mnohe vitaminy C maju hrbu pridavnych latok a k tomu aj sladidla ako aspartam. Celaskon dokonca obsahuje aj mastenec, co sa mi nepaci. Da sa niekde kupit kvalitny vitamin C bez inych pridavkov? Ak ano, v akej cene su?
Kde zohnat kvalitny vitamin C?
umele vitaminy su podvod a neucinne, ale komu co vyhovuje, aj placebo mozno pomaha.
Anicka, mysliet si znamena h0vn0 vediet. Bez urazky. Ak chces vediet, tak si zaplat laboratorne vysetrenie a suplementuj rozumne.
Ale suplementovat len na podla laickeho a precitaneho clanku na nete je hlupost na entu
myslím, že s vitamínmi máme dosť veľké problémy aj my dospelí a nie len deti, len u detí myslím, že je oveľa dôležitejšie, podstatnejšie, aby vitamínov mali dosť a najmä céčka, keďže to má vplyv na imunitu a ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu :)
Tak si to zaplat sam. Nieje zle vediet, ako si na tom. Ja Ti chcem len dobre, uvidis, ze bez suplementacie je dosiahnut spravnu hodnotu po zime, velmi tazke. Musis mat velmi dobry metabolizmus, stav pecene a cele predosle leto sa spravnym sposobom a dostatocne vela zdrziavat na slnku. V dobrom stave ho mavaju bez suplementacie ludia zijuci pri rovnikovej oblasti, ktory sa nenatieraju prilis vela, a su dennodenne vonku. A doktoroch mi nehovor, ja som mal vitamin D v deficite ked som si ho prvy krat zmeral, a doktorka si to ani nevsimla. A potom banalizovala, ze to je este ok, a vyhovoarala sa, ze jej to tam nezvyraznili (deficity vitaminov nezvyraznuju, iba ine dolezite a kriticke latky, ktore su mimo rozsah). Takze mne o lekaroch nemusis rozpravat, ale pochopol som, ze vitamin D je jeden z tych, ktore sa oplatia suplementovat, minimalne v zime a mas pokoj.
BJ, na takychto roznych velicinach je nebezpecne len to , ze si ich meras. Raz zmeras a si v riti, zacnes sa umarat jak xxx. Mne hlupa doktorka zmerala tlak pri darovani krvi a 2 dni som behal po doktoroch a dozivotne musim zrat tbl na vysoky tlak.... nikdy viac. Uz par rokov sa vyhybam obvodakovi, lebo by mi isto chcel ten tlak skontrolovat.-(((
Defcon - schvalne, zmeraj si vitamin D teraz po zime, a daj mi vediet, aku mas hodnotu. Som zvedavy.
Niesi mrtvy, iba mas podvyzivene telo na niektore vitaminy/mineraly. Vysledkom dlhych rokov bude to, ze sa ti zvysi sanca ze dostanes rakovinu/degenerativnu chorobu, alebo odijdes skor. Zvysi sanca. Pravdepodobnost.
Naopak, rozumnostou, si znizujes pravdepodobnost. Je to ako positenie.
Napriklad, ked si das do pristora kvalitnejsie gumove tesnenia a priplatis si za to, a mas teda napriklad o 30% mensiu sancu ze povolia a vydrzia tak isto dlhsie. Alebo ked kupis kvalitnejsi zdroj/komponenty do pocitaca, kde su napriklad kvalitnejsie kondenzatori. Znizujes si tym sancu, ze si odpalis dosku, a takisto ti vydrzi dlhsie. To je rozum, nic viac.
Bj, takze som vlastne mrtvy....-))))
Co sa tyka vit D a jeho generovania v kozi, uvb je ziarenie o nicom, odtieni ho vsetko, ale uva ziarenie ti da slnecneho ziarenia viac ako dost.
Co sa tyka celkovo suplementacie, tak laicke suplementovanie narobi viac skody ako osohu. Navyse tak ako je dostatok argumentacie na podporu suplementacie, tak rovnako dost argumentacie je v prospech tvrdenia, ze cela suplementacia vitaminmi je len o zisku pharmafiriem a cloveku sa staci priemerne pestro stravovat.
Ja osobne nezeriem ziadne synteticke vitaminy a ovociu/zelenine moc nedavam a nie som o nic viac chory ako ostatni. Teda , raz za rok/2 roky prechladnutie a navsteva lekara raz za 3-5 rokov. Plus minus kamion. Ale ak nad tym rozmyslam, tak chory som bol naposledy ...... miliardu rokov dozadu. To skor chytim nejaky uraz, pred par rokmi mi drbla na nohu zelezna tyc a odniesol si to palec- zlomenina. Lenze 20 kg zeleza pretlaci aj tvoju suplementaciu
ten dobytok v prvej vete som myslel, ze sa pasu, na trave proste - prirodzene, nie umelo a zrnim. (pisem rychlo)
Defcon - v skratke.
Vitamin K2 neziskas zo stravy, pokial nebol dobytok krmeni prirodne, ale srotom/zrnami.
Vitamin D neziskas zo slnka, ked sa natieras, alebo niesi na najostrejsom slnku. Medzi 10:00-15:30. Pomimo toho sa ti ( v nasom pasme) vitamin D negeneruje, lebo uhol slnka smerom k zemi je prilis maly, a UVB su zachytene atmosferou.
naroky vitaminu C rapidne stupaju, pri strese, v znecistenom ovzdusi vo velkomeste, fajciari, atd...
Horcik je vyplavovany z pody, vacsina rastlin je podvyzivena na horcik, a vacsina ludi ho ma kvoli tomu v deficite. Pri perma strese sa neustale vyplavuje a spotrebuvava.
Selen je malo zastupeny v nasich podach, v USA to maju v pohode, ale my nie. Naroky muzov na selen su vyssie ako u zien. U nas vacsina muzov zo stravy nema ako ziskat dostatok selenu, ked je tuzemske potraviny, lebo nieje zastupeny dostaocne v pode.
Kyselina listova, je prakticky lahko znicitelna kazdou upravou. Aj tepelnou, aj svetlom, aj dlhodobo skladovanim, aj mrazenim. Skoro kazdy ju ma v nedostatku. Zo stravy ju ziskas dost, len ak si prezuvavec, a kazdy den zjes kopu zeleneho a listovej zeleniny. To urcite nieje priemerna strava, mozno nejaki vitariani a zeleno-smoothie maniaci ju maju v pohode zo stravy.
Tych prikladov je viac, bor byva tiez takmer vzdy v nedostatku, casto aj kremik. Naroky na chrom zase rastu ked sa konzumuje vela cukru. Ale ok, kto sa prikladne stravuje, bor moze mat v poriadku aj zinok zo stravy. Ale i tak, niektore veci zo stravy neziskas, v dnesnej dobe. Hlavne ak si nepestujes sam, atd... napriklad niektore vitaminy B sa nicia svetlom, ako riboflavin, a pozri sa kolko toho je vystavene dennodenne na svetle v supermarketoch, v priestvitnych obaloch. Uz len take mlieko a mliecne vyrobky. (krabicove mlieko sa ani nerata, ale pozri sa na cerstve, skoro vsetko je v priesvitnych obaloch)
Urcite sa dnes oplati suplementovat (ked o tom nieco vies).
Minimalne tieto: B12, Kyselina listova, vitamin C, horcik, jod, selen, vitamin K2, vitamin D, bor, chrom.