Chcem sa opytat, kedy je dobre si nechat vybrat mandle? Ake to ma vyhody a nevyhody?
A je operacie bolestiva? Plus nejake vase skusenosti, budem rada, urcite pomozu. Dakujem!
---------------
Poardna nosno - ušno - krčné - www.zdravie.sk
Mandle - nechat si alebo nie??
Ano mne zistili streptokoka a už ho mám vyše roka,mám dosť vysoké ASLO a obvodná doktorka ma odporučila na vybratie mandlí.Ale bola som aj u krčnej s tým a tá mi povedala,že by to neodporúčala,že mám výter v poriadku a aj pekné mandle mám ale kvôli ASLU musia ísť mandle von...Veľmi sa bojím toho všetkého a hlavne po operácii sa bojím že nebudem môcť dobre prehltať a sa zadusíím...Ale musím to dokázať a povedať si ja to zvládnem...
no tiny, ja som nebola v narkoze iba lokalne umrtvenie, trvalo to asi tak 15minut. umrtvili mi to a ja som nič necitila. potom som nemohla rozpravat aj ked som chcela, lebo som mala este všetko umrtvene. zakrok ta neboli , no potom su bolesti ale tie sa daju vydržať , hlavne s jedením to je tazsie este stale som len na jogurtoch a tažko sa mi rozprava. neboj sa a bud smela. ja som sa na to tesila nebala som sa , lebo som to chcela mat cim skor za sebou. len smelo
pre tdz.treba si uvedomit, ze mandle su prve tkanivo v ustnej dutine co je napadane /a velmi rado/mikroorganizmami/ktore sa tam lubia zahniezdit laicky povedane a nevyzenies ich od tial tak lahko/recidivujuce zapaly po prelieceni antibiotikami/.takze aj preto lekari radia ich dat vybrat v indikovanych pripadoch.mozu sluzit ako zachytny filter, ale zasa s tym zatecenim do pluc to tak nefunguje sa mozrejme. ako pises.
tiny-ja som mala stafyloccocus aurei , teda nie streptokok, este tam bol actinomyces israeli, ale ten sa neda zistit vyterom, ten zije hlboko v mandli, ale boli take priznaky, ze na povrchu mandli sa mi stale tvorili take capy hnisave, ble, som rada, ze ich mam prec, lebo ten bacil sa moze preniest do celeho tela..nemam ziadne problemy od vtedy.inac mi ich vyberali aj kvoli akne silvinka, ale moc sa mi nezlepsilo, hoci kozna mi asi 2 mes. potom hovorila zeto este tie pretvavajuce toxiny.ale to je individulane, mozno si mala bacila co mooze mat vplyv na akne..
mne vyberali mandle ako 24 rocnej.tak ten zakrok, najprv mi dali vycmulat taku horku zelat.pastilku s lokal.anestetikom./alebo mozu aj nasprejovat do ust/ a potom mi pichli /obpichali/mandle, ale to nebolelo vobec, lebo som mala umrtvene cele vnutro ust z tych pastiliek.zakrok trval asi tristvrte hodiny, trochu viac to krvacalo.potom mi este ucinkovala analget.injekcia/tu mi pichli hned pred zakrokom,spolu s injekciou proti vracaniu a krvacaniu/ tusim do sedacieho svalu/ a este ucinkovalo aj to lokalne anestetikum, asi hodinu.potom to bolelo ako velmi silna angina,no dost neprijemne, tak to som si pytala injekciu od sestricky, viem ze som nesmela prehltat sliny ale ich vypluvat do mysticky, lebo to krvaca trochu este chvilu.tie sliny sa nesmu prehltnut, lebo ta krv by zatazila zaludoka mohla by som vracat, no s takou ranou v ustach vracat..hmm..tak som poctivo odpluvala,sorry..za detaily..no v nemocnici som bola len den, pustili ma a mna viac ako hrdlo/to som zvladala s ibuprofenom a tramalom/ma boleli usi, na com mi nezaberali ziadne analgetika.ale to je individ.zavisi ako hlboko musia ist..PN som bola mesiac!lebo som to mala dost nepekne a obvodna ma nechcela pustit.urobili aj histologiu , lebo bolo podozrenie na nejakeho bacila co zije hlboko v manl.tkanove, nalez bol pozit.takze dobre ze isli von..inac by sa na to vyterom neprilo.. zaver:prezila som ale uz by so nechcela absolvovat.ale bolo to nutne.
Ahojte.Ludia by sa dali rozdelit do dvoch skupin.Prva skupina ludi ta ktorej vybratie mandli pomohlo k lepsiemu a druha skupina ktorej to velmi nepomohlo.Predsa len mandle su strazcom a konecnou pre rozne bakterie pred vstupom do priedusiek.
Ja osobne mam da sa povedat dost velke problemy s hrdlom.O castych Pnkach ani nehovorim.Dost to zneprijemnuje zivot.Lieky cize antibiotika velmi nezaberaju a poznam ich uz tolko ze by som mohol ist kludne aj do relacie Hodina Pravdy a sutazit v discipline naucte sa sto nazvou antibiotik aj s ich pomocnymi latkami.Pomylit sa mozte tri krat.Myslim ze ani takuto toleranciu by som nepotreboval.
Cely problem je ten ze mam pobehanych uz x krciarov,jeden povie von s nimi druhy nie je to potrebne.Dnes po navsteve u toho najpovolanejsieho u primara sme sa dohodli ze mandle pojdu von,ale povedal ze este skusime 1 mesacnu liecbu liekmi.Ak nepomoze tak von aj napriek tomu ze vytery na prebyvajuceho streptokoka a hodnoty aslo su negativne.Ci mi to pomoze?V tom smere ze nebudu od mandli ohrozene oblicky klby a neviem co este urcite ano ale ci to pomoze aj s tymi castymi zapalmi v hrdle to nevedel ani on sam.Ale aj tak sa na tom dam lebo uz ma to naozaj stve vsetko.Hrdlo ma boli permanentne cely rok az na par dni ked ma dovolenku.Najhorsie je to cez zimu ked je vonku studeny vzduch.Staci ak sa ho nadycham viac a som tam.Je to na prd.Zachvilu aj smeti pojdem vysypat so
stipcom na nose a so zadrzanim dychu.Aspon ze byvam na prizemi.Tak sa drzte.Caute
V 12/2005 bola vyberať neter 10.r na nosné i krčné v c.a.Stále spala s otvor.ústami a chrápala,mávala teploty.Dnes je ok,prežívala to ohromne ale poctivo po zákroku čo najskôr veľa pila,trénovala hrdlo.Zmenil sa jej trocha hlások.V špitáli bola od štvrtka,piatok ju operovali a utorok šla domov.Musela ale jesť.Najviac sa obávala toho,že ju bude bolieť,keď jej budu dávať dole lep.pásku z ruky-to neznáša.Inak ok.
Caute.Mne vyberali mandle ako 6.chlapcovi v r.1970.Žiadna celková anestéza,všetko si pamätám dodnes.(Kto chce podrobnosti,napíšem)Ale pomohlo to,nemávam angínu.Mával som vysoké teploty(zábaly a pod.fungovali),od tej doby žiaden zábal.Cítim sa fajn.
ahoj silvinka chcela by som sa opýtať ako to prebiehalo a ako si dlho bola v nemocnici hlavne ten zákrok. ďakujem
kwetinka len ty nepočuvaj inych co ta strasia, samozrejme ze to boli ale da sa to vydržat , potom jedz len tekute veci a za paru dni si ok, len sa netreba bat, k večeru je u mna bolest najvačšia,