Mandle - nechat si alebo nie??

čiernoočka

No mne krcny povedal ze ked budem mat anginu tak nech pridem a on si bude robit zapisky a ak to bude viac ako 4x za tento rok tak mi ich odporuci vybrat no ale ja tu nebudem cely rok, v maji nadlho odchadzam a doteraz som bola chora 2x od noveho roka a tak preto si ich radsej dam vybrat lebo co budem potom v zahranici robit s tolkou chorobou...Myslim ze horsie uz hadam nebude len dufam ze komplikacie nenastanu pretoze 3tyzdne po zakroku odchadzam...

certik

JAR, to odkial beries take mudrosti? Co sa vkrku zasiva po vyberani mandli? Mne nic nesili. A stou zmrzlinou sa to odporucalo este v minulom storoci. V sucastnosti sa uz neodporuca dobrych 10rokov!!!

anonym_10529

Ja idem na odber krčných mandlí 23.04 a velmi sa bojím. Je bolesť po zákroku velká? Kolko asi trva zakrok? Je operácia bolestivá?

JAR

Ešte som Vám chcel povedať, že v Nových Zámkoch sa vyberajú mandle aj pod narkózou, ale to je len na Vás, ako som už vec opísal.

JAR

Operačný zákrok, akým je vybratie tonzíl t.j. mandlí, nie je aš taký nebezpečný ako napr. iné operačné výkony. Ak si chceš dať vybrať mandle, tak iba v prípade, že tieto už nevykonávajú tú funkciu čo majú t.j. strážiť organizmus pred možnou infekciou. Ak tvoje mandle túto funkciu nemajú, tak vlastne sa samé môžu podielať na infikovaní organizmu, nakoľko v ich lakúnach sa hromadia baktérie a hnis čo môže aj neskôr prejsť na vnútorný orgán napr. obličky či srdce a tieto vážne poškodiť, alebo sa zápal a infekcia môže prejaviť zasiahnutím pohybového aparátu a pod. Toto je potrebné zvážiť s otorinolaringológom a po funkčch vyšetreniach madlí stanoví najlepšie odborník čo s tým.
Ak naozaj máš stále zápaly /hisavé ložiská a pod./, je potrebné dať mandle von, lebo v tvojom tele robia oveľa viacej toho zlého ako dobrého.
Samotný výkon sa dá robiť napr. z osobnej skúsenosti v Nových Zámkoch, kde sú veľmi dobrí odborníci žiadna reklama hovorím s osobnej skúsenosti. Nakoľko viem o prípadoch, kedy po vybratí mandlí /neúplnom/ o dva mesiace mesela sa operácia znova opakovať, lebo boli komplikácie. Ďalej radím sa nedať uspať iba lokálna anestézia pri vedomí, je to lepšie, taktiež so skúseností. Áno môžem ozrejmiť:
- pacient počas prebúdzania nevníma čo sa deje
- má napichnutú infúziu,
- preto že je ešte neprebratý robí aj také pohyby, ktorých by sa pri vedomí vystríhal
- pri takýchto nevedomých pohyboch si môže poškodiť prípadné stehy v krku, výtŕha si často ifúziu a pod.
- ale Vám dávam do pozornosti aj to, že veľmi záleží koľko máte rokov a v akom stave sú vaše mandle.
- zákroku sa vôbec nebojte
- doporučujem v nemocnici nič nejesť, a sama si kupujte polárkový sneh - nanuky - smotanové bez čokolády a pod. v nemocničnom bufete a toto jedzte. Naozaj dávať pozor, aby zmrzlina bola čistá biela smotanová iné by vám mohlo veľmi poškodiť poranený krk operačným zákrokom. Ale je to 1000 x lepšie, ako na raňajky po operácii konzumovať to čo Vám, dajú väčšinou tvrdý rožok a horúci puding a po štyroch dňoch sa dočítate, že prvé dni nemôžete vôbec horúce a tvrdé to dostanete vo forme letáčiku pri odchode z nemocnice.

čiernoočka

lebo aj to ze 8x do roka brat antibiotika ved to je strasne aj na pečen to ide vsetko a aj celkovo to oslabuje organizmus...

čiernoočka

fraisee no kazdy ma na to iny nazor, niekto taky ako ty+ze to vsetko pojde na priedusky a zase inym to pomohlo a velmi, tak ja neviem ale ked budem v tom zahranici a budem tam stale chora kto bude platit tych drahych lekarov a tiez si nebudem moct dovolit stale marodit, to ma vyhodia z roboty vies ako.
Ja neviem ale hadam uz horsie nebude...

fraisee

MANDE NEVYBERAT !!! ak ovsem nie su nejake zavratne zdarvotne komplikacie, co si vyslovene ziadaju odobrat mandle. Inac sa ich nedotykat, nechat tam kde su, tam im je dobre.

grétuška

ja sa bojím si ich dať vybrať. kvôli bolesti,ale aj kvôli tomu, že potom mi to pôjde na priedušky, či kam!!!

čiernoočka

Ahojte,
ja idem akurat zajtra dat sa objednat na mandle. Na vlastnu ziadost,pretoze byvam chora tak 7-8x do roka a v lete odchadzam do zahranicia,preto si ich aj chcem dat vybrat, hadam mi to pomoze. Krcny mi bral vyter a povedal ze mam chronicky zapal a ze ak budem chora mam k nemu prist a on sa na to pozre a ze ak to bude angina viac ako 3-4x do roka da mi ich vybrat, to bolo pred 2mi mesiacmi. Zatial som chora bola len 1x ale to mi bolo tak zle ze som tam ani nesla a povedal ze co ak si ich dam zbytocne vybrat tak teraz neviem. Dokonca som pocula ze nemozem brat antikoncepciu ked chcem celkovu narkozu,ale ked som sa to opytala svojej obvodnej lekarky povedala ze to este nepocula tak teraz neviem. Ako to vlastne je???????????????????????????