Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Otázky na RNG

RNG

Nuz pokial sa jedna o dostatocne velke castice, tak je TiO2 neskodny zvonka.
V pripade ale nanocastic je tu problem, lebo hoci nie silny, predsa je to karcinogen, ktoreho sa telo pre znacnu inertnost(nezlucivost) nevie zbavit.
Osobne som len za kyslicnik zinocnaty ako filter, a zasadne nie ziadne organicke zluceniny ako filtre.
Aj to podla moznosti ziadne nanocastice, ale 0.1 mikronovy prasok, ktory dobre tieni ale nemoze preniknut, len malicka cast co sa zmeni vplyvom potu na rozpustne zinocnate soli a pre to moze preniknut do tela.
Male mnozstva zinku ale telo potrebuje, zatial co na titan zatial nikto nenasiel v tele pouzitie, takze ho musime chapat len ako zamorenie.
TiO2 v USA uz vylucili zo vsetkych potravin a dufam aj doplnkov, zatial dobrovolne, co samozrejme neplati pre farmaceutov....

delphia

RNG, prosim Ta, nasledujuca zlozka obsiahnuta v pletovych kremoch nie je skodliva pre organizmus?
ide o mikronizovaný titanium Dioxide (UVA + UVB filter)

dakujem za odpoved

RNG

No vidis, je to jednoduche prepocitat.
Inac ja idem podla chuti v caji, dokonca niektore tmavohnede caje zmenia farbu na jasnozltu, ked su okyslene a zatmavnu ked su alkalicke.
Takze staci aj kuchynska chemia a nas velmi citlivy indikator, jazyk.

matopp

Len ked na to laicky pozriem, hmotnost KA je 6x12 + 1x8 + 6x16 = 176, cize to je velmi zhruba 2x tolko ako molekula NaHCO3 a KHCO3. Kvoli tomu "darovaniu" jedneho atomu H do reakcie je nutne teda 2x viac? (podotykam 2x vahou co je 3x objemom)

matopp

RNG
"Podla napisanych chemickych reakcii, ked kazdemu prvku v nich das atomovu vahy z Mendelejevovych tabuliek, mozes si vypocitat reakcne pomery vah pre akukolvek reakciu" - to ti verim, ale moje chemicke vedomosti su daleko od toho:))

Tak pre rekapitulaciu po lopate uvediem, ako som co pochopil, opravis ma prosim, ak je to nespravne.
Na zaklade vah vychadza u NaHCO3: 23+1+12+3x16=84. 23/84=27% t.j. v 1g NaHCO3 je 270mg Na. Analogicky u KHCO3 len zamenim 23 (Na) za 39 (K) a vyjde 39/100=39% t.j v 1g KHCO3 je 390mg K.
Na zaciatku je v oboch pripadoch kyselina askorbova C6 H8 O6, na konci je askorbat sodny C6 H7 NaO6 a askorbat draselny C6 H7 KO6, vychadza mi (som v chemii fakt slaby), ze v oboch pripadoch vzniklo H2O a CO2, a teda ze pomer miesania moze byt rovnaky u oboch (1g NaHCO3 alebo KHCO3 na 2g KA).
Bola ale tymto pomerom vsetka KA zneutralizovana, alebo z nej este ostalo nieco nezmenene, a teda zreagovala len s vodou a vytvorila k. dehydroaskorbovu (ktora je stale kysla)?

RNG

Helicobacter sa moze cez drobne ranky, abrazie a lezie dostat do krvneho obehu, a poskodit srdce. Nie je to nic rozdielne napr od streprokokov v ustach,m, ktore sa pri kefovani zubov mozu dostat do krvneho obehu a tak isto poskodit srdce.

Co sa tyka oficialnej politiky organizovaneho zdravotnictva, ti by najradsej zakazali vsetky doplnky,, ktore konkuruju liekom, vid snahy cez Codex Alimentarius.
Vitamin E ma rozne formy , 4 tocoferoly a 4 tocotrienoly, ktoera je kolko ucinna v tele a potrebna to zatial nevieme, preto je dolezite ich dostat do tela vsetky, tak ako sa nachadzaju v prirode.
Tocotrienoly su az 50 krat tak aktivne antioxidanty, ale su na vahu podstatne drahsie.
Dl alfa tocoferol je synteticky(stereoizomer), nie bioidenticky "vitamin", samozrejme by som sa mu zasadne vyhybal, lebo sice farmacia ho prezvala vitamin, ale v prirode sa nenachadza, takze je to synteticka patentovana chemikalia,ktora ma len ciastocne podobne ucinky ako prirodny vitamin E.

RNG

matop, neutralizacia kyseliny askorbovej vytlaci z uhlicitanov kyselinu uhlicitu(sodovu vodu), ktora je jemne kysla, ale po case vybuble, tj zmizne jej kyslost s odchadzajucim CO2.
Podla napisanych chemickych reakcii, ked kazdemu prvku v nich das atomovu vahy z Mendelejevovych tabuliek, mozes si vypocitat reakcne pomery vah pre akukolvek reakciu.
CaHCO3, kysly uhlicitan vapenaty je rozpustny vo vode len velmi nepatrne, takze je prer prakticke pouzitie doma ma neutralizxaciu kyseliny askorbovej nevhodny. Vo vyrobniach za intenzivneho miesania sa to da po case spravit.
Ja osobne rovno kupujem askorbat vapenaty alebo este lepsie, jeho formu ovela ucinnejsiu v tele, ester C.

join me

RNG - raz si v téme helicobacter spomínal, že táto baktéria má vplyv aj na pankreas a srdce, prosím ťa môžeš to bližšie vysvetliť, ako to funguje? Ďakujem.

matopp

Vitamin E:
Podla prieskumov, co som cital (uz neviem kde), je zmes tokoferolov alfa az delta ucinnejsia ako samotny D-alfa, ktory sa v SR predava (teda tu sa predava hlavne DL-alfa, ktory je synteticky a este menej ucinny ako prirodny vytazok D-alfa). Je ten mix o mnoho/nejako dramaticky ucinnejsi oproti cistemu D-alfa? Vraj do EU nieje povolene dovazat vyrobky s mixom D-alfa,beta,gama,delta tokoferolu. Znamena to, ze sa v EU ani nesmu vyrabat?

matopp

1.
RNG, bolo tu uvedene, ze na zmiesanie NaHCO3 s kyselinou askorbovou ma byt pomer na zaklade hmotnosti 1:2 a na zaklade objemu 1:3. Takyto roztok vo vode je uplne neutralny, alebo trochu kysly/zasadity?

2.
Aky ma byt pomer miesania KA s KHCO3 (draselnou bikarbonou), rovnaky ako pri NaHCO3?

3.
A ako sa dostat k askorbatu vapnika?
Zatial som nenasiel zdroj Ca(HCO3)2 - predpokladam, ze vysledkom zmiesania KA s CaCO3 bude nieco uplne ine...niesom chemik.
Dakujem