Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
Alti,Eli,Zuju.....veľmi Vám všetkým ďakujem...i keď sa o Mišku veľmi bojím,vniesli ste nádej do môjho teraz smutného života....Som presvedčená o tom,že PPP s týmto čo teraz má veľmí súvisí...Ale samozrejme,že bojujeme ďalej.keby ste Miške chceli niečo napísať samozrejme môžete na môj e-mail:janka471@azet.sk,všetky vzkazy od Vás jej vytlačím a odovzdám...iste bude mať veľkú radosť.Ešte raz Vám veľmi ďakujem a vždy Vám budem vďačná...
Jani poznate ma z pokecu ako jana041. som niekolkorocna priatelka Mishi, dajte potom vediet ako s Miskou je. A ako hovorila alti je to moznost liecit sa aj s ppp, mozno ladviny s tym suvisia mozno nie. Nepodpisujte uz ziadny reverz nedovolte to Misi, uz ich bolo dost. Nech tu liecbu dokonci za kazdu cenu. Pozdravujte ju.
Jani, budem na vas mysliet, Misku pozdravujem a prajem rychle a bezbolestne uzdravenie...
A ten batoh s energiou posielam aj Tebe, Janka. Budes energiu veeeelmi potrebovat pre Mishku aj seba. Ak by si napisala mailovu adresu, poslala by som par slov, jasne ze povzbudivych, Mishke. A urcite by jej napisali aj dalsi z fora. Mozes to vytlacit a dat jej. Zvaz tento moj navrh.
Jani, to som smutna, dakujem Ti za oznamenie. Ale verim, ze konecne sa "spusti" fakt odborna pomoc Mishke. Nidy nie je neskoro. Ak je Mishka hospitalizovana v BA, budem rada, ked by si mi dala vediet, v ktorej nemocnici. Urcite potrebuje Tvoje denne navstevy, MUSI citit, ze nezostava ani teraz sama. Potrebuje citit Tvoje presvedcenie, ze dokaze byt zase zdrava. Posielam jej pusinu a batoh pozitivnej energie a ze myslim vela na nu. Povedz jej to, prosim Ta.
Ahoj Alti,dnes nechali Mišku v nemocnici-má niečo z ľadvinami...veľmi sa o ňu bojím.....
xenia, naco cakas? Az ked ti dcera zomre pred ocami? Taku nizku vahu, uz si s nou mala byt davno u lekara! Na tvojom mieste ju dam na liecenie, urcite by jej to pomohlo! A ona ti bude neskor za to vdacna.
xenia:to že mám anorexiu som si uvedomila už rok pred návštevou psychológa..lensom to nedokázala povedať rodičom a nechávala som si to pre seba s tým že sa s toho dostanem sama a len som padala hlbšie a hlbšie do problému..odkedy navštvujem psychologičku zlepšilo sa mierne moje sebavedomie,s jedlom som ešte na rovnakej urovni teda uvažujem o ňom tak ako predtým ale nemám taký strach odkedy jem poriadne. Nikdy som sa nedostala do takej fázy že by som nejedla vôbec alebo uplne malo, len zrejme mam rychlejši metabolizmus tak to nestačilo. treba aby sa tvoja dcéra začala liečiť..to že neje a tak cvičí je nebezpečné..neviem ako ti pomôcť lebo dokým sa ona nebude chcieť vyliečiť nepojde to..len prosím netlač na ňu a nekrič to je to najhoršie..
kiky, chcem sa spýtať, kde bol ten prelom, keď si si uvedomila, že je to choroba? čo sa vtedy stalo, čo ťa ovplyvnilo?
ako a v ktorej fáze ti pomohol psychológ/psychiater? až po tom uvedomení alebo predtým?
xenia