej zeleniny. To urcite nieje priemerna strava, mozno nejaki vitariani a zeleno-smoothie maniaci ju maju v pohode zo stravy.

Tych prikladov je viac, bor byva tiez takmer vzdy v nedostatku, casto aj kremik. Naroky na chrom zase rastu ked sa konzumuje vela cukru. Ale ok, kto sa prikladne stravuje, bor moze mat v poriadku aj zinok zo stravy. Ale i tak, niektore veci zo stravy neziskas, v dnesnej dobe. Hlavne ak si nepestujes sam, atd... napriklad niektore vitaminy B sa nicia svetlom, ako riboflavin, a pozri sa kolko toho je vystavene dennodenne na svetle v supermarketoch, v priestvitnych obaloch. Uz len take mlieko a mliecne vyrobky. (krabicove mlieko sa ani nerata, ale pozri sa na cerstve, skoro vsetko je v priesvitnych obaloch)

Urcite sa dnes oplati suplementovat (ked o tom nieco vies).
Minimalne tieto: B12, Kyselina listova, vitamin C, horcik, jod, selen, vitamin K2, vitamin D, bor, chrom.

Defcon

A na kazdom obale mas aj napisane, ze to nie je nahrada pestrej a vyvazenej stravy.
To si len pharma firmy z toho spravili zarobkovu cinnost na hlupejsej polovici ludstva. Stale som toho nazoru, ze aspon priemerne pestra strava ti zabezpeci vsetky latky potrebne pre organizmus. Koniec koncov staci napisat vyrobcovi a poziadat ich o pisomne stanovisko ci ich vyrobok je vhodne brat pri normalnom a priemerne pestrom stravovani, kde denne do seba nepchate hambace a colu, ale najdete si cas aj na cca 3 kusy ovocia ci zeleniny.... asi by ste zostali zaskoceni odpovedou

mimila

zalezi v akom veku je dietatko a v akej forme vitamin C budes davat, ale vacsinou na vsetkom mas davkovanie, takze sa nemusis obavat toho, ze by si nevedela kolko dat :)

BJ_2

morca a primaty neratali, ze sa bude fajcit, zit v permastrese, vo velkomestach plneho smogu, jest eckove potraviny plne volnych radikalov, rakovinove latky, wifini a radiova zataz, a podobne.
Naroky na vitamin C za tychto okolonosti narastaju.
100mg denne je blbost.

A moderatorov poprosim, aby prispevok 20.01.2019 22:28:43 odstranili, pre neslusne vyrazy.

kvetka3

Mimila len ja som sa pýtala na dávkovanie pri deťoch pri prevencii, aké množstvo potrebujú :)
Mňa to dosť zaujíma, že ako je to pri prevencii a ako je to, keď už nejaký problém je :)

mimila

aki ste len vtipni vsetci :)
kazdy potrebuje ine mnozstvo vitaminu C a tiez zalezi ci vitamin sa berie len preventivne na posilnenie imunity alebo sa berie ked su uz nejake problemy :)

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.