Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
cafste! ako zvládate? riešite? svoj zdravotný stav na uzde v práci? dá sa to? podľa mňa ani nie, ale nechem o prácu prísť. máte nejaké rady a typy?
niko - este sa neozvala, ja by som ta len chcela upokojit, ze taketo stavy by si mal pravdepodobne pri nastupe vsetkych AD, ja som brala 3je a každe na mna zle vplývali, myslim, ze to nebezpecne nie je, ale mozgu trva niekedy aj 4 týždne kým si zvykne na tabletku, predtým si uz bral(a) nejake lieky? teraz neviem ci si zena, alebo muz :)
Ahoj,
vieš ja som presvedčená,že uvažovať iba o samovražde v slabej chvíľke je jedna vec,ale ty si sa o ňu už aj fakt pokúsila a to svedčí iba o jednom,že naozaj potrebuješ odbornú pomoc!!!
To už je na psychiatrovi,on rozhodne či bude potrebná aj liečba AD,ale určite by v tvojom prípade bola potrebná minimálne spolupráca s psychológom,prípadne kombinácia...
Je úplne normálne,že na veci reaguješ veľmi citlivo,že si podráždená,tie pocity akoby tvojho zlyhania spôsobilo to,že sa u teba nahromadilo veľmi veľa problémov naraz...nielen problémy s manželom,nepochopenie,ale aj strata zamestnania ťa ešte viac ubíja a o všetkom čo ťa v tvojom vnútri trápi je oveľa lepšie pokecať s človekom ako je psychológ,tým že je to cudzia osoba oveľa ľahšie sa ti budem o všetkom hovoriť a ty musíš dostať to trápenie zo seba von.Viem,veľa ľudí hovorí,že stačí sa vykecať kamoške,mame a podobne,ale mne oveľa viac pomohla psychologička...
Dokázala som dať zo seba von veci,ktoré by som nemala možno odvahu,alebo dôveru povedať nikomu blízkemu...
Nepodceňuj situáciu a čo najskôr vyhľadaj odbornú pomoc!!!
Držím palce!!!
(hlavu hore dievča,máš pre koho žiť!!!)
Ahojte,môžem sem prispieť ohľadom svojej depresie?Teda chcem vedieť,či to depresia naozaj je...mám nejaké problémy,jednoducho som dosť nešťastná v manželstve,mám dve malé deti,muža alkoholika...som momentálne nezamestnaná a chcem sa rozviesť,no neviem si dať rady,neviem,ako to urobiť,myslela som,že
mám podporu v rodičoch....aj síce trochu mám,ale...ide tu o to,že v poslednej dobe sa mi strašne striedajú nálady,jednoducho niekto mi niečo povie,napr. včera mama,keď som sa jej zas sťažovala na muža,tak mi povedala,aby som už išla domov,lebo zase budem mať od neho zle,že som už dlho preč a to som bola len so synom na prechádzke,aby nemusel byť doma zavretý...no a dokopy som bol vonku asi dve hodiny...no a ja jej hovorím,že prečo by som mala ísť domov,však som vonku s malým a muž sa neustále fláka po nociach a tiež mi nehovorí,kde ide,nepýta sa,či sa mi to páči alebo nie,tak prečo by som sa ja jemu mala spovedať kde idem a keby prídem?...no a tak sme sa chytili,povedala som jej,že keď sa budem rozvádzať,tak k nej ani neprídem,radšej pôjdem do nejakého ústavu pre týrané ženy alebo ja neviem kde,aby som sa už konečne nemusela nikomu spovedať a aby som nikoho neobťažovala svojou prítomnosťou,lebo mám pocit,že každému len zavadziam,že každý ma má za úplne nemožnú ženu,matku,ktorá nemá ani prácu a...je toho veľa,čo ma v tej chvíli napadne,pripadám si úplne nemožná naozaj a vtedy ma chytí taká depresia,ako včera,išla som domov,už po ceste som plakala,ešte dobre,že som nikoho nestretla,lebo by som sa hambila...no a doma to pokračovalo,nevedela som sa vyrevať,deti sa na mňa pozerali,dokonca aj muž sa ma pýtal,prečo zase revem a bla bla,no nebudem mu nič hovoriť,všetko je to kôli nemu,neviem si dať rady,ako skončiť tento život,ako od neho odísť,aby som mala konečne pokoj,neviem nájsť východisko,pripadám si ako úplne uveznená v tomto živote....
no a chytí ma táto beznádej a plačem aj dve hodiny vkuse,potom som opuchnutá aj na druhý deň,no o nejaké dve hodiny ma to potom prejde a zas je všetko OK...až kým sa zase niekto slovne nepotopí...ja už nevládzem nikomu odolávať,najradšej by som sa zobrala a zmizla niekam ďaleko,kde by som bola sama a začala nový život...no nemôžem,mám dve malé deti,musím sa im venovať,milujem ich,nechcem im brať domov....ale ja sa takto ďalej utrápim...už som sa pokúsila aj o samovraždu,tiež v tomto depkovom afekte,pojedla som tabletky,no ráno som sa zobudila a len sa mi točila hlava,inak nič,no ďakovala som bohu,že som ešte tu a sľúbila si,že to už nikdy neurobím...no keď ma chytí táto depresia,zas mám chuť odísť z tohto života,lebo nevidím žiadne východisko z tohto trápenia a som rada,že som už dlhšiu dobu neurobila nejakú hlúposť ale bojím sa,že to urobím znova...a bojím sa toho,že sa mi to podarí,no vtedy je to pre mňa vyslobodenie...
prepáčte,chcela som sa len vyrozprávať
niko - ako dlho ich beries a ake mas neziaduce ucinky? idem jej napisat, ked odpise dam vediet
zuzanama - dakujem za inspiraciu, popozeram sa po tej knizke, (potesim sa niecomu novemu zaujimavemu, kludne piste tipy aj nadalej) pravdupovediac mam toho nacitaneho až-až zacinala som s lahkymi vecami Murphyho zakonov, postupne som vsak prichadzala na to, ze zivot nie je len o tom, ziskat to co chceme bez uvedomenia si pravej priciny problemov a ze asi tadial cesta nepovedie, pani Hayova je potom dalsi level, rozobera psychicke priciny chorob, ja som ju len prelistovala mam doma Tepperwina a je to vlastne o tom istom, potom Luule Viilma je tiez nieco podobneale ona stavia uzdravenie na odpusteni nielen druhym, ale hlavne sebe aj svojmu telu, (tiez dobra kniha) potom Etikoterapia, naposledy som sa dostala k takej sile(edicii kniziek) ktorou pri citani trosku dostava facku moje ego, ale niekde v podvedomi citim, ze tak by to asi mohlo aj fungovat, teraz ja dam tip :) Bohumila Truhlarova a jej knizky, mam zatial doma 3 je tazsie k dostaniu, taka zakladna je od nej snazvom Umluvy s Bohem pro lidi 3. tisicleti, odporucam jej knihy pre tých co uz co to maju nacitane v duchovnej oblasti, vies ja som na seba nastvana v jednej veci a to v tej, ze sice mam vela vedomosti, ale do praxe viem uviest maloco, neviem ci to nazvat lenivostou, ci akousi neschopnostou sa "nastvat" a zobrat zivot do vlastnych ruk a pracovat na sebe, musim byt na seba v tomto prisnejsia. Inak co sa týkalo tej kolegyne, to nebolo v tom, ze ja by som ju vnímala skreslene, vsetci kolegovia naokolo vraveli ako ma vsade ohovara, ona bola priam mnou posadnuta, ja som vtedy este panicku poruchu nemala, bola som vesela, bezprostredna, mladucka a ludia ma mali radi vyslovene ju to stvalo, ze ona taka nebola a potom pracuj s niekým kto na teba hadze vrazedne pohlady, ma stale nepríjemne poznamky a podkopava ti nohy aj tam kde ani nie je co, inak ja tu vinu na nu nehadzem, ani nikdy niekde vo vnutri by som to na nu nehodila, ja si myslim, ze kazda konfrontacia co prichadza v zivote je na zaklade skusky a každý clovek aj ten "zly" prisiel preto aby nas nieco naucil, mna nemrzi to spravanie voci mne, mna mrzi, ze ja som to nezvladla a zazila som psychicky kolaps a urcite to nebolo kvoli nej tam sa muselo nahromadit viac veci a aj ked mam kludny zivot moje telo sa stresu nezbavilo, nieco je zle a neviem ci su to zanesene organy toxinmi, alebo fakt chýba ten serotonin, len jedno viem, ze musim uzdravit dušu a telo sa uzdraví samé popri nej a to myslim, ze plati na kazdeho :)
AnnaDr, pokojne sa pleť do diskusie.
Okrem uz spominaneho Wayne Froggatt Stasie je vasa volba, Dale Carnegie Ako sa zbavit starosti a zacat zit, Luise Hayova Miluj svoj zivot. Tieto su moje najoblubenejsie, snad sem pridaju ludia aj nejake ine, ja som necitala sice este zatial nic od Praška, ale spominali tu uz baby, ze su to tiez velmi dobre knihy, mala som nieco aj od Josepha Murphyho, je toho ovela viac.
Ako som uz spominala v predchadzajucom prispevku, v cviceni mam medzery. Autogenny trening a svalova relaxacia tiez pomaha, mne aj teraz, ked mam stres, alebo namahavy den. mozno este niekto nieco prida, ja sa lucim, idem si aspon trochu posediet a pogulat sa na fit lopte, je to vyborne na chrbticu.
Ketsut, nemaj strach, tvoje prispevky sa tu citaju :-). Az ti zavidim, ze sportujes a hybes sa. Mne pohyb dost chyba a neviem sa k nejakemu sportu "dokopat". Tiez mam doma vselijake DVD z caspisov s cviceniami, pilates aj jogu aj cvicenie na fit lopte, ale nic... Najradsej vysedavam za PC, to nie je zdrave, aj ked som na zdravie.sk :-) V akutnej faze PP, ked som mala velke problemy, cvicila som pravidelne a pomahalo to, konecne som aj schudla, aj som slubila, ze budem v tom pokracovat, lenze potom som zacala pracovat a ostalo len pri tom nakupovani DVD. Inak nemam zdravotne problemy, len som naspat pribrala, nie je to pre mna priorita , schudnut, ale viem, ze by to bolo lepsie.
Tak sa budem snazit nieco s tym urobit, dobre ze si sa ozvala, mam v tebe priklad, dakujem.