Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Strach z odberu krvi

Príspevok v téme: Strach z odberu krvi
dedy

mam ist na odber krvi, na vysetrenie kvoli cukrovke (vraj je to prikazane zo zakona v 17. roku zivota), ale ja mam neuveritelny strach z ihiel (nenavidim ockovania a uz vobec nie odber krvi, je to horsie ako sediet u zubara a cakat kym zavola prave mna/a zubara sa tiez bojim, no nie az tak) a mam strasny strach tam ist len tak akoby sa nechumelilo

ma niekto podobny problem? da sa s tym nieco robit?

majka_

pripajam sa k tym, ktori maju strach z injekcii a este horsi strach zo zubarov. kym som dnes nebola u zubara po roku, tak som si myslela, ze nic horsie nez injekcia neexistuje. ale dnes? au au... vrtal mi zub (dalsi mi bude vrtat 25. augusta) a pichol mi sice injekciu, ale mi povedal, ze mi ju musel pichnut az ku kosti. ten zub zaplombovany ma uz sice neboli, ale ta kost ma dost boli, ze nemozem pusu otvorit poriadne. taka ako by trosku znecitlivena bola alebo co. neprijemne. normalne som si myslela, ze asi odpadnem, ked som u zubara sedela a to som si nic nechcela nahovarat. proste ja mam panicky strach (doslova panicky), z lekarov, sestriciek (teda az na moju sestru, pokial sa nezacne prezentovat ako zdravotna sestra), injkecii, zubarov... proste vsetkych tych veci. a to o mesiac pojdem na ockovanie proti chripke, o par dni na odber krvi na alergologiu a toho 25. augusta opat k zubarovi. ja uz mam az zaludocne krce od toho, co ma caka u zubara. ja sa tam bojim ist, ked viem, co ma caka a neminie. dal mi aj tu injekciu, ale ta akosi neskor zaucinkovala a ked mi vrtal i tak ma to este trocha bolelo. a ked som vysla z ambulancie, uplne som mala necitlivu jednu peru a jazyk. tak injekcia vtedy zacala uradovat naplno :-). ja tam nechcem ist... bojim sa hrozne. ved to dnes bolo 20 minut doslova a do pismena mucenia. co mam robit? ako to mam prekonat? samotny strach asi neprekonam, ale ja sa fakt hrozne bojim.

ticho

neboj sa, ja mam podobny problem, lenze u mna to voslo az do extremov (zoparkrat som sa uz zamkla doma, a odmietala som kohokolvek pustit dnu - to som mala 16 )
nic sa s tym neda robit, iba sa zatnut a povedat si - MUSIM ! jr to nutne zlo, ktore musis podstupit ak chces byt zdrava (vediet ze si zdrava)

drzim ti palce aby si to co najlepsie prekonala.

ber tak, mna ako malu (4 roky) museli drzat 4 sestricky a 2 lekarky a aj tak som bojovala

axelonka

tak ďakujem za informácie:) pri najbližšej príležitosti to asi risknem a poprosím sestričku o to, aby to bol chrbát ruky. hlavne, že potom tá krv tiekla a ty si to mala za sebou. ale to čo sa ti stalo, keď si mala 10 muselo byť strašne nepríjemné. hlavne pre nás, ktoré máme z toho taký strach:D ešte aby si si to celé zopakovala, ako keby nestačili všetky tie dni predtým plné strachu, čo?:) no nič to, možno sem prispeje niekto aj nejakým názorom, ktorý nás obe poteší:)

samantha

No ono to neboli, ale proste, je to taky tupi pocit, ako keby do teba niekto zapichol taky veeeelmi tupy kolik:D alebo, neviem ako to mam vysvetlit, mne sa zda ze ten chrbat ruky je trosku citlivejsi, a preto to viac citit tu ihlu. krv potom tiekla, nastastie:D ale raz sa mi stalo, ked som mala nejakych 10, ze nesla ani ani, tak som musela o tyzden prist znova, no to bolo strasne:D

axelonka

samantha, tak teraz zhasla i moja posledná nádej:D ale nie, na svete sú aj horšie veci, ja viem, ale človek nemôže za tie fóbie, možno časom sa to polepší:) a prečo to bolo ešte horšie? väčšia bolesť alebo je to nepríjemnejšie? tam som to ešte nezažila, no keď si to predstavím, tak nič to so mnou nerobí, zato keď si predstavím z jamky lakťa, tak ma to desí. a ešte sa ťa opýtam - krv ti potom odtiaľ tiekla bez problémov?

samantha

Acelonka: no brali mi ju odtial preto, lebo z tej jamky lakta mi krv nechcela akosi tiest, tak ma potrapili a pichli mi ihlu este aj do chrbta ruky- ale bohvie aky zazrak to tiez nie je, skor by som povedala ze je to este horsie ako z jamky lakta. :) ale tak vyskusaj, mozno sa ti bude "pacit" viac :)

axelonka

mne nevadí krv, ani injekcie, mne len vadí miesto z ktorého sa tá krv berie - z jamky lakťa. chcela by som sa vás opýtať, či môžem sestričku poprosiť o to, aby mi vzala krv z chrbta ruky a nie z jamky lakťa? myslíte si, že bude ochotná? mám tam dokonca jednu žilu, ktorá vystupuje a je viditeľná, tak by ani nemusel byť problém. má s tým niekto aj konkrétne skúsenosti? aj čo sa týka bolesti?
a samantha, teba sa ešte opýtam - tebe tiež odtiaľ brali, lebo si o to požiadala? alebo z iného dôvodu? ďakujem:)

igua

nebudu ti brat krv,neboj. ja by som chcela ist darovat krv, ale tiez mi byva zle, tak neviem. nebojim sa, ale toci sa mi hrozne hlava a je mi nazvracanie..inak zalezi aj od toho, ci pri tom lezim alebo sedim. ked lezim, je mi omnoho lepsie.

samatha

ahojte, mam presne ten istý problm:( mne brali krv aj z ruky, teda myslim, ako máte dlan, a no ta vrchna strana dlane, neviem ako sa to vola, tak snad tomu rozumiete.chodim este ku detskarke, je dobra a kym nekoncim skolu mozem byt u nej, cize je velmi opatrna, nepaci sa mi vsak ze krv netaha do striekacky, ale nechava ju "volne" tiest rovno do skumavky, je to zdlhave a neprijemne, ale netoci sa mi potom hlava. na gynde, mi ju zas zobrala rychlo, ale hodinu a pol som musela u nej lezat, aby som nahodou neodpadla. inak ekd sme pri tom, ako casto sa berie na gynde krv kvoli hak? pred 4 mesiacmi som si bola dat rpedpisat a teraz beriem posledne balenie, koncom augusta si musim ist dat predpisat znovu, ale bojim sa ze mi budu zas brat krv... :(

elis

barbinka, venduska ja vas uplne chapem, kedze prezivam to iste...uz som davno nebola na injekcii nastastie...raz som tak aj odpadla u zubara...to sa tak hocikomu nepodari:o) a dalsi krat tiez u zubara som zase skoro odpadla ale to som uz citila dopredu tak sme tomu so zubarom predisli...no a preto sa desim aj zubarov, aj ked teraz mam uz taku ze da sa..a neviem ci to nejak suvisi ale bojim sa aj osi a vciel...ale pri tych aspon neodpadavam:o)