Chcem sa opytat, kedy je dobre si nechat vybrat mandle? Ake to ma vyhody a nevyhody?
A je operacie bolestiva? Plus nejake vase skusenosti, budem rada, urcite pomozu. Dakujem!
---------------
Poardna nosno - ušno - krčné - www.zdravie.sk
Mandle - nechat si alebo nie??
moje spomienky na detstvo sú....angína-angína-angína...keď mi hnisavé zápaly začali spôsobovať problémy s obličkami konečne mi ich vyhodili...operáciu v lokálke som prežila v pohode...trhanie zubu je horšie...som rada,že mám v krku viac miesta...ale na prechladnutia si treba dávať pozor....odnášajú si to priedušky a pľúca
Už sú dva mesiace čo som bez mandlí, no mám pocit že na jednej strane mám niečo v krku zapichnuté. Je to na tej strane, ktorá bola problematická, tam kde sa to 10 dní po TE zozkrvácalo. Po zatavení som tam cítila veľký hrb, tvrdili mi že sa to vstrebe, dodnes to nie je ok. Veľmi ma to trápi :-(( sú dni keď ma až naťahuje na vracanie, niečo mi tam vadí.Ináč tá druhá strana je úplne v poriadku. čo s tým???
no tak už teraz mám dosť, ako to bude bolieť, mám ten pocit, že kým mi ich vyberú, chytím infarkt ako to druhé, že sa ich zbavím
Neboli to az taaak velmi...
Skromny prispevok do kosatej diskusie.Som po tonzilektomii. Nelutujem.Mal som bolesti ramennych klbov,ako vysledok chronickeho zapalu mandli.Hned po operacii bolesti ustupili.Operacia v pohodke-uplna anesteza,ale potom to velmi boli.U mna intenzivne 1 tyzden,uplne bolesti ustupili po 4 tyzdnoch.Pri bolestiach odporucam Coxtral a kvapky Neoalgin.Jest som mohol iba slepaci vyvar s rozkom-fajnovka na bolestive hrdlo po operacii.
dobrý den som 7.den po vybratí krčných mandlí.samotny zakrok bol premna neprijemny lokalne anestetikum mi moc nezabralo a preto som citil ako mi ich davaju von..nebolo to pirjemne ale dalo sa to vydrzat.pred zakrokom som dostal dva cukriky hnusnej chute a oblbovak do zily.na operacke mi doktorka opichala mandle a zacla s vyberom.po operacii to nebolelo musel som vypluvat krv a nemoholsom rozpravat.v nemocnici som pobudol dva dni.piaty den mi rana zacala mierne krvacat siel osm do nemocnice aby mi tou tou divnou pajkovačkou zastavili.bolo to dost neprijemne a bolestive.dnes je to uzcelkom ok.proti boelsti algifen -kvpaky,čípky,pijem iba repik,vsetka strava velmi stipe,jedavam iba kasovite jedla,jogurty a dnes som prvy krat mal rusku zmrzlinu.ked je clovek uz zufaly pride den kedy je to lepsie a potom treba verit ze na druhy den to bude este lepsie:)verte mi pomaha to.ja uz sa tesim ako sa pekne najem nejakej pizze alebo tak nejako:)vsetci ktorych to caka:drzte sa :)
Sestra mala 10 rokov ked mala prvy krat vazne zdravotne potiaze.Samozrejme,najprv nikto nevedel,ze su na pricine mandle.Robili jej kadejake krvne testy,vysetrenia...mala zvysene ASLO a podozrenie na mononukleozu.Bola chuda,pobledla,rychlo sa unavila,bolievali ju a mala dost casto napuchnute uzliny,pichalo ju pri srdci..neskor zacala vykasliavat hlieny.Doktorka ako inak nic nespravila ani ju neposlala na krcne az sa maminka nastvala a zasla s nou tam na vlastnu past.Tam jej vynadali ze kde tak dlho trcala!!!Chudatku malej kazdy tyzden strkali lyzicku do hrdla a vytlacali hnis..dost si vytrpela.Robili by to hadam aj do aleluja keby sme nepodali ziadost na ich operativne odstranenie.Viete si predstavit doktorkinu reakciu..Od vtedy ma sestricka pokoj-beha po dvore cely den,licka ruzove,papat jej chuti,...zdrava!!!RADA OD LAIKA:Sami si sledujte zdravotny stav!Mandle si dajte odstranit len pri chronickych ochoreniach a dlhodobych problemoch..Nikdy nie bez priciny,maju totiz v hrdle ochrannu funkciu.Ale ked sa pokazia...Prajem pekny den
Pre tych, ktori uvazuju ponechat si mandle a radsej si zvysit imunitu(nizke davky, na predidenie, nie na intenzivnu liecbu)
Beta glukany 200 mg denne
extrakt z olivovych listov,1 gram denne
Vitamin C 2 gramy denne(ester C dlhsie sa udrzi v tele)
Vitamin E- 400 IU denne
Selen 400 mikrogramov(selenove kvasnice)-najdolezitejsi proti vyrusom
Ak citite, ze na vas nieco lezie, nezavahajte ani hodinu, zoberte
3x300 mg oreganoveho oleja
pravidelne pite "horkac"(15-30 kvapiek GSE do pol litra vody)
Pri predpoklade virusu zvyste narazove davku esteru C az na 1 gram za hodinu, kratkodobo(12-48 hodin)