Čím znížiť cholesterol

rastlinocka

Jasné :) Vieš čo, ja som si sama hľadala, že čo by bolo také vhodné a objavila som ArmoLipid, tak som sa poradila s Dr a keď mi to bolo odobrené aj z tejto strany....

rastlinocka

Toto sú super tipy na to stravovanie. Ja som si sama robila taký zoznam, čo by som mala viacej jesť, aby sa mi skorej polepšilo. Ale tak ja som zase začala aj užívať lieky, no lieky, to nie je zase úplne ten správny názov, lebo nie je to na predpis. Ale doplním si do zoznamu potravín a jedál podľa týchto vašich príspevkov :)

Kytka2015

Na zníženie cholesterolu môžete vyskúšať diétu bohatú na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Do jedálnička zahrňte ovsené vločky, ľanové semienka, orechy, celozrnné produkty a veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Obmedzte príjem nasýtených tukov a trans tukov, ktoré sa nachádzajú v spracovaných potravinách a červenom mäse. Preferujte biele mäso a ryby. (tady je celkem fajn článek o cholesterolu : zdravi-tip.cz)

Kytka2015

je skvelé, že sa snažíš znížiť svoj cholesterol zdravou stravou. Tu je niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré by ti mohli pomôcť:

Strava bohatá na vlákninu:

Zvýš príjem potravín bohatých na vlákninu, ako sú ovsené vločky, celozrnné produkty, ovocie (napríklad jablká, hrušky) a zelenina. Vláknina pomáha znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu.
Zdravé tuky:

Nahraď nasýtené tuky (nachádzajúce sa v červenom mäse, masle a plnotučných mliečnych výrobkoch) zdravými tukmi. Vyskúšaj olivový olej, avokádo, orechy a semienka. Tieto tuky môžu pomôcť zvyšovať hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
Omega-3 mastné kyseliny:

Konzumuj potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, makrela, sardinky, ľanové semienka a chia semienka. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a podporujú zdravie srdca.
Obmedzenie trans tukov:

Vyhni sa potravinám obsahujúcim trans tuky, ktoré sa nachádzajú v mnohých spracovaných potravinách, ako sú pečivo, snacky a margaríny. Trans tuky zvyšujú hladinu LDL cholesterolu a znižujú hladinu HDL cholesterolu.
Pravidelná fyzická aktivita:

Cvičenie môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu. Snaž sa cvičiť aspoň 30 minút denne, aspoň 5 dní v týždni. Môžeš vyskúšať chôdzu, beh, plávanie, cyklistiku alebo iné aeróbne aktivity.
Obmedzenie cukru a rafinovaných sacharidov:

Zníž príjem cukru a rafinovaných sacharidov, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach, bielom pečive a nealkoholických nápojoch. Tieto potraviny môžu zvyšovať hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu.
Konzumácia strukovín:

Strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica a cícer, sú skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny a môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu.
Pitný režim:

Pite dostatok vody a obmedz konzumáciu alkoholických nápojov. Alkohol môže zvýšiť hladinu triglyceridov a nepriaznivo ovplyvniť hladinu cholesterolu.
Pravidelné lekárske kontroly:

Je dôležité pravidelne kontrolovať hladinu cholesterolu u lekára a konzultovať s ním akékoľvek zmeny v strave alebo životnom štýle.
Tieto tipy by ti mali pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a zlepšiť celkové zdravie. Ak máš akékoľvek otázky alebo potrebuješ ďalšie rady, neváhaj sa obrátiť na odborníka na výživu alebo lekára.

Držím palce, aby si dosiahol svoje ciele a zlepšil svoje zdravie!

chuanka

Toto akože niekomu nie je jasné, že lieky treba užívať podľa toho, ako to určí lekár, alebo podľa toho, ako sa píše v príbalovom letáku? Nepochopím.

lojniss

nemyslim si, ze to staci takto, ze len ked ti napadne. to potom nemusis vobec. musi to byt na nejakej pravidelnej baze.

magduska

...tak podla mna to nieco pomoze, ale ked ostava pri ostatnych zlozvykoch, tak si velmi nepomoze... to len tak, aby sa nepovedalo, tak si sem tam hodi nejaku tabletku, nie?..

Marion25

Len ono tiež nestačí len niečo začať užívať. Mám takú kolegyňu, ktorá si nasadila tabletky a inak sa stravovala tak ako predtým všetko, robila tak ako predtým. Ako nehovorím, že sa jej nepolepšilo, ale trvalo to. Keby sa inak k tomu postavila, tak to mohlo prísť skorej, alebo by to bolo o dosť lepšie. Ale to jej škoda niečo hovoriť.