Mandle - nechat si alebo nie??

peter [srw]

Mandle mi vyberali pred 17 dnami.Citim sa dobre,Nemam ziadne bolesti (jedine ked zivnem:)).ale trosku mam problem s prehltanim,niekedy sa mi jednlo v hrdle zasekne.Preto by ma zaujimalo,z vasich skusenosti,asi ako dlho trval tento stav(nazvem to opuch),kym sa to vratilo do normalu.

fifi

sasuliatenko...a to ti ich vyberali cez leto? mne budu teraz v oktobri a ked som si mala ist dohodnut termin tak mi povedali ze urcite nie cez leto leb by to velmi krvacalo a zle sa to hojilo....podla tvojich skusenosti vidim ze som spravila dobre ked som pocuvla :)
...inak kolko ste boli v nemocnici? dufam ze viac ako tri dni netreba :( a je pravda ze potom by som nemala dva tyzdne do skoly chodit? neviem v maturitnom rocniku mi to nepride moc vhodne ale uz musia ist von!!! :(

sasuliatenko

mna operovali na zaciatku leta. mala som uz casto anginu a zacinali ma boliet aj klby. operaciu som mala v celkovej anesteze. to bolo podla mna velmi dobre. v nemocnici mi davali injekcie proi bolesti celkom dobre som jedla a bolelo to ale dalo sa to vydrzat. po tyzdni ma to zacalo velmi boliet nemohla som jest pit proste nic. nastastie na druhy den sa to zlepsilo. no nie na dlho po tyzdni sa mi to rozkrvacalo. cakala som slabe krvacanie. no toto som vobec necakala. tiekli mi z ust kusy krvi upchalo sa umyvadlo. bolo to nieco hrozne. zavolala som sanitku no i tak mi nic nepomohli. na mandle som si mala dat lad a oni mi povedali nech si ho dam cize to zacalo krvacat este viac. nastastie som mala vyborneho doktora krvacanie zastavil no upozornil ma ze sa to moze zopakovat. tak sa aj stalo. nastastie druhy krat som na mandle dala lad a krvacanie prestalo samo. postupne sa mi o zacalo pekne hojit a teraz som uz uplne OK. bolo to vazne nieco hrozne, ale som rada, ze to mam za sebou. ak mate problemi tak si mandle urcite nechajte vybrat. odporucam v co najskorsom veku, treba vela papat a pit repik. a stale treba byt doma s niekym v pripade krvacania. potom je to ok :)

steevee

Vyberali mi mandle pred tyzdnom v Bojniciach.Mal som problemy s hrdlom uz dost dlho..ako nahle som vypil nieco studene alebo bublinkove na druhy den krasna angina..a aj ked som si daval pozor,mal som obdobie,ze kazde dva tyzdne sa mi opakovane vracala ta blba angina,ktora ma vo vsetkom brzdila a uz som sa citil "predavkovany" vselijakymi antibiotikami..Nechcel som moc ist na operaciu,kedze som pocul ze ma vyradi minimalne na viac ako mesiac a este k tomu ze to dost boli..ale nakoniec som bol "donuteny" argumentami primara suhlasit s operaciou.(zistilo sa ze tam mam streptokoka..a ze to moze prejst na srdce, oblicky a taak..a mal som aj ASLO zvysene).V nemocnici som bol tri dni,dost blbo som sa citil,ale boli sme tam celkom vesela partia,takze v pohode..az na to ze sme nemohli nic poriadne jest a aj pitie caju bolo dost bolestive.Na druhy den po operacii som sa uz trapil s detskou vyzivou a piskotami rozmocenymi v caji..nechcel som totiz moc schudnut,no nebolo mi to nic platne,bo za 5 dni som schudol 6kg :( normalne som mal z toho traumu :).Teraz po tyzdni sa to uz celkom zlepsuje,vcera som si dal dokonca halusky :D.To prehltanie samozrejme boli,ale ked si dam tabletku alebo kvapky od bolesti tak sa to da nejak prezit.Cudujem sa ale nad tym,ze prve dni po prepusteny som maval teplotu vacsinou 37..a teraz uz druhy den mam stale 37,5..ale to hadam nic nebude...Dufam ze mi bude bez mandli lepsie-t.j nebudem casto chory..:)..Tak drzim palce vsetkym co sa chystaju na operaciu...nech sa neboja hlavne:)

renka

ahojte, mne zistili ASLO 600, čo si myslím, že nie je ešte na výber mandlí, pritom ORL som mala negatívne (robila mi bežnú prehliadku+výter z mandlí),ale lekár z URL ambl. mi bral krv a tam mi zistil, že mám ASLO 600 poz., pritom mi ORL lekárka vravela, že ak by som mala výsledok nejakých 1200,tak to je na výber. Dosť som z toho na nervy a nechcem si mandle vybrať, len neviem, či mi nerobia neplechu s obličkami (preto ten URL). Nedajú sa len nejako preliečiť´? Počula som o potieraní mandlí propolisom, nemáte nejakú radu??DAKUJEM.
PS: chora som tak 2x do roka, ináč problémy s mandľami nemávam.

krejzygrl

ja mam vybrate a nelutujem to .,... boli velkeee a mala som chronicke infekcie, vyberali mi aj nosnu popri jednom , uff ta bolela, ale krcne zas boleli potom. btw nosmu mam vytiahnutu 3x

ehm_Qa

Rozhodne áno. Ja som bola vyberať mandle asi pred 2 rokmi. Neustále angíny, chrípky atď. Kažé 2 týždne. Bolesti boli veľké nemohla som nič prehĺtnúť. Ale teraz je to v pohode. Chorá som možno 1-2 krát za rok.

mandlicka

tak ja som 8.den po vybrati mandli v lokalne anesteze.moje neustale problemy boli anginy a bolesti klbov na vykyvy pocasia, ktore sa rokmi stupnovali.odporucania na vyber mandli som dostala od krcnej asi pre 4 rokmi,lenze ked to nie je nevyhnutne,ved viete..na dovolenke pri rodicoch som ochorela, silna angina,antibiotika.vahala som nad mandlami..az ked po vybrati antibiotik sa po dni angina vratila, nebolo o com rozmyslat..mandle musia von.ked mi doktorka vyberala mandle,obe boli take nahnisane, ze jedna vobec pri vybere nekrvacala a ta druha sa rozpadla na kusky..aj ja som schudla 2 kila a chytam sa do normalnych jedal, samozrejme si davam pozor, nic tvrde, nic horuce..bolesti pri prehltani mam stale,najviac sa to prejavuje ked pijem. drzim palce vsetkym odvazlivcom..ps:moja bolest po zakroku bola trosku vacsia ako pri silnej angine..

Certik

ked je to potrebne, tak nech idu von. pred tym ako mi vybrali mandre, som mala kazde 3 tyzdne hnisavu anginu, a vseliake ine pliagy, bolievalo ma slepe crevo, dostala som zapal prsnej zlazy, sarlach....celkovo som mala oslabenu imunitu. mala som v nich zahniezdeneho streptokoka.asi ma aj dost nicil, bola som vtedy dost chuda. ako mi doktorka vyberala jednu mandlu, visela z nej gulicka vo velkosti hrasku, v tom bol ten hnusak zabydleny :-DDD. od vtedy som zdrava ako rybka :-DDD