Auto mi žerie pri stovke 6l a pri 150-ke 12l a pri 200 više 20l.
Je to normálne, že je taká spotreba?
Prečo má vysokú spotrebu ?
Defcon,
ked sa to vezme az tak do podrobna, tak najvacsie straty pri prevadzke auta, hlavne v meste, vznikaju brzdenim. V podstate sa tym straca cela kineticka energia auta. Pokial niekto brzdi zbytocne a pridava zbytocne, tak je to dvojita strata.
Ov4cka, tzv stratovy vykon, tj, straty na vykone od motora az po kolesa je cca 10-20 %. Najvacsiu stratu maju logicky zlozite pohony 4x4, napr haldex je v tomto prebornik. Trosku z vykonu ubera kazdy prevod a kazda suciastka.
pokial sa bavime teoreticky tak to nema vplyv. Prakticky tie sadze ale mozu uplne zapchat neaku cast vyfuku, alebo cely bypass a vykon klesne aj o 100 :-)
pppccc to je mozne ale my sa bavime teoreticky navyse to aj tak nestiahne vykon a polovicu....dizle mo c nemusim preto som si kupil mini van s benzinakom
Ove4ka,
starsie dizle (4 a viac rocne) zvyknu byt zvnutra cele zas-ate sadzami a aj to dost znizuje ich vykon.
ano 4 nasobny odpor mozeme to kludne zjednodusit ze vsetkeho a 8 nasobny vykon motora. inak preco by mal byt vykon iny za prevodovkou? akoze su tam minimalne straty ale inak sa vykon od vystupu motora az po koleso nejak zavratne nemeni.
mas este nejake otazky?
priebeh spotreby nerastie kvadraticky s rychlostou, ale prirastok spotreby rastie kvadraticky s rychlostou. To znamena , ze ak sa rychlost zdvojnasobi, task spotreba vplyvom odporu vetra sa stvornasobi. Pri malych rychlostiach je ale ten narast v porovnani s inymi odpormi stale dost maly. Asi tak do 70 km/h. Nejedna sa o narast celkovej spotreby ale o stvornasobok prirastku spotreby.vplyvom odporu vetra.
0v4cka
Snažil som sa odpovedať zadávateľovi komplexne čo sa jazdnej dynamiky týka .
Dvojnásobná rýchlosť vozidla znamená teoreticky:
4 x vyšší odpor vzduchu
4 x vyššiu kinetickú energiu
4 x vyššiu brzdnú dráhu
lebo všetky tri veličiny majú vo vzorcoch v x v teda druhú mocninu rýchlosti, resp. (exponent na druhú) a uvedené veličiny rastú z druhou mocninou rýchlosti (štvorcom rýchlosti), kvadraticky.
ale 4 x vyššia spotreba paliva pri dvojnásobnej rýchlosti vozidla nie je čo bolo písané omylom LEBO PRIEBEH SPOTREBY NERASTIE KVADRATICKY.To som už vysvetli a vypočítal v predošlom príspevku. Pri dvojnásobnej rýchlosti podľa hodnôt zadávateľa a vypočítanej hodnoty je spotreba paliva na 100km aj tak
20,27 pri 200km/h / 6 pri 100km/h = cca. 3,4 NÁSOBNÁ !
..
0v4cka píšeš:citujem:
mas 2 masobnu rychlost 4 nasobny odpor a 8 nasobny vykon tak nemas 8 nasobmu spotrebu za cas. musis ist vo vysokych otackach a ucinnost cyklu klesa.
vyjadruj sa prosím Ťa presne:
4 násobný odpor čoho? vzduchu ?
8 násobný výkon čoho? motora ? na vstupe prevodovky ?
na výstupe prevodovky ? pri akom prevodovom stupni a účinnosti ?
účinnosť čoho ? motora ? prevodovky ?
Môžeš mi to vysvetliť na konkrétnom príklade vypočítať a obhájiť že je to tak ako píšeš. Neviem vôbec čo ďalej to rieši ?
going nepochopil si co som myslel. ide to o to ze ked mas 2 masobnu rychlost 4 nasobny odpor a 8 nasobny vykon tak nemas 8 nasobmu spotrebu za cas. musis ist vo vysokych otackach a ucinnost cyklu klesa.
0v4cka
ZADÁVATEĽ MAL PRAVDU A ÚDAJ JE SPRÁVNY !
(LEBO UVIEDOL, ŽE PRI 200km/h MU ŽERIE VIAC AKO 20l PALIVA)
Nebudem písať vysokú matiku, napíšem a vysvetlím to ako sedlák sedlákovi.
Zadávateľ uviedol spotrebu v l/100km a palubné počítače v týchto jednotkách aj spotrebu ukazujú a neukazujú mernú spotrebu
v g/kWh ! Alebo palubné poč. ukazujú spotrebu tiež v l/h.
Príklad:
P max = 100kW
v max = 203km/h
Palivo: BA 95B
Predpoklad: P max = v max
DÔKAZ/VÝPOĆET:
Merná spotreba u osobných motorových s najvyšším uvádzaným výkonom motora: P max =100kW(136k), je cca. 300g / 1kW/h .
Pri P max motora=100kW je to v prepočte: 100kW x 300g = 30kg/h a vozidlo prejde pri rýchlosti 203km/h dráhu/vzdialenosť 203km.
Teda na prejdenie vzdialenosti/dráhy, dlhej 101,5km spotrebuje pri ustálenej rýchlosti presnú polovicu paliva teda 15kg/0,5h alebo 15kg/101,5 km a túto vzdialenosť prejde za 0,5h čo je 30min. .
(vypočítana hodnota je teoretická , lebo pri výpočte neboli zohľadnené iné vonkajšie okolnosti: vietor, stúpanie , klesanie terénu a pod.).
Teoreticky platí: P max = v max
Hmotnosť 1l benzínu má hmotnosť: 0,71 - 0,77kg
15kg benzín / 0,74kg/l benzín (priemerná hmotnosť) = 20,27l
15kg = 20,27l
Merná spotreba paliva: cca. +- 300g/kWh , platí pre P max 100 až 200kW (štvorvalce)
ZADÁVATEĽ TÉMY MAL PRAVDU A ÚDAJ JE SPRÁVNY !
(LEBO UVIEDOL ŽE PRI 200km/h MU ŽERIE VIAC AKO 20l PALIVA)
0v4cka spokojnosť ? možno mi teraz skôr uveríš, že to ovládam a že som to neskopčil z internetu / Googlu a asi by ma so skúšky nevyhodil ani Prof. akademik.
Miernu kritiku a korekciu pripustím samozrejme ak ma posunie ďalej
a aj verejnosť lebo to nepočítam bežne.
Uvidíme či PROSO napíše aké ma auto.
Som zvedavý.