Rodičia a anorexia, bulimia

Príspevok v téme: Rodičia a anorexia, bulimia
Alternativa

Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.

gabina

rada, Andrej...a polepsim sa, lebo citim, ze by som mohla viac...Ja dakujem Vam, ze robite to, co robite...bez reklamy, bez velkych prostriedkov - ale s ucinkom...vdaka.-)

gabina

janka471
si mila mama, mishka je uzasna baba, velmi Vam obom drzim palec...
Vies, Mishka mozno pred Tebou situaciu zlahcuje. Ja som sa v tom case nikomu okrem svojej psychologicky nezverovala s tym, co citim a ako si to vsetko predstavujem. Mishka potrebuje hlavne uverit, ze sa da nad PPP zvitazit. Potom sa musi do toho poriadne zakusnut. To znamena, verit si, vazit si samu seba, poznat svoju hodnotu bez ohladu na vonkajsi obal a poznat hodnotu vztahov. nebavte s aprilis o jedle, tato tema ju iba znervoznuje a nic neriesi. Podtsatne je vediet, ako sa citi, nad cim premysla, co ju trapi, co preziva...a rovnako Ty. Budete ku sebe uprimne a otvorene, co sa tyka citov. Precisti to vzduch medzi vami a mozno sa ukaze cesticka...
Mishka by podla mna potrebovala zmenit psychologa. Ak by si suhlasila Ty, skuste najst inu zensku, nie taku, co nevie, ako dalej. Co ma plac na krajicku, ked sa Mishka potrebuje vyrozpravat. Potrebuje mat pri sebe odbornika na urovni. Ziadne peniaze a ziaden cas sa neda v tomto pripade pokladat za zbytocne vyhodene. Ver mi...
ja som bola na svoj boj sama, bez mamy. Dnes mi to nevadi, lebo som za vodou. Ale vtedy mi chybala...Netreba sa zo zaciatku ani prilis bavit, kym Mishka nechce...Len ju chyt za ruku a spolu mlcte...Aj to je krasne...
Drzim palce!

janka471

Ahoj Igris...ďakujem za Tvoje slová...Veľmi rada by som si o tejto chorobe porozprávala s Miškou,ale keď i niečo začnem...usmeje sa a začne hovoriť o niečom inom....Mám pocit,že ma to trápi viacej než ju...Ja by som si s ňou veľmi rada sadla,alebo niekam si s ňou zašla...Možno raz príde tá doba,keď ma pochopí,že mi na nej veľmi záleží a vždy bude záležať....Vždy budem stať pri nej a nie su to pre mňa LEN OBYčAJNÉ SLOVÁ.A po tej ceste,ktorou sa pokúša teraz ísť-s ňou idem ja už veľmi dávno.Ďakujem Tebe i Alternative.

igris

ahoj Janka, suhlasim s Alternativou ze by si si mala s miskou "pokecat", alebo jej dat najavo tak aby sa to nedalo prehliadnut , ze ta to zaujima a drzis s nou. Neviem kde zobrala ten pocit ze ta to nezaujima, ale ma ho a bolo by fajn keby si jej s tym pomohla./dufam ze rozpravame o tej istej miske :)/ Bolo by fajn keby sem neprestala pisat, mala som dojem ze jej to pomaha, ved sa mozte navzajom tolerovat a doverovat si a kazda pisat do tej svojej temi . Za pokus by to stalo.

Alternativa

Ahoj Janka,
nenechavaj tuto odpoved na web. Sadnite si spolu s Miskou, uvarte si cajik, nikym a nicim sa nedajte rusit. Mozno si poplacete a nezmozete sa na slovo, aj to treba. A potom si povedzte, co treba zmenit doma - je toho urcite vela, tak ako v kazdej rodine /strava, vztahy, rozdelenie povinnosti, forma liecby, atd./. Tato pliaga PPP je obrovsky napor na psychiku choreho i blizkeho. Velmi Vam drzim obom palce, musi prist prvy krok na komunikaciu, kontakt. A na podanie pomocnej ruky je predurcena prave ruka mamy, takze... vystri ju oproti Miske a ona sa rozhodne. Ak nie hned, tak casom ju urcite prijme.

janka471

Alternativa.....moja dcéra Miška si prečítala tieto moje riadky,ktoré som tu na margo tejto choroby napísala....zatiaľ mi neodpovedala.....Snažím sa o to,aby vedela ako veľmi mi na nej záleží a ako ruka v ruke budem s ňou vždy proti tejto chorobe bojovať..Pevne verím,že to spolu šťastne nakoniec zvládneme a zasa bude Miška to zlaté usmievavé dievčatko plné optimizmu..Mamička Mišky

Alternativa

Janka,
ak si sem kliknes, daj vediet, ci ste si s dcerkou uz spolu sadli, aj poplakali ale hlavne ste sa dohodli, ze spolu to zvladnete. Vies, matka nemoze cakat na slovko "prosim pomoz", ked je jej dieta v zivot ohrozujucom ochoreni. A Tvoja dcerka ma takuto chorobu, to si musi kazda mama uvedomit a nenariekat, nehovorit o laske, ale konat. Verim, ze tieto moje slova pochopis spravne, nechcem tym pochybovat, ze si milujuca matka a nekonas. To len tak, mozno skor pre dalsich rodicov...

andulka

mám problém.som anorektička.nikdy som si to nechcela pripustiť až kým mi mamina neukázala moje fotky z pred pár rokov.pekná tvárička,chutný zadoček...dnes??!! prepadnuté líca,zadok žiaden, stehná ako Victoria Beckham...jednoducho hrôza.dlho som si to nechcela priznať až kým som jedného dňa neprišla za maminou a rozplakala som sa a povedala : ,,mami pomôž mi s tým!´´ mamina sa rozplakala a objala ma...odvtedy už na mňa dáva pozor ako sa len dá a ďakujem jej že to nikomu nepovedala a že ma v tom nenechla samú..mami ĎAKUJEM...

gabina

Janka,
velmi si vazim taky postoj, aky vidim u Teba...PPP je nieco, co maminky na svojich dcerach vidia ale nie celkom do detailov chapu, preco vlastne ich dcera...preco nepapa, preco blbne s jedlom...Je to pre Misku velmi, velmi tazke a dostat sa von z toho kolotoca sa jej zda niekedy nepredstavitelne. Potrebuje svoju maminu, aby ju drzala za ruku, potrebuje Ta k tomu, aby to dokazala. A ze to ide, dokazy existuju.-) Vela stastia Tebe aj Miske!!! gabina

Najčítanejšie články