Strach z odberu krvi

Príspevok v téme: Strach z odberu krvi
dedy

mam ist na odber krvi, na vysetrenie kvoli cukrovke (vraj je to prikazane zo zakona v 17. roku zivota), ale ja mam neuveritelny strach z ihiel (nenavidim ockovania a uz vobec nie odber krvi, je to horsie ako sediet u zubara a cakat kym zavola prave mna/a zubara sa tiez bojim, no nie az tak) a mam strasny strach tam ist len tak akoby sa nechumelilo

ma niekto podobny problem? da sa s tym nieco robit?

miromiro

tvoje problemy su fakt smiesne, skor, c neskor budes musiet k tomu zubarovi alebo lekarovi zajst, a cim neskor to bude, tym horsie. Mimochodom, vobec to nieje take strasne, aj ta zubarska technologia dost pokrocila, ani nevies a mas uplne bezbolestne vonku stolicku. takze tak.

aduliena

Smejka, to nie je dobré, že máš až taký panický strach z lekárov. V každom prípade by som ti odporučila návštevu psychológa. On ťa naučí ako sa zbaviť strachu. Dá sa to.

smejka

myslela som, ze mi tu niekto pomoze, ale vidim, ze asi nie..moj problem je ze sa bojim doktorov..teda hlavne ihiel, alebo cohokolvek co by mi chceli robit a bolelo by to..teda jasne ze aj zubara..nikdy som tam velmi nechodila a zuby mam teda poriadne pokazene (aj uplne cierny vpredu, co boli ako slak) ale u zubara som napriek tomu nebola cca 8 rokov..nedokazem to..bojim sa tam ist..a ked tam idem..tak sa zvrtnem na päte..

a k lekarke idem len s vecami, kde mi stopro nebude chciet nic robit, alebo nejdem vôbec..bola som za 8 rokov asi raz, lebo som potrebovala antibiotika na mocove cesty..hmmm..

myslim, ze by som mala vyhladat pomoc psychiatra a myslela som ze tu najdem radu, ale asi nie..no nevadi..

ak niekto nieco - napiste mi..

majka_

no akoze aj moj zubar je velmi dobry (psycholog a zaroven lekar, i ked psychologiu nestudoval myslim). ale ked ja mam taky vseobecny strach z vrtacky. ked som bola min. rok na preventivke, tak som sa normalne bala tam ist k nemu, ale povedal mi, ze je vsetko v poriadku a ze nemam nijaky kaz a tak som si vydychla :-). ale teraz... dnes ma doobeda bolel trosku zub, ktory mi robil, ale mi povedal, ze ten kaz bol sice maly, ale na skaredom mieste na zube, tak mi musel pichnut injekciu az do kosti, lebo az tam bol ten kaz. no a este jeden kaz mam hore na zube a hovoril, ze to uz bude lepsie. mam ist 25. augusta nechat si ho vyvrtat a zaplombovat, ale normalne mam panicky strach. ja sa bojim. ved si predstavte, ze mi dal injekciu, ta ani moc nezaucinkovala pocas vrtania, az ked mi plomboval, tak ma nic nebolelo a ked som odtial vysla, tak az nejake 3 hodiny som mala pusu a jazyk uplne strpnuty a znecitliveny. normalne sa bojim... ja tam nechcem ist. dufam, ze uz dalsi kaz neuvidi. JA MAM STRASNY STRACH... NORMALNE TAKY NEPRIJEMNY POCIT V ZALUDKU AZ....

mirka 23

No jasné že cítim, keď mi zubár vrta už veľmi hlboko, ale tá bolesť trvá len pár sekúnd takže sa to dá vydržať. Ale väčšina vrtania ma nebolí. A myslím si že veľa záleží aj od zubára.

samantha

co sa tyka zubarok:D mam uzasnu zubarku, ktoru ale obcas zaskakuje taka stara bestia...vseobecne sa zubneho bojim, nie kvoli tomu ze by bola moja mlada zla, je velmi trpezliva so mnou, vzdy mi povie ze ked ma bude boliet mam dvihnut ruku, prestane, a tak, moj problem je skor to ze mam velmi citlive zuby,a strasne sa mi kazia, aj ked skoro nejem nic sladke, a zuby si cistim po kazdom jedle. no a minule som trak bola u zubarky, strasne ma bolel zub, no kaz ako krater, tak ze mi ho ide vyvrtat, nechcela mi ale dat injekciu ze je to zbytocne. ta bolest- to bolo nieco horzne. ja som v tom kresle skakala, mikala som so sebou, kricala som na celu ambulanciu!, a ta stara len na mna pozerala ic som normalna, ku tomu mi nechcela dat ani bielu plombu!!!, no bestia strasna:D

mirka 23

Aduliena, s tým zubáronm s tebou súhlasím. Mala som hroznú zubárku, nevedela robiť zuby a aj tá energia, ktorá z nej išla nebola najpozitívnejšia. Pred rokom som zmenila zubára a je to super, je milý, opravil mi všetky zuby, ktoré mi predošlá zubárka zle zaplombovala. Už sa tiež nebojím a vrtanie ma nebolí. Takže veľa záleží na zubárovi.

majka_

ja mam fakt dobreho zubara - skvely lekar a odbornik. ale ked ja mam strach z vrtacky nenormalny. ved si predstav, ze mam zaludocne nevolnosti uz z toho, co ma caka koncom augusta. neviem, ako sa tam od strachu dotrepem... to je horsie nez fakt vsetky injekcie dokopy.

aduliena

Ja som vždy mávala veľký strach zo zubárov. Nikdy som si nevedela vysvetliť prečo. Mne nerobilo problém si vypýtať aj injekciu na umrtvenie, aby ma to nebolelo. Ale aj tak som sa vždy bála.
Od detstva do teraz som vystriedala štyri zubárky. Odkedy chodím k tejto poslednej, strach úplne zmizol, ja sa vôbec nebojím. Podľa mňa každý človek zo seba vyžaruje pozitívnu alebo negatívnu energiu. Táto moja terajšia zubárka je iste pozitívne nabitá...:o) , keď vôbec nemám strach. Predtým som mala doslova žalúdočné problémy a triasla som sa, teraz mi nič nie je.
Možno sa tomu niektorí budete smiať, ale niečo na tom byť musí, keď sa to u mňa takto zmenilo.

Čo sa týka injekcií a odberu krvi, z toho strach nemám. Len nerada chodím na odbery, lebo nemám dobré žily a nie každý mi vie zobrať krv na prvýkrát. Mne krv neberú z jamky lakťa, ale z chrbta ruky. Vôbec ma to nebolí, aj keď mnohí si myslia, že je to tam bolestivejšie, nemusí to tak byť. Každý sme iní, máme iný prah bolesti. Ja keď chodím na odber, hneď poviem sestričke, odkiaľ mi má brať krv, tj. z chrbta ruky. Samozrejme niektorým sa nepáči, že im diktujem, čo majú robiť, ale ja sa nedám odbiť, lebo by ma len zbytočne dopichali.