Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
xenia: ja tiež mám toľko rokov ako tvoja dcéra a v lete som na tom ešte bola rovnako(aj váhovo) ale jednoducho treba na ňu mílím slovom..ja som mala šťastie že som si pripustila že som chorá..neviem ako by som ti pomohla môžem ti len priblížiť pocity tvojej dcéry..v každom prípade pomoc psychológa/psychiatra je nevyhnutná..
Mile mamicky.No,ja prave anorekticka nie som,ale myslim si,ze by ste mali najprv pouvazovat preco vlastne tie vase dcery chudnu.Urcite to nieje len preto,ze sa im nepaci ich postava-ono to ma aj ine dovody.A to treba najprv tie vyriesit,a az potom ju nutit do jedenia!Pojde to urcite laksie!Drzim palce!
ps. má 15 rokov, výborne sa učí, je veľká perfekcionistka x.
ahojte, som tu nová. aj moja situácia je nová. dcéra je niekoľko mesicov anorektička. najprv držala ťažké hladovky a odmietala komunikovať. teraz má pri takmer 170 ledva 43, pozitívne je, že už komunikuje. od prvých dohováraní jedáva 3 krát denne, aj keď niekedy len ovocie a nejaký suchár, na obed čosi viac. má limit max. 45 kg a to si chce udržať. žiadne pragmatické argumenty nepripúšťa. desí sa slova pribrať. psychiat. sme navštívili, odporučila lieky (zatiaľ sme nedali), psychoterapiu. dcéra je však príliš uzavretá, som šťastná, že aspoň doma komunikuje, zatiaľ jej psychoterapiu musím robiť ja. a robím to len intuitívne. tak prosím skúsených o radu:
1. Naše rozhovory sú tak na 90% o jedle. je schopná hodinu riešiť, čo si dá zajtra na obed. vtedy sa cítim ako spoluvinníčka. je dobré nechať sa vtiahnuť do jej rečí o jedle?
2. keď sa niekedy trošku viac naje (podľa jej kritérií), má výčitky, depresie, plače. vtedy ju utešujem, snažím sa jej vysvetliť nezmyselnosť takého zmýšľania, trošku ju to upokojí, ale ďalšie jedlo/jedlá si aj tak značne zredukuje a ide si zabehať. nevšímať si tú redukciu, alebo presvedčovať ju, nech si dá normálne jedlo (na jej pomery, samozrejme)?
3. takmer denne, vo vhodných situáciách, sa do nej snažím hustiť nenásilným spôsobom, že je to scestný životný cieľ - držať si podváhu za každú cenu. všetko sa od nej odráža (nízky bmw index, neprítomnosť menštr. asi pol roka, stravovanie ostatných ľudí...). má zmysel ju presvedčovať?
5. je dobré pritvrdiť (napr. ak si nezvýšiš bmw index (keďže slova pribrať sa desí), zakážem ti karate a iné pohybové aktivity, vreckové...
Myslím si, že je v takej počiatočnej fáze, môže sa to asi všelijako vyvinúť, každopádne si absolútne nepripúšťa, že by s ňou nebolo niečo v poriadku.
Ďakujem za rady.
xénia
skuska
Ahoj Eli,je to moje prihlasovacie meno na azete.teím sa na popísanie....
janka471 - to je tvoje prihlasovacie meno na azete? Ak nie, hod mi tvoj e-mail a mozeme si napisat,ok?
Ahoj Eli,mohla by som sa s tebou nejako inak skontaktovať?Ďakujem
..Alti,Igris,suhlasim....Aj my sa doma snazime zdravo stravovat.Namiesto sladkosti sa kupuje hlavne ovocie.Zelenina ma tiez svoje vysostne zastupenie v jedalnicku.Ak pridu chutky na mlsanie, su po ruke musli tycinky.Cim nechcem povedat,ze sa da uplne vyhnat z hlavy pravá chut cokolady, hranolcekov a podobnych dobrot.No tie zdrave jedla maju prioritne postavenie v nasej kuchyni...
Alternativa :), to s tym ovocim a dietnym jedlom si trafila! Dievcata by na to skor pristali ako si dat kus kolaca alebo vyprazany rezen po ktorom im je urcite zle, lebo maju oslabene zaludky a ich crievka urcite nie su v kondicke. Maminy co vy na to ? :)