Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
vieš mne ide hlavne o to zistit odkial mi ten zvyšeny tlak ide.Mam 26 rokov a nechcem pchat do seba lieky ,pokial by sa to dalo vylučit.Mam porobene rozne vyšetrenia interne,aj kardiologicke.Jedine na čo sa liečim je štitna žlaza.Tlak mam doma okolo 125/85 ,určite nie taky ako mi namera v ambulancii.Aj ked sa mi už stalo aj doma že som si išla zmerat tlak a tak som sa velmi na to sustredila až som dostala strach a tlak vystupil tiež.
ketsut,dik.Viem že to može byt samozrejme aj všeličo ine.Ja mam podozrenie aj na soc.fobiu ale ako som už vravela niesom lekar.To najlešie posudi on.Viem že su to velke zmeny tehotenstvo,porod,dieta,kojenie a všetko stym spojene nervozita,unavenost atd.Ale som velmi nahnevana,pretože v prepuštacej sprave mam vtedy z porodnece mam napisane take nezmysli napr.že po prijati som sa stažovala na bolesti brucha,vracala som a mala som opuchnute dolne končatiny čo vobec neni pravda!!!Neviem či sa chcela nemocnica len kryt,ale som naštvana.
A stym sedenim doma už som to davno prekonala,proste som sa musela premoct a dietatko tak isto potrebuje byt vonku.A cela rodina vtedy do mna hučala že nemožem žit takto zavreta doma.To už neriešim a chodime von pravidelne aj 2x za den pokial sa da.
Ja všetko preživam a som stale akokeby v takom krči a z toho mam aj vysoky tlak.Ležala som po porode aj na internom oddeleni a nič mi tam nezistili a počula som ako ten docent hovori,že je to pravdepodobne len stres a nejake psychicke problemy.A ked ma prepuštali domov mala som tlak 150/100 lebo som bola furt rozrušena.Ale oni už nevedeli čo somnou a povedali že z ich strany mi už nemožu nijako pomoct a že ma musia prepustit.
bubinko...vieš,to s tými pôrodmi je komplikované...nakoľko sa v placente zhromžduje množstvo hormonov, po pôrode tá z tela odchádza a žena je totálne mimo na rôznom stupni...niekto stále plače, má prípadne výkyvy nálad, niekto dostane laktačnú psychozu, prípadne to organizmus nezvláne a všeličo sa stáva...každý toto individuálne zvláda...
pokiaľ by v tvojom prípade bol tlak záležitosť nejakej nesprávnej funkcie pretrvával by.....stále...
neviem aké máš vedomosti, ale strach z niečoho zvyšuje tlak, ovlplyvnuje dýchanie..človek začne plytko dýchať, nesprávne sa okysličujú jednotlivé tkanivá.a človeku je zle....ak je to psychického pôvodu, opakuje sa ako tebe, na mieste kde ti bolo bez príčiny, len na základe negatívneho zážitku... a dostávaš úzkosť....
PP, depresia sa prejavujú pocitom, že odpadnem, že dostanem infarkt, že nemôžem dýchať, že zošaliem, človek sa príliš sleduje hoci je v poriadku, neverí lekárom, lebo sa cíti zle, ale pritom má výsledku ok....
ty sa mi zdáš, taká citlivá ustráchaná žena....možno máš problém zatiaľ jednoduchý a nie je až v takej miere vážny, ale isto s ním niečo rob...nie je možné aby mladá žena zdravá, sa bála, že zomrie a sedela doma, neužívala si život so synom...pozor na depresiu!
ak sa ti stavy atakov neopakujú, je dobrá návšteva psychologa, určite tvoj stav prehodnotí a pomôže isto....ak by ti nebolo lepšie a stavy úzkosti a záchvatov opakovali tak psychiater....
inak začni chodiť von, malého šupni do kočíka a začni krátke vzdialenosti, a každý den pridávaj...neboj sa...nič sa ti nestane, a keby náhodou ti začalo byť zle zhlboka dýchaj...prečítaj si v tejto diskusii strany predtým ako.....
a nič sa ti hlavne nestane, to sú len myšlienky, ktoré musíš premôcť...ver mi!
problem je v tom že velmi tužim po druhom dietatku ale strašne sa bojim že sa mi tieto stavy zopakuju a že dieta nedonosim.Maleho som rodila 35tt pretože mi povedali že mam preeklampsiu.Ale mylsim že preeklampsia ma aj ine priznaky ako len vysoky tlak.Rodila som cisarskym pri vedomi kde mi pichli spinalku z čoho som mala asi mesiac nočne mory,otrasne noci,potila som sa asi 5 krat za noc som sa prezliekala mokra ako myš.Hrozne veci sa mi vtedy snivali a v porodnici som pomyšlala na samovraždu.Jedine čo ma z toho dostalo bol moj synček a čim viac som ho mala pri sebe tym to bolo lepšie a som sa odputala od takychto myšlienok.
ketsut,ved prave,keby to bola jednorazova zaležitost ako pišeš ty,nebala by som sa vyjst von.Aj tento spominany ak to tak možem nazvat zachvat sa mi stal v obchode a dlho potom som tam prestala chodit,lebo som sa velmi bala že sa mi to tam zopakuje.Teraz tam už chodim ,ale tiež sa stale bojim,že to namna pride a nevedela som ako stym bojovat.Aj moji najbližši sa ma pytali že čoho sa bojim a ked som im povedala že toho že zomriem tak sa iba pousmiali.Ale či može byt z toho aj taky nahly vystup tlaku neviem? Vtedy na pohotovosti mi nič nepovedali,ale počla som ked sa bavil internista s gynekologom,kde internista hovoril,že sa mu nejako cela ta moja diagnoza nezda a že pravdepodobne ide o niečo ine.Ja som vtedy o tejto diagnoze nevedela a vlastne ani teraz netušim či može ist o to.Predsa len niesom lekar.Možno o nejaku lahšiu formu.Ale musim povedat že som strašne ustrachany človek a tej myšlenky že zomrem ,že som važne chora,alebo že dostanem ifarkt sa nemožem vzdat do dnes.Aj ked viem že všetky vyšetrenia su ok.
bubinko, keby to bola jednorázová záležitosť...a len problém s tlakom, tak sa nebojíš vychádzať von, to je jedná vec a druhá nebojíš sa byť sama doma druhá...
PP vzniká v období zvýšenej námahy, a to u teba mohlo byť tehotenstvo...ak by u teba tlaky dieťaťa spôsobili zvýšenie tlaku, po pôrode by si bola fit...
ale ty píšeš, že si bola aj vačšinou s malým doma, že si si ho neužila....
pozvoľna u teba PP môže prebiehať...možne zmiznúť alebo sa prehlbiť...čítala som, že také obdobie môže mať každý človek, ale ak sa dá do poriadku skôr, tým je to pre neho lepšie..ak nechať paniku zájsť do štádia nechodiť von, sledovať sa enormne, všetkého sa bát, mať prah citlivosti veľmi nízky, slabú flustračnú toleranciu, upadnúť do depresií, úzkosti...
čím skôr s tým budeš niečo robiť, pre teba lepšie aj menšiu námahu vynaložíš..
odporúčala by som ti psychologa..ten ťa naučí techniky ako relaxovať, ko dýchať....
mrkvicka,dakujem za odpoved.Asi to bude najlepšie navštivit nejakeho odbornika,lebo takto tu dumat na nete možem donekonečna a furt nič tym neriešim.Aj som pisala s jednou psychiatričkou od nas a ta mi povedala nech pridem,ale nejak sa k tomu neviem dokopat.A druha vec je to že som mlada a nechcem sa dopovat liekmi pokial by to nebolo naozaj nevyhnutne.Ale tato psychiytrička čo som snou pisala lieči aj homeopatikami a fytoterapiou? Mate stym niekto skusenosti?
romanoo,to neprajem ani najhoršiemu nepriatelovi čo sa mi vtedy prihodilo.Asi pol roka som nemohla vyjst z domu ,leboo som sa strašne bala že sa niekde zrutim,alebo zomrem.Ani synčeka som si moc maleho neužila,lebo som bola vačšinou doma a vždy musel byt niekto ešte so mnou,lebo som sa bala že sa mi niečo stane a maly tam zostane sam.A nemožem to byt tym že už tym že som mala tehotna velke brušisko a syn mi mohol tlačit niekde na vnutornosti a tym navodit takyto stav a ten vysoky tlak?
bubinko83: ak si to odvtedy nemala a tie vysetrenia boli ok, neriesil by som to. Pravdepodobne sa jednalo o docasnu hormonalnu nerovnovahu alebo o chemicku nerovn. v mozgu. Taktiez to mohol vyvolat nejaky emocionalny zazitok, stres, nakopenie zlosti ... a podobne. Cize v skratke psychika a nejake negativne myslienkove pochody. Drzim palce, aby to nikdy neprislo.
Ahoj bubinko83.ano chodim aj ku psychiatricke aj ku psychologicke.sice teraz pred tyzdnom som mala sedenie a vlastne aby som to nezakrikla monentalne sa citim uplne v poriadku bez atakov.moja psychoska mi vravela,ze na mne vidi ,ze som na tom lepsie tak sa so mnou dohodla,ze teraz nebudem mat sedenia,ale ak sa budem znovu citit velmi zle tak mam prist.no inac som chodila k nej sedem mesiacov.k psychiatricke chodim este stale.a ty ak mas za sebou vysetrenia ako interne kardiologa atd(ja som ich absolvovala asi vsetky co existuju)tak skus zajst ku psychiatricke a ona ti urcite poradi.vravim to preto pretoze na mna ked prisiel prvy atak podobne ako ty som sa citila teplo,zima,busenie srdca,tlak v hlave atd tiez som nevedela co sa deje dali mi nejake injekcie.potom som sa stale citila zle nikto mi nic nezistil az nakoniec ked som zasla ku psychiatricke ta mi vlastne zistila PP.Alebo sa skus poradit so svojou obvodnou lekarkou ona ta tiez pozna povies jej ako sa citis a aj ona ta moze odporucit ku psychiatricke.Tak drzim ti palceky a ozvi sa ako sa mas.Dobru nocku.:o))
romanno,mala som to vtedy 2 krat a už asi rok a pol nie.Mam porobene všetky všetky interne aj kardiologicke vyšetrenia a nič mi nenašli.Na štitnu žlazu sa liečim už dlhši čas,ale vraj ani z toho to nebolo.Preto ma napadlo či to nieje psychickeho povodu.Aky je tvoj nazor?